Uudenmaan ELY-keskus

Uudenmaan alueella inventoidaan arvokkaita luontotyyppejä

Jaa
Kuva: Janne Sormunen
Kuva: Janne Sormunen

Uudenmaan ELY-keskus inventoi kesän ja syksyn 2023 aikana arvokkaita luontotyyppejä. Inventoinnit kohdistuvat lettosoihin sekä luonnonsuojelulain suojeltuihin luontotyyppeihin.

Letot ovat suoluontotyypeistä rehevimpiä ja harvinaisimpia. Ne ovat myös tärkeä elinympäristö vaateliaalle ja monimuotoiselle lajistolle. Kaikki lettoluontotyypit ovat äärimmäisen uhanalaisia Etelä-Suomessa, jossa jäljellä olevat esiintymät ovat usein pieniä ja laadultaan heikentyneitä. Lähes puolet uhanalaisista suolajeista elää ensisijaisesti letoilla. Lettojen turvaamisella on siksi merkittävät monimuotoisuusvaikutukset.

Lettojen inventointihankkeen maastotyöt käynnistyivät Uudellamaalla vuonna 2022. Hankkeessa tehdään maastoinventointeja Uudenmaan tiedossa olevilla ja potentiaalisilla letoilla. Tavoitteena on koota tietoa, joka mahdollistaa lettojen esiintymisen, tilan sekä hoito- ja ennallistamistarpeen arvioinnin maakunnan alueella. Tavoitteena on lisätä avoimesti saatavissa olevaa luontokohdetietoa.

Luonnonsuojelulain luontotyypit ovat luonnontilaisia tai siihen verrattavia laissa mainittuja luontotyyppejä. Monien luontotyyppien säilyminen edellyttää myös jatkuvaa hoitoa. Inventoinneilla pyritään selvittämään luontotyyppien esiintymistä ja nykytilaa sekä arvioimaan mahdollista hoitotarvetta.

Inventoinnit liittyvät ympäristöministeriön Helmi-elinympäristöohjelmaan. Helmi-ohjelman tavoitteena on vahvistaa Suomen luonnon monimuotoisuutta ja parantaa elinympäristöjen tilaa. Lettojen inventointihanketta koordinoi Suomen ympäristökeskus.

Lisätietoja Helmi-ohjelmasta    

https://www.ym.fi/helmi

Yhteyshenkilöt

Maastoinventoinnit:
Ylitarkastaja Janne Sormunen, Uudenmaan ELY-keskus
etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi
Luonnonsuojelun asiantuntija Paula Salomäki, Uudenmaan ELY-keskus
etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi


Lettohanke:
vanhempi tutkija Aira Kokko, Suomen ympäristökeskus (SYKE)
etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Kuvat

Kuva: Janne Sormunen
Kuva: Janne Sormunen
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Uudenmaan ELY-keskus
Uudenmaan ELY-keskus
Opastinsilta 12 A, 2. krs
00520 Helsinki

0295 021 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-uusimaa

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Uudenmaan ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme