Salaisuuksien jäljillä -videosarja: Murtaako hallitusohjelma sukupolvisopimuksia?
Työeläkevakuuttajat Telan Salaisuuksien jäljillä -videosarjan uusi jakso pureutuu hallitusohjelmaan sukupolvien välisen oikeudenmukaisuuden näkökulmasta.

Maksuton ja laadukas koulutuspolku sekä ennakoitava ja etuusperusteinen työeläke ovat olleet Suomen keskeisiä sukupolvisopimuksia. Ne näyttävät tuoreen hallitusohjelman valossa olevan murtumassa. Mitä tästä seuraa, kysyy Telan Janne Pelkonen Suomen Ylioppilaskuntien liiton puheenjohtaja Lotta Leinoselta videohaastattelussa. Jakso on katsottavissa alla ja Telan YouTube-kanavalla.
Nykyiset 30–40-vuotiaat ovat uusi suuri sukupolvi. Heidän jälkeensä suomalaisia on syntynyt koko ajan vähemmän. Maahanmuutto muuttaa ikäluokkien kokoa ajan kuluessa. Kun ikäluokat pienenevät hurjasti, jokaiselta uudelta sukupolvelta vaaditaan koko ajan enemmän. Nuorten koulutusaste on kuitenkin koko ajan laskenut.
Hallitusohjelma keskittyy valtion velkaantumisen taittamiseen. Sitä on markkinoitu sukupolvien välisellä oikeudenmukaisuudella – ”emme jätä lapsillemme velkaa”.
Leinonen sanoo, että julkisen talouden velka on vain yksi tapa katsoa sukupolvipolitiikkaa.
– Hallitusohjelman kirjauksilla julkista velkaa siirretään nuoren sukupolven yksilöiden vastuulle. Jo nyt keskimääräinen opintovelka on noussut pariin kymmeneen tuhanteen euroon. Valtion tasolla se on kuusi miljardia euroa. Se on iso taakka yhden sukupolven henkilökohtaisilla harteilla, Leinonen sanoo.
Hänen mukaansa esimerkiksi asumistuen leikkaus on massiivinen toimeentulon ongelma opiskelevalle sukupolvelle. Leinosen mukaan on unohdettu kysyä, millainen sukupolvi valtion velkaa on tulevaisuudessa maksamassa. Jos se on käynyt läpi pandemian kiihdyttämän mielenterveyskriisin, ottanut pakon edessä lainaa opintojen aikana tai valmistunut hitaasti opintojen ohella tehtyjen töiden vuoksi, se ei ehkä ole kovin vahvoilla oleva sukupolvi.
Toinenkin sopimus leikkurin alla?
Telan Pelkonen muistuttaa, että koulutus ja työeläkkeet ovat kumpikin sukupolvien välisiä jaettuja periaatteita, joilla on luotu Suomeen vaurautta.
– Taustasta riippumatta on tarjolla ollut laadukas ja saavutettava koulutus. Työuralla olemme maksaneet työeläkemaksuilla pääasiassa nykyisten eläkeläisten eläkkeitä, koska olemme voineet luottaa saavamme eläkkeet tulevien sukupolvien maksamina. Eläkerahastot ovat lisäksi helpottaneet ikäluokkien välisten kokoerojen vaikutuksia, Pelkonen sanoo.
Hallitusohjelman kirjauksessa maksettavia eläkkeitä ei ehkä leikattaisi juuri tällä hallituskaudella, mutta tulevaisuuden kyllä. Ohjelman ja sitä edeltäneen valtiovarainministeriön meno- ja rakennekartoituksen narratiivi on, että on ongelmatonta hakea työeläkejärjestelmästä sopeutusta myös koko julkisen talouden kokonaisuuteen, jossa kunnat ja valtio ovat merkittävästi alijäämäisiä.
Leinosen mielestä ajatukset tulevien eläkkeiden leikkaamisesta ovat huolestuttavia.
– Jos tähän tehdään muutoksia samaan aikaan, kun myös koulutuksesta puuttuu resursseja ja tukea opiskelijoille, nämä lisäisivät merkittävästi nuorten epäluottamusta sukupolvipolitiikkaa kohtaan.
Seurauksena voi olla, etteivät nuoret sukupolvet enää luota koko ajatukseen yhteisestä riskien jakamisesta.
Pelkonen lisää, että hallitusohjelmassa mainittu “sääntöpohjainen vakautusjärjestelmä” olisi kirjauksen perusteella työeläkemaksutason vakauttaja. Joka tapauksessa mahdollinen vakautus koskisi nimenomaan nykyisiä nuoria: työeläkemaksun osalta ehkä jo piankin, mutta etuuden osalta myöhemmin.
– Mitään takeita laajasti ottaen sukupolvien välisestä ”oikeudenmukaisesta” tulonjaosta ei myöskään välttämättä ole, Pelkonen sanoo.
Entä hyvin pienet 2010-luvulla syntyneet ikäluokat?
Pelkonen pohtii, että nykymallissa on ajateltu, että progressiivinen verotus on korkeakoulutuksen hinta, joka maksetaan työuran aikana takaisin. Tämä "osamaksu" ei enää sopisi ideaan kouluttautumisen merkittävästä omavastuusta.
– Opintopolun maksullisuus, opintolainana tai lukukausimaksuina, voi vaikuttaa yhteiskunnalliseen ilmapiiriin enemmän kuin nopeasti voisi päätellä. Jos opiskelijat valmistuvat entistä velkaisempina, on heille avautuva pitkä työuraputki ladattu jo alkuun haasteelliseksi.
Kysymykset ovat entistä kriittisempiä, kun tarkastellaan 2010-luvulla syntyneiden hyvin pienten ikäluokkien tulevaisuutta.
– Onko väestöltään ikääntyvässä Suomessa varaa siihen, että vain ne kouluttautuvat, joilla on mahdollisuus velkaantua tai perheen tuki USA:n college-säästötilien tyyliin? Pelkonen kysyy.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Janne Pelkonenyhteiskuntavaikuttamisen päällikkö
Puh:050 559 5894janne.pelkonen@tela.fiJenni Heinoviestintäpäällikkö
Puh:040 170 4656jenni.heino@tela.fiLinkit
Tietoja julkaisijasta
Työeläkevakuuttajat Tela on kaikkien Suomessa toimivien työeläkevakuuttajien edunvalvontajärjestö. Telan jäseninä ovat kaikki lakisääteistä työeläketurvaa hoitavat työeläkevakuuttajat.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Työeläkevakuuttajat Tela
Todellisten tulojen huomioiminen yrittäjien eläkemaksussa saa työeläkealalta vahvaa tukea24.4.2025 14:11:42 EEST | Tiedote
Yrittäjien eläkemaksun perusteena olevan YEL-työtulon muuttaminen teoreettisesta työtulosta kohti ansiopohjaisuutta on saanut työeläkealalla kannatusta jo pitkään. Siksi maan hallituksen linjaus yrittäjien eläkejärjestelmään tehtävistä muutoksista kuulostaa lupaavalta, toteaa Työeläkevakuuttajat Telan yhteiskuntavaikuttamisen päällikkö Janne Pelkonen.
Vain kaupallisen riskin ja tuoton pitää ohjata eläkerahojen sijoittamista – myös Suomeen15.4.2025 07:12:47 EEST | Uutinen
Finanssimarkkinoilla jytisee ja samaan aikaan vaatimukset työeläkerahojen sijoittamisesta kotimaahan ovat kasvussa. Työeläkevakuutusyhtiö Varman sijoitusjohtaja Markus Ahon mukaan mikään ei lähde kasvamaan vain kaatamalla sinne yhtäkkiä loputtomasti rahaa. Telan Janne Pelkosen Salaisuuksien jäljillä -videosarjan haastattelussa Aho sanoo, että enemmän pitäisi puhua muiden maiden eläkerahastojen sijoitusten houkuttelemisesta Suomeen kuin suomalaisten eläkevarojen suuntaamisesta jonnekin. Ahon mukaan sijoittamisen pitää aina lähteä kaupallisesta sijoitusharkinnasta ja kotimaan sijoitusten pitää olla kilpailukykyisiä muiden sijoitusmahdollisuuksien kanssa.
Mitä Tuntematon sotilas opettaa meille eläkevarojen sijoittamisen riskeistä?3.4.2025 08:39:57 EEST | Blogi
Tuoreen eläkeuudistuksen myötä työeläkevarojen sijoittamisen riskitasoa nostetaan. Esiin on noussut huolia – otetaanko turhia riskejä? Mutta kysyjät eivät tule aina ajatelleeksi, että myös liian vähäinen riskitaso voi tuottaa surkean lopputuloksen. Sen opettavat meille niin sijoitustoiminnan tilastohistoria kuin vänrikki Kariluodon saama ohje.
Työeläkevarojen sijoittamisen periaatteet suojelevat koko järjestelmää17.3.2025 11:19:15 EET | Blogi
Keskustelu työeläkevarojen käyttämisestä kotimaisten kasvuyritysten tukemiseen joko suoraan tai välillisesti sijoitusrahastojen kautta on virinnyt tänä keväänä.
Työeläkevaroille vahvaa kasvua vuonna 2024 – varojen määrä 271 miljardia7.3.2025 07:00:00 EET | Tiedote
Työeläkevarat jatkoivat kasvuaan myös viime vuoden viimeisellä neljänneksellä, jolloin varoja tuli lisää neljän miljardin euron verran. Kaikkiaan suomalaisten työeläkkeiden rahoitukseen käytettäviä eläkevaroja oli vuoden lopussa yhteensä 271 miljardia. Tiedot käyvät ilmi Työeläkevakuuttajat Telan tuoreista tilastoista.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme