Suomen opiskelija-asunnot SOA ry

Opiskelija-asuntotilanteesta tulossa tiukka

Jaa
Opiskelija-asuntojen tarjoajilla käy kesällä vilske, kun opiskelijavalintojen tulokset julkaistaan ja uudet opiskelijat ryhtyvät etsimään asuntoa opiskelupaikkakunnalta. Monelle asunnonhaun ensimmäinen etappi on paikallinen opiskelija-asuntoyhteisö.

Opiskelija-asuntotilanteesta ennustetaan tänä vuonna tiukkaa.

”Korona-aikana ja parina vuonna sitä ennen monilla paikkakunnilla jokseenkin kaikille hakijoille oli mahdollista tarjota asunto, vaikkei välttämättä sitä ykkössuosikkia. Nyt tilanne on viime vuoden tapaan aiempaa tiukempi,” Suomen opiskelija-asunnot SOA ry:n toiminnanjohtaja Lauri Lehtoruusu kertoo.

Opiskelija-asuntojen kysyntää nostavat ainakin yleinen elinkustannusten nousu ja kansainvälisten opiskelijoiden määrä. Kansainvälinen opiskelijaliikkuvuus on koronan jäljiltä vilkastunut. Ulkomailta muuttavan opiskelijan on vaikea löytää asuntoa tavallisilta vuokramarkkinoilta.

Elinkustannusten nousu näkyy opiskelijan kukkarossa, joten vuokranmaksuun jää vähemmän rahaa. Opiskelija-asuntojen vuokrat määräytyvät markkinahinnan sijaan kustannusten perusteella ja ovat siksi usein selvästi markkinavuokria edullisempia. Kun opiskelijoiden toimeentulo on tiukoilla, edullisesta asunnosta pidetään hanakammin kiinni. Siksi asuntoja myös vapautuu vähemmän uusille opiskelijoille.

”Opiskelija-asunnossa jää rahaa muuhunkin elämiseen,” Lehtoruusu summaa.

Opiskelija-asuntoja vuokraavat säätiöt, yhtiöt, yhdistykset ja ylioppilaskunnat. Asunnot pyritään vuokraamaan eniten tarvitseville. Mitä uuden opiskelijan kannattaa tehdä, jotta asunto löytyisi?

”Asuntohakemus kannattaa laittaa vireille heti, kun saa tiedon opiskelupaikasta. Asuntoja vuokrataan kesän mittaan sitä mukaa kun niitä vapautuu edellisiltä asukkailta. Ei siis kannata hätääntyä, vaikkei asuntotarjous kolahtaisi heti sähköpostiin,” Lehtoruusu vinkkaa.

”Kannattaa myös rohkeasti kokeilla kämppisten kanssa asumista. Parhaimmillaan kämppiksestä saa elinikäisen ystävän.”

Synkkiä pilviä opiskelija-asuntorakentamisen yllä

Tiukkaan opiskelija-asuntotilanteeseen ei ole näköpiirissä nopeaa helpotusta. Uusi hallitus kaavailee leikkauksia opiskelija-asuntorakentamisen kannalta tärkeään erityisryhmien investointiavustukseen. Vuosittaisesta myöntövaltuudesta leikataan yli puolet.

”Opiskelija-asuminen päätettiin pitää investointiavustuksen piirissä, mikä on tietysti hyvä. Toisaalta leikkaus on roima ja rajallisia resursseja jaetaan monen erityisryhmän kesken. Aika näyttää, moniko opiskelija-asuntohanke lykkäytyy tai jää toteutumatta leikkauksen takia,” Lehtoruusu harmittelee.

Uusi hallitusohjelma näkyy opiskelijoiden asumisessa muutakin kautta. Asumistukeen kaavaillaan leikkauksia. Opiskelijat siirrettiin yleisen asumistuen piiriin vuonna 2017.

”Viime vuosina on valmistunut paljon vapaarahoitteista vuokra-asuntokantaa, mutta vuokra voi olla monelle opiskelijalle liian korkea etenkin, kun asumistuki supistuu. Sekin lisännee edullisen asumisen kysyntää,” Lehtoruusu arvioi.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Suomen opiskelija-asunnot SOA ry
Suomen opiskelija-asunnot SOA ryhttp://www.opiskelija-asunnot.fi

Suomen opiskelija-asunnot SOA ry on opiskelija-asuntoyhteisöjen valtakunnallinen edunvalvonta- ja yhteistyöjärjestö. Yhdistys valvoo opiskelija-asuntoyhteisöjen yleisiä ja yhteisiä etuja, edistää jäsentensä välistä yhteistoimintaa ja parantaa alan yleisiä toimintaedellytyksiä sekä edistää opiskelija-asuntopoliittisten tavoitteidensa toteutumista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen opiskelija-asunnot SOA ry

Uusi työkalu tarjoaa tietoa opiskelijoiden asumisesta ja asumistoiveista: opiskelija-asunnossa asuvat useimmiten nuoret ja kansainväliset opiskelijat5.4.2023 07:00:00 EEST | Tiedote

Uusi Opiskelijabarometrin asumisen raportti -työkalu kertoo, miten opiskelijat asuvat ja mitä he asumiseltaan toivovat. Raportti on Opiskelun ja koulutuksen tutkimussäätiö Otuksen toteuttama ja perustuu vuosina 2019 ja 2022 kerättyyn Opiskelijabarometri-aineistoon. Aineisto antaa kattavan kuvan Suomessa opiskelevien korkeakouluopiskelijoiden asumisesta. Työkalu on kaikkien käytettävissä ja vastausaineistoa voi suodattaa erilaisten muuttujien avulla. ”Opiskelijat ovat moninainen joukko, mikä näkyy myös asumistarpeissa ja -toiveissa. Työkalun myötä saamme tarkempaa kuvaa opiskelijoiden asumisesta, mikä auttaa myös poliittista päätöksentekoa,” SOAn toiminnanjohtaja Lauri Lehtoruusu selittää. Raportin perusteella esimerkiksi nuoret opiskelijat (alle 24 vuotta) asuvat selvästi useammin opiskelija-asunnossa (32-34%) kuin kaikki opiskelijat keksimäärin (23-25%). Erityisen moni kansainvälinen opiskelija asuu opiskelija-asunnossa (53-60%). Muulla tavoin asuvista kansainvälisistä opiskelijoista

Korona muutti opiskelijoiden asumistoiveita: toiveissa lisätila tai -huone4.7.2022 06:00:00 EEST | Tiedote

Yhä useamman opiskelijan toiveessa on lisätila tai -huone, käy ilmi Suomen opiskelija-asunnot SOA ry:n tuoreesta selvityksestä. Selvitys perustuu Opiskelun ja koulutuksen tutkimussäätiö Otuksen keräämään Opiskelijabarometri-aineistoon. Vuosina 2019 ja 2022 kerätyt aineistot kertovat, miten opiskelijoiden asumistoiveet ovat muuttuneet korona-aikana. Tulokset kertovat, että yhä useampi yksinasuva toivoisi kaksiota ja pariskunnat kolmiota. Yksinasuvista jopa liki kolmannes valitsisi kaksion, ja kaksiota toivovien osuus on kasvanut yhdeksän prosenttiyksikköä koronapandemian aikana. Pariskunnista 38 prosenttia toivoo kolmiota, mikä on 14 prosenttiyksikköä enemmän kuin vuonna 2019. Vastaavasti kaksiota toivoo enää 45 prosenttia pariskunnista, kun osuus oli 63 prosenttia kolme vuotta aiemmin. Vastaukset liittyvät etäopiskelun yleistymiseen, arvioi Suomen opiskelija-asunnot SOA:n toiminnanjohtaja Lauri Lehtoruusu: ”Etäopiskelu on tullut jäädäkseen. Kun koti on entistä enemmän myös pääasialline

Vuoden opiskelijapuutarhuri on Olivia Kuronen Lappeenrannasta28.6.2022 13:50:27 EEST | Tiedote

Vuoden opiskelijapuutarhuri 2022 löytyy Lappeenrannasta. Olivia Kuronen voitti opiskelija-asuntoyhteisöjen järjestämän Opiskelijapuutarhurit 2022 -kilpailun hienolla parvekepuutarhallaan. Kilpailun tuomarina toimineen puutarhatoimittaja Kati Jukaraisen vakuutti erityisesti, että pienessä tilassa oli lähdetty rohkeasti toteuttamaan hyötypuutarhaa: ”Kasveja oli yhdistelty monipuolisesti, esimerkiksi samettiruusut tomaattien kanssa olivat kiva idea. Kokonaisuus oli toteutettu tosi kauniisti. Pieni parveke on tarkoitettu myös oleskeluun, mutta sen yhteyteen oli rakennettu kaunis hyötypuutarha.” Kuroselle parvekepuutarhasta on sekä iloa että hyötyä: ”Puutarha merkitsee minulle ennen kaikkea viihtyisää parveketta. Parvekepuutarhan ei tarvitse olla heti täydellinen vaan sitä voi tuunata kesän mittaan. Tomaattien kasvua on piristävää seurata ja oman parvekkeen yrtit nostavat arkiruuan tasoa kummasti!" #Opiskelijapuutarhurit2022-kilpailussa etsittiin opiskelija-asuntojen asukkaiden hienoimpia k

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye