Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Kesäkuun 2023 vesitilannekatsaus: (Pohjalaismaakunnat)

Jaa
Kesäkuu oli vähäsateinen, joten kesäkuun aikana pohjalaismaakuntien jokien ja järvien vedenpinnat laskivat monin paikoin ajankohdan tyypillisille tasoille. Juhannusviikon torstaina Ähtävänjoen yläosalle osui isompi sade. Alajärvellä Möksyn sadeasemalla satoi 22.6. 56 mm.
Lapväärtinjoki Peruksentie.
Lapväärtinjoki Peruksentie.

Vedenkorkeus- ja virtaamatiedot, vesistöt 

Säännösteltyjen järvien juoksutuksia on säädetty lupaehtojen mukaisiin minimiasetuksiin ja tällä hetkellä vedenkorkeudet ovat pääosin ajankohdan keskimääräisen tuntumassa tai jonkin verran alempana. Kesällä tyypillinen haihdunta saattaa aurinkoisena päivänä laskea järvien vedenpintaa lähes sentin vuorokaudessa.

Vetelin Tunkkarissa Perhonjoen virtaama oli kesäkuun lopussa vain 4 m3/s. Patanan tekojärven vedenpinta on ajankohdan keskimääräistä tasoa lähes 30 cm alempana. Vissaveden tekojärvien pinta oli kesäkuun lopussa 5 cm tavanomaista korkeammalla ja Venetjoen tekojärven pinta lähellä tavanomaista tasoa.

Ähtävänjoella Lappajärven ja Evijärven vedenpinnat olivat kesäkuun lopussa kesäajan tavoitevyöhykkeiden ylärajan tuntumassa. Alajärven vedenpinta laski kesäkuun alkupuolen lämpimillä säillä noin 15 cm tavanomaista alemmaksi, mutta nousi alueella osuneen sateen seurauksena juhannuksen jälkeen lähelle tavanomaista kesäkuun lopun tasoa.

Lapuanjoen alaosalla virtaama oli kesäkuun lopussa vain noin 3 m3/s. Lapuanjoella Kuortaneenjärven, Kätkänjärven ja Ponnenjärven vedenkorkeus on lähellä kesäkuun lopun keskimääräisiä tasoja. Nurmonjoella Hirvijärven ja Varpulan tekojärvien sekä Kuorasjärven, Jääskänjärven ja muidenkin Nurmonjoen latvajärvien vedenpinnat ovat noin 5–10 cm kesäkuun lopun tavanomaista tasoja alempana.

Kyrönjoen vesistöalueella Seinäjoella Kalajärven ja Kyrkösjärvien tekojärven vedenpinnat ovat kesäkuun lopussa tavanomaisella tasolla. Skatilassa virtaama oli kesäkuun lopussa tavanomista pienempi eli noin 6 m3/s.

Närpiönjoen alaosalla virtaama oli kesäkuun lopussa vain noin 0,5 m3/s. Kivi- ja Levalammen tekojärven vedenpinnan korkeus oli kesäkuun lopulla noin 15 cm tavanomaista alempana.

Kesäkuu toi mukanaan sinileväesiintymät, jokivedet lämpimiä

Järvien vedet olivat kesäkuussa alussa varsin viileitä, esimerkiksi Lappajärvessä lämpötila oli kuun alussa 10–11 astetta. Lämpötilat nousivat kuitenkin nopeasti ja kesäkuun loppupuoliskolla vesi oli jo 20–24 asteista. Pienissä, matalissa ja tummavetisissä järvissä lämpeneminen on nopeampaa ja maksimilämpötilat ovat ylittäneet 25 asteen. Kesäkuu toi mukanaan myös sinileväesiintymät. Sinieviä havaittiin useilla alueiden järvillä mm. Lappajärvellä ja Kuortaneenjärvellä. Myös rannikkovesillä havaittiin ensimmäiset esiintymät. Esiintymät ovat kuitenkin toistaiseksi olleet voimakkuudeltaan melko vähäisiä ja lyhytkestoisia. Kesäkuu oli kuiva, minkä vuoksi ravinteita valui vesistöön suhteellisen vähän. Mikäli sateet lisääntyvät ja välissä on aurinkoisia tyyniä jaksoja, voidaan leväkukintojen odottaa lisääntyvän ja voimistuvan. Paikallinen sinilevätilanne voi muuttua kuitenkin hyvin nopeasti tuulen suunnan vaihtuessa.

Happamuustilanne jokivesissä vastasi kesäkuussa tyypillisiä kesän olosuhteita pH:n ollessa pääosin 6–7 välillä. Ravinnepitoisuudet olivat myös ajankohtaan nähden varsin tyypillisellä tasolla. Suuria pitoisuuksia kohottavia sateita ei esiintynyt. Vedet lämpenivät myös joissa voimakkaasti. Esimerkiksi Kyrönjoella vesi oli loppukuusta 23–26 asteista. Lämmin vesi on stressitekijä osalle vesieliöstöä. Hapen kulutus kiihtyy samalla kun happea on vedessä vähemmän. Varsinkin lohikalat kärsivät lämpimistä olosuhteista. Tilannetta pahentaa vähentynyt vesimäärä ja virtausnopeuden pienentyminen. Varsinkin pienissä joissa veden määrä ja lämpötila voivat muodostua kriittiseksi vesieliöstön kannalta.  

Pohjavedenpintojen lasku alkanut

Vähäsateinen sää ja kesäkuun loppupuolen lämmin sää saivat pohjaveden pinnankorkeuden kääntymään laskuun. Pohjaveden pinta tyypillisestikin laskee kesäkuukausina, jolloin haihdunta lisääntyy sään lämmetessä. Kuurosateet saattavat paikallisesti nostaa pohjaveden pintaa, mutta merkittävämpi vaikutus olisi laaja-alaisilla, pitkäkestoisilla sateilla. Valtakunnallisilla pohjaveden pinnankorkeuden seuranta-asemilla pohjaveden pinta on pääosin ajankohdan keskiarvon tasolla tai hieman sen alapuolella.

Lisätietoja verkosta:

Vesistöennusteet ja varoitukset kartalla: https://www.vesi.fi/karttapalvelu/

Reaaliaikainen vesitilanne: http://wwwi3.ymparisto.fi/i3/RealTime/lsu.htm

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Vesitalousasiantuntija Kristiina Kastman, puh. 0295 028 021 (säännöstely ja virtaamat)
Erikoistutkija Anssi Teppo, puh. 0295 027 948 (vedenlaatu)
Ylitarkastaja Tilda Rantataro, puh. 0295 027 668 (pohjavedet)
Ryhmäpäällikkö Vincent Westberg, puh. 0295 027 956
sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Kuvat

Lapväärtinjoki Peruksentie.
Lapväärtinjoki Peruksentie.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Päätoimipaikka Seinäjoki: Alvar Aallon katu 8, PL 156
Vaasa: Wolffintie 35 | Kokkola: Pitkänsillankatu 15

0295 027 500http://www.ely-keskus.fi/etela-pohjanmaa

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on monialainen, alueellinen toimija. Haluamme edistää alueemme elinvoimaa, kestävää kasvua ja hyvää tulevaisuutta sekä hyvinvointia ja sisäistä turvallisuutta. Hoidamme elinkeinoihin, ympäristöön ja liikenteeseen liittyviä tehtäviä asiakkaidemme eli ihmisten, yritysten ja yhteisöjen hyväksi. Teemme työtämme Etelä-Pohjanmaan lisäksi Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan alueilla ympäristö- ja liikenneasioissa.

ELY-keskusten valtakunnallisia tiedotteita voit lukea täältä: ELY-keskukset

NTM-centralen i Södra Österbotten är en branschövergripande, regional aktör. Vi vill främja livskraft, hållbar tillväxt, en god framtid samt välstånd och intern säkerhet i regionen. Vi sköter uppgifter i anslutning till näringslivet, miljön och trafiken för våra kunders, dvs. människors, företags och sammanslutningars bästa. Vi är verksamma utöver i Södra Österbotten även i Österbotten och Mellersta Österbotten i fråga om miljö- och trafikfrågor.

NTM-centralernas riksomfattande pressmeddelanden kan du läsa här: NTM-centralerna

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

MKB-förfarandena har etablerats som en del av den livliga projektverksamheten i de österbottniska landskapen på NTM-centralen i Södra Österbottens område (landskapen i Österbotten)2.7.2025 10:00:00 EEST | Pressmeddelande

I Södra Österbotten, Mellersta Österbotten och Österbotten har antalet projekt i anslutning till förfaranden vid miljökonsekvensbedömning fortsatt att vara ovanligt stort. Investeringar i grön omställning har fört med sig många nya projekt och idag har det stora antalet MKB-förfaranden blivit en etablerad del av områdets projektgrund. I sin helhet handlar det om cirka 60 MKB-förfaranden i olika skeden, av vilka största delen är projekt inom grön omställning.

YVA-menettelyt ovat vakiintuneet osaksi vilkasta hanketoimintaa Pohjalaismaakunnissa Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen alueella (Pohjalaismaakunnat)2.7.2025 10:00:00 EEST | Tiedote

Etelä-Pohjanmaalla, Keski-Pohjanmaalla ja Pohjanmaalla ympäristövaikutusten arviointimenettelyihin liittyvien hankkeiden määrä on pysynyt poikkeuksellisen korkeana. Vihreän siirtymän investoinnit ovat tuoneet mukanaan paljon uusia hankkeita, ja nykyisin laaja YVA-menettelyjen määrä on muodostunut vakiintuneeksi osaksi alueen hankekantaa. Kokonaisuudessaan puhutaan noin 60:stä eri vaiheessa olevasta YVA-menettelystä, joista suurin osa on vihreän siirtymän hankkeita.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye