Den omfattande allemansrätten gör det möjligt att njuta av naturen
Grunden till allemansrätten finns i Finlands lagstiftning och i flera lagar som tryggar, styr och begränsar allemansrätten. Med stöd av allemansrätten får man till exempel utan att orsaka onödig skada, olägenhet eller störning simma och åka båt i vattendrag. Dessutom får man röra sig i naturen till fots, på skidor eller cykel, utom på gårdsplaner och områden som tagits i särskilt bruk, till exempel åkrar som odlas och planteringar. Man kan tillfälligt vistas och övernatta på platser där det också annars är tillåtet att röra sig. Även vilda bär, svampar och blommor kan plockas för eget bruk eller till försäljning. Markägaren har inte äganderätt till dessa.
Var ansvarsfull och respektera hemfriden
Det är viktigt att komma ihåg sitt ansvar när man utnyttjar allemansrätten. Även om allemansrätten är omfattande, skyddar finsk lag exempelvis var och ens hemfrid. Därför är det bra att komma ihåg att man t.ex. ska resa tält tillräckligt långt ifrån bostadsbyggnader och att det inte är tillåtet att plocka bär på någons gård.
Bär skräpet med dig
Utnyttjandet av allemansrätten får inte medföra mer än ringa skada eller störning för andra eller miljön. Det är förbjudet att skada och fälla träd och avsiktligt störa fridlysta djurarterna, i synnerhet under förökningstiden, på viktiga rastplatser under flyttningen eller på platser som annars är viktiga under deras livscykel. Alla fågelarter är fredade under häckningstiden.
Särskilt på sommaren är det väldigt många som rör sig i naturen. Det är alltså viktigt att ha koll på allemansrätten och begränsningarna av den, och beakta det här när man är ute i naturen. Exempelvis får man inte lämna skräp efter sig i naturen.
Även användningen av eld kräver noggrannhet och tillräcklig försiktighet. Till exempel får man inte göra upp öppen eld om Meteorologiska institutet har utfärdat varning för skogs- eller gräsbrand, och öppen eld får inte heller göras upp på någon annans mark utan markägarens tillstånd. Räddningsverket kan ge mer information om restriktionerna.
Ta förhand reda på eventuella restriktioner i området
Naturvårdslagen gör det möjligt att begränsa vistelse i naturskyddsområden. Det finns skillnader i begränsningarna beroende på typ av naturskyddsområde. Exempelvis kan en bestämmelse som förbjuder eller begränsar rätten att färdas, slå läger, stiga i land eller att hålla båt, fartyg eller annat fordon skrivas in i beslutet om att inrätta en nationalpark eller ett annat naturskyddsområde eller i ordningsstadgan för parken eller området. Förbud eller begränsningar i rätten att färdas eller stiga i land förutsätter att förbudet eller begränsningen är nödvändig för att djurlivet eller växtligheten ska kunna bevaras. Man bör på förhand ta reda på om det finns begränsningar i rätten att färdas i ett område.
Nationalparkerna har under de senaste veckorna varit särskilt populära utflyktsmål. Allemansrätten gäller inte som sådan i naturskyddsområden, såsom nationalparker. Vanligtvis får man röra sig fritt av egen kraft, men det kan finnas begränsningar. Det är tillåtet att meta och pilka samt plocka bär och svampar också i nationalparkerna.
Allemansrätten i korthet
Du får
- röra dig utomhus till fots, på skidor eller cykel utom på gårdsplaner och områden som tagits i särskilt bruk (till exempel åkrar som odlas och planteringar)
- tillfälligt vistas på sådana platser där det också annars är tillåtet att röra sig (till exempel tälta på tillräckligt avstånd från närmaste bebyggelse)
- plocka vilda bär, svampar och blommor
- meta och pilka
- färdas i vattendrag och på isen
Du får inte
- störa eller orsaka olägenheter eller skador för andra människor eller naturen
- störa vilda djur och fåglars häckning
- fälla eller skada träd
- ta mossor, lavar, jordmaterial eller träd
- störa hemfriden
- skräpa ner
- köra med motordrivna fordon i terräng utan tillstånd av markägaren
- fiska och jaga utan vederbörligt tillstånd.
Mer information om allemansrätten och hur man rör sig i naturen:
Nyckelord
Bilder
Om
NTM-centralerna är statliga myndigheter som främjar den regionala utvecklingen genom att sköta statsförvaltningens uppgifter och utveckling. NTM-centralerna sköter uppgifter i anslutning till näringar, arbetskraft, kunnande samt trafik och infrastruktur samt miljö och naturresurser. NTM-centralerna utvecklar och stöder ekonomiskt, socialt och ekologiskt hållbar välfärd.
Följ ELY-keskukset
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från ELY-keskukset
Varsinais-Suomen ELY-keskus on antanut yhteysviranomaisen lausunnon Norsk e-Fuel AS:n suunnitteleman sähköisen lentopolttoaineen tuotantolaitoksen YVA-ohjelmasta, Rauma (Varsinais-Suomi, Satakunta)2.7.2025 15:33:51 EEST | Tiedote
Varsinais-Suomen ELY-keskus on antanut yhteysviranomaisen lausunnon Norsk e-Fuel AS:n Raumalle suunnitteleman sähköisen lentopolttoaineen tuotantolaitoshankkeen ympäristövaikutusten arviointiohjelmasta eli YVA-ohjelmasta.
Ansökan om ersättning för sälskador öppen till utgången av augusti1.7.2025 10:00:00 EEST | Pressmeddelande
Jord- och skogsbruksministeriet har öppnat ett tidsbundet ansökningsförfarande för ersättning för sälskador inom Europeiska havs-, fiskeri- och vattenbruksfonden. Ansökningstiden pågår till den 31 augusti 2025. Ersättningar kan sökas för skador som sälar orsakat under 2024. Ansökningarna behandlas av NTM-centralen i Lappland och NTM-centralen i Egentliga Finland.
Määräaikainen hyljekorvaushaku on auki elokuun loppuun1.7.2025 10:00:00 EEST | Tiedote
Maa- ja metsätalousministeriö on avannut Euroopan meri-, kalatalous- ja vesiviljelyrahaston hyljekorvausten hakumenettelyn. Haku päättyy 31.8.2025. Korvauksia voi hakea hylkeiden aiheuttamista vahingoista vuodelta 2024. Hakemukset käsittelee Lapin ja Varsinais-Suomen ELY-keskukset.
Försöksprogrammet för återvinning av näringsämnen fortsätter ända till år 202726.6.2025 11:00:00 EEST | Pressmeddelande
Riksdagen har vid plenum 19.6.2025 godkänt ombudgetering av anslaget som har beviljats för forsknings-, utvecklings- och innovationsprojekt i försöksprogrammet för återvinning av nä-ringsämnen.
Ravinteiden kierrätyksen kokeiluohjelma jatkuu vuoteen 2027 saakka26.6.2025 11:00:00 EEST | Tiedote
Eduskunta on hyväksynyt täysistunnossaan 19.6.2025 Ravinteiden kierrätyksen kokeiluohjel-malle TKI-hankkeisiin myönnetyn määrärahan uudelleenbudjetoinnin
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum