WSOY

Kirjailija Miki Liukkonen in memoriam

Jaa
Kirjailija Miki Liukkonen (1989–2023) kuoli 4. heinäkuuta 2023 Helsingissä. Liukkonen oli suomalaisen nykykirjallisuuden valovoimaisimpia tähtiä.
Miki Liukkonen. Kuva: Tero Ahonen / WSOY
Miki Liukkonen. Kuva: Tero Ahonen / WSOY

Miki Liukkonen syntyi Oulussa, jossa hän myös kirjoitti ylioppilaaksi Madetojan musiikkilukiosta vuonna 2009. Samana vuonna hän voitti J. H. Erkon kirjoituskilpailun. Liukkosen esikoisrunokokoelma Valkoisia runoja ilmestyi vuonna 2011 WSOY:n kustantamana. Runokokoelma oli Helsingin Sanomien esikoiskirjapalkintoehdokkaana. Vuonna 2012 Oulun kirjailijaseura myönsi Liukkoselle Nuori Pakkala -kirjallisuuspalkinnon.
Liukkonen ehti runsaassa kolmessakymmenessä ikävuodessa kirjoittaa kunnioitettavan tuotannon, jossa kansainvälisen kokeellisen kirjallisuuden tuulet yhdistyvät suomen kielen virtuoosimaiseen hallintaan. Liukkosen kolme runokokoelmaa, viisi romaania ja aikuisille kirjoitettu kuvakirja ovat täynnä tuhlailevia kielikuvia ja pakkomielteisiä ihmisiä, jotka yrittävät luovia tiensä hengissä nykyhetken halki.
Mammuttiromaani O (2017) saavutti useita palkintoehdokkuuksia, muun muassa kaunokirjallisuuden Finlandia-ehdokkuuden, ja sitä kutsuttiin kritiikeissä muun muassa yhdeksi 2010-luvun tärkeimmistä kotimaisista romaaneista (Juhani Karila, HS) ja ”2000-luvun suomalaisen kirjallisuuden vakuuttavimmaksi voimannäytöksi” (Juha Seppälä, Parnasso). Le Monde kutsui sitä ”oppineeksi labyrintiksi ja magneettiseksi kirjahirviöksi”. Vuonna 2020 Liukkonen sai WSOY:n kirjallisuussäätiön tunnustuspalkinnon. Hänen suurromaaninsa Elämä: Esipuhe (2021) julkaistiin tavallisen version lisäksi kirjailijan lyhentämättömänä laitoksena. Teos oli Tulenkantaja-, ja Botnia-palkintoehdokkaana. Vuonna 2022 ilmestyi Miki Liukkosen kirjoittama, Ville Rannan kuvittama teos Johnny Mitten & Ville-Valle rotkon reunalla. Kirja ilmestyi Silvia Classicin nimellä.
Syyskuussa 2023 ilmestyy postuumisti romaani Vierastila. Miki Liukkosen teoksia on myös käännetty muun muassa ranskaksi.
Kustannustoimittaja Samuli Knuuti muistelee pitkäaikaista ystäväänsä, kirjailija Miki Liukkosta:
”Joskus sanat loppuvat, mutta on pakko kirjoittaa. Tämä on niitä hetkiä. Miki Liukkonen oli rakas ystäväni, sydämellinen kuuntelija ja mielestäni sukupolvensa lahjakkain kirjailija, jonka kanssa minulla oli ilo tehdä työtä viiden romaanin, kolmen runokirjan ja yhden lastenkirjan parodian verran. Ne elävät vielä kauan, mutta en pysty hyväksymään sitä, että niiden tekijä on poissa. Mutta menetys on rakkauden kirjanpitoa, sen mittayksikkö aivan kuten metri koostuu senteistä, ja nyt on tilinteon päivä.
Miki sanoi minulle usein, että elämä on hänelle liikaa. Tätä tunnetta hän purki romaaneihinsa, joista mestarillinen Elämä: esipuhe (2021) näytti kaiken mikä oli inhimillistä vuolaasti, hauskasti ja niin tarkasti, että sen kirjoittaja tuntui kantavan sisällään monta elämää, monta persoonaa, monta maailmaa. Nyt ne kaikki ovat poissa. Tämä on klisee, mutta joskus meillä ei ole muuta: Lepää rauhassa, Miki.”

Teokset:

Valkoisia runoja (2011)
Elisabet (2012)
Raivon historia (2015)
Lapset auringon alla (2013)
O (2017)
Hiljaisuuden mestari (2019)
Elämä: esipuhe (2021)
Silvia Classic: Johnny Mitten & Ville-Valle rotkon reunalla (2022)
Vierastila (2023)

Julkaistujen teosten lisäksi Miki Liukkosen runoja on ilmestynyt useissa antologioissa ja hän on käsikirjoittanut monologinäytelmän Tornado. Liukkonen on ollut mukana kitaristina ja säveltäjänä The Scenes -rockyhtyeessä, jonka musiikkia on julkaistu studioalbumeina. Miki Liukkosen Sivullinen-televisio-ohjelmaa on ilmestynyt kaksi kautta Yleisradion kanavilla.

Miki Liukkosen omaiset toivovat medialta hienovaraisuutta ja rauhaa suruaikana.

Avainsanat

Kuvat

Miki Liukkonen. Kuva: Tero Ahonen / WSOY
Miki Liukkonen. Kuva: Tero Ahonen / WSOY
Lataa

Tietoja julkaisijasta

WSOY
WSOY
Lönnrotinkatu 18 A
00120 Helsinki

010 5060 200http://www.wsoy.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta WSOY

Freestyle Topelius-ehdokkaana ja Laske salaa kymmeneen -, Saapastalon Aurora ja pelkojen pelko - sekä Rauniokaupungin lapset -teokset Arvid Lydecken -ehdokkaina27.11.2023 10:30:13 EET | Uutinen

Topelius- ja Arvid Lydecken -palkintojen ehdokkaat on valittu vuonna 2023 ilmestyneistä lasten - ja nuortenkirjoista. Kumpaankin palkintoon on ehdolla viisi kirjaa, ja mukana ovat WSOY:ltä teokset Freestyle, Laske salaa kymmeneen, Saapastalon Aurora ja pelkojen pelko sekä Rauniokaupungin lapset. Topelius-palkinto myönnetään korkeatasoiselle nuortenkirjalle ja Arvid Lydecken -palkinto korkeatasoiselle lastenkirjalle. Palkinnot myöntää Suomen lasten- ja nuortenkirjailijat ry (entinen Nuorisokirjailijat ry). Raati kuvaa Topelius-ehdokkaaksi valittua Dess Terentjevan Freestyle-säeromaania näin: "Terentjevan lennokkaassa säeromaanissa käsitellään ystävyyden merkitystä ja oman seksuaalisuuden etsimistä ja löytämistä. Säeromaanin vapaamuotoinen tyyli mahdollistaa monipuolisesti erilaisten tunteiden ja tilanteiden kuvaamisen, aina nuoruuden epävarmuuksien kokemuksista tanssin vapauttavaan voimaan. Freestyle on upeasti toimiva sisällön, tyylin ja muodon kokonaisuus. Katutanssin rytmeissä kulkev

Tiedote: WSOY:n kevään 2024 kirjat on julkistettu14.11.2023 10:00:00 EET | Tiedote

Kotimainen kaunokirjallisuus Tommi Kinnusen Kaarna on tiheätunnelmainen romaani naisten sodasta, luopumisen vaikeudesta ja siitä, kuinka kuoleman läheisyys muuttaa ihmistä. Kinnusen esikoisromaanin Neljäntienristeyksen juhlapainos juhlistaa 10-vuotiasta modernia klassikkoa. Teoksen esipuheen on kirjoittanut kustantaja Anna-Riikka Carlson. Irene Kajon esikoisromaani Yhdellä meistä on kokemus epäasiallisesta kohtelusta kuvaa taidemaailmassa koettua hyväksikäyttö- ja väkivaltatapausta. Vy Tramin Stigma on tragikoominen sukupolviromaani itsensä määrittelemisestä. Nelly Juulia Kärkkäisen ja Gitta Oksasen Läpimeno on koskettava romaani tahattomasta lapsettomuudesta sekä äidin ja tyttären yhteisestä matkasta. Katja Kaukosen Pitkä ikävä on romaani avioliitosta ja linnoitussaaresta, joka yhdistää ja erottaa. Anne-Maria Latikan Valonkehrääjä on lumoavan kaunis romaani sukupolvet ylittävän trauman vallasta. Sinikka Vuolan Myrskyn anatomia on rikas, ajaton ja monitulkintainen romaani tyhjyydestä,

Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkintoehdokas 2023: Anna Elina Isoaro ja Mira Mallius: Kaksi tätiä nimeltä Veera8.11.2023 10:30:00 EET | Uutinen

Kaksi tätiä nimeltä Veera on lämminhenkinen kuvakirja kahdesta erilaisesta tädistä ja kolmesta erimuotoisesta perheestä. Isoaro ja Mallius nostavat teoksessaan esille lapsettomat ja erilaisten elämäntyylien iloisen kirjon. Kun Esterin ja Viljamin vanhemmilla on eripuraa, he päättävät viedä itsensä huoltoon viikonloppulomalle. Lapset lähtevät yökylään – mutta kumman Veeran luokse? Lapsilla on nimittäin kaksi tätiä, joiden molempien nimi on Veera. Raita-Veera ja Pallo-Veera ovat keskenään aivan erilaisia, kuin yö ja päivä… Kaksi tätiä nimeltä Veera käsittelee elämäntyylien ja perheiden monimuotoisuutta lapsen näkökulmasta ja lempeällä huumorilla. Kummallakaan tädillä ei ole omia lapsia, ja molemmilla on siihen omat syynsä. Niin lapsista kuin tädeistäkin on hauskaa viettää aikaa yhdessä ja olla osa toistensa elämää. Finlandia-raadin ehdokasperusteluissa teosta kuvataan seuraavasti: "Kirja kuljettaa keittiön pöydästä erilaisten ihmisten koteihin ja elämään. Tarina on fantastisen oivaltava

WSOY julkaisee nobelisti Jon Fossen kirjoja suomeksi12.10.2023 12:00:00 EEST | Tiedote

Lokakuun alussa kirjallisuuden Nobelin voittaneen norjalaisen Jon Fossen proosaa ei ole aiemmin suomennettu. WSOY on ostanut neljän kirjan oikeudet ja julkaisee suomennoksen Morgon og kveld -romaanista 2024. Uusnorjaksi kirjoittavan romaani- ja näytelmäkirjailija Jon Fossen Suomen-kustantamo on WSOY. Tuoreen kirjallisuuden Nobelin lisäksi Fosse on voittanut mm. Ruotsin akatemian pohjoismaisen palkinnon (2007) ja Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinnon (2015). Viime vuonna hän oli Booker-ehdokkaana. ”On ilo saada kustantaa pohjoismaisen nobelistin romaaneja ensi kertaa suomeksi. Fossen omaääninen ja omalakinen maailma tulee näin vihdoin tutuksi myös suomalaisille lukijoille”, WSOY:n suomennetun kaunokirjallisuuden kustantaja Leena Balme sanoo. WSOY on hankkinut oikeudet Fossen proosatuotannon pääteoksiin lukeutuviin Morgon og kveld -romaaniin (2000) ja kolmeen kirjaan jakautuvaan Septologien-teokseen, jonka ensimmäinen osa julkaistiin Norjassa 2019. Morgon og kveld on kuvaus kalas

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme