Lyhytdokumentti tarjoaa vertaistukea erokriisiin
Diakin Porin-kampuksen sosionomiopiskelijat Maria Neuvonen ja Elise Salo tarkastelivat opinnäytetyössään resilienssin vahvistumisen mahdollisuuksia erokriisissä erityisesti miesten näkökulmasta. Samalla syntyi vertaistuellinen lyhytdokumentti aiheesta.

Tavoitteena oli syventyä mieserityiseen osaamiseen erokriisissä ja laajentaa kapeana käsitettyä miehisyyden mallia. Opinnäytetyö toteutettiin yhteistyössä Miessakit ry:n kanssa.
– Idea sai alkunsa kohtaamisista lyhytdokumentissa esiintyvien päähenkilöiden kanssa. Heidän inspiroivat tarinansa saivat meidät miettimään, miten voisimme hyödyntää niitä opinnäytetyössämme. Aihe rajautui luonnollisesti erokriisin ja resilienssin vahvistumisen teemoihin, joita sitten tarkasteltiin miesnäkökulmasta, Maria Neuvonen ja Elise Salo kertovat.
Neuvonen ja Salo kertovat valinneensa aiheensa myös sen laajuuden takia: Erokriisi koskettaa monia ihmisiä elämän aikana. Se on usein merkittävä käännekohta elämässä ja saattaa sysätä ihmisen tarkastelemaan itsetuntemustaan sekä emotionaalista kasvuaan.
Erityisesti miehille suunnattuja materiaaleja erokriisin käsittelyyn ei kuitenkaan liikaa ole.
– Hyvinvointia koskevat tilastot osoittavat monien vakavien ongelmien kasautuvan tyypillisesti miehille heidän sosiaalisten verkostojensa ollessa usein niukkoja ja tunnetaitojen ollessa puutteellisia. Miehisyyteen liitetyt yksin pärjäämisen ja vahvuuden odotukset vaikuttavat edelleen yhteiskunnassamme, Neuvonen ja Salo sanovat.
Opinnäytetyön tuloksena syntyi lyhytdokumentti, johon kerättiin materiaalia teemahaastatteluilla. Lähipiiristä löytyi audiovisuaalisen alan opiskelija, joka pystyi hyödyntämään yhteistyötä näyttötutkinnossaan.
– Halusimme tehdä opinnäytetyönämme jotain konkreettista ja oikeasti hyödyllistä. Vaikka meillä ei ollut aiempaa kokemusta lyhytdokumentin tuottamisesta, verkostojamme ja omia vahvuuksiamme hyödyntäen saimme luotua kehittämistyön tuloksena odotuksiamme korkeamman lopputuloksen, Neuvonen ja Salo kertovat.
– Toivoimme lyhytdokumentin myös lisäävän Miessakit ry:n näkyvyyttä sekä pitkällä tähtäimellä madaltavan miesten avun piiriin hakeutumisen kynnystä.
Dokumentti on suunnattu erityisesti vertaistueksi erokriisissä oleville.
– Vaikka dokumentti on tehty miesnäkökulmasta, erokokemus yhdistää ihmisiä sukupuolesta riippumatta. Halusimme rikkoa dokumentilla myös stereotypiaa ja laajentaa miehisyyden kapeaa mallia. Dokumentissa välittyy mahdollisuuden ja toivon näkökulma sekä vertaistuen merkitys tärkeänä osana kriisin keskellä.
Lisätietoja
- Erosta ehjäksi -lyhytdokumentti Youtubessa
- Resilienssin vahvistuminen erokriisin myötä miesnäkökulmasta: vertaistuellisen lyhytdokumentin tuottaminen Miessakit ry:lle -opinnäytetyö Theseuksessa
Yhteyshenkilöt
Helka Repoviestinnän asiantuntijaDiakonia-ammattikorkeakoulu
Puh:050 597 5008helka.repo@diak.fiTietoja julkaisijasta
Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak) kouluttaa asiantuntijoita sosiaali-, terveys-, kirkon ja tulkkauksen aloille. Se osallistuu koulutusalojensa alueelliseen, valtakunnalliseen ja kansainväliseen kehittämiseen mm. hanketoimintansa kautta.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak)
Osallisuutta ja toimijuutta kuluneen kahden vuoden aikana12.6.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
AVOT-hankkeessa on tuettu ja vahvistettu Oulun alueella heikoimmassa asemassa olevien työikäisten osallisuutta ja hyvinvointia kuluneen kahden vuoden aikana.
Asiantuntijapalvelut yhteistä hyvää rakentamassa11.6.2025 09:01:10 EEST | Tiedote
Diakin asiantuntijapalveluilla tuotetaan ratkaisuja työelämän ja yhteiskunnan tarpeisiin. Dialogin uusi teemanumero tuo esille asiantuntijuutta, jonka tarkoituksena on rakentaa vaikuttavia ja sosiaalista kestävyyttä edistäviä palveluita.
Diak rakentaa vaikuttavia hyvinvointipalveluita – uusi julkaisu kokoaa TKI-toiminnan konkreettisia tuloksia10.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Diak on yhteiskunnan polarisoitumiskehityksen vastavoima. Diakin tavoitteena on katkaista eriarvoistumiskehitys Suomessa ja luoda sosiaalisesti kestävä yhteiskunta, jossa jokainen voi elää onnellista elämää. Näihin tavoitteisiin tähtäämme vaikuttavalla tutkimus- ja kehittämistoiminnallamme (TKI) ja asiantuntijapalveluillamme. Uusi julkaisu tarjoaa kattavan katsauksen Diakin TKI-toiminnan painopisteisiin ja toimii tiekarttana strategiselle kehittämistyölle.
Yhdenvertaisuus korkeakouluun ei saa jäädä haaveeksi – uusi hanke tukee romanien koulutuspolkuja2.6.2025 14:00:00 EEST | Tiedote
Valtakunnallinen Romako korkeakoulutukseen -hanke edistää romanien osallisuutta korkeakoulutuksessa ja työelämässä. Diakonia-ammattikorkeakoulun (Diak) ja Tampereen ammattikorkeakoulun (TAMK) yhteistyössä toteuttaman hankkeen tavoitteena on lisätä yhdenvertaisuutta, parantaa romaniopiskelijoiden mahdollisuuksia valmistua ja työllistyä, sekä vahvistaa korkeakouluyhteisöjen valmiuksia tukea romanitaustaisia opiskelijoita.
Tulevaisuuden osaajat tarvitsevat liiketoiminnan ja yhteiskunnallisen näkökulman yhdistämistä22.5.2025 10:17:15 EEST | Tiedote
Yhteiskunnallinen yrittäjyys kiinnostaa erityisesti nuoria, mutta sitä on hankala opiskella Suomessa, koska opintotarjontaa on vähän. Kansainvälinen Open Business for Community Development -hanke kehitti avoimia verkkokursseja, joilla kuka tahansa voi ottaa yhteiskunnallisen yrittäjyyden salat haltuun.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme