Kaakkois-Suomen ELY-keskus

Kasvutavoitteista huolimatta luomun peltoala ja tilalukumäärä laskivat - Kaakkois-Suomessa luomuala pysyi kuitenkin edellisvuoden tasolla

Jaa
Luomuviljelty peltoala väheni koko maassa, mutta Kaakkois-Suomessa luomun peltoala pysyi kuitenkin samana ja Kymenlaaksossa luomuala jopa hiukan kasvoi viime vuoteen verrattuna. Ruokaviraston ennakkotietojen mukaan Kaakkois-Suomessa on tällä hetkellä 21 264 hehtaaria luomuviljeltyä peltoa. Luomun osuus koko viljelyalasta Kaakkois-Suomessa on 17,4 %.
Eteläkarjalaista luomupeltoa. ©maaseutuverkosto / maa- ja metsätalousministeriö
Eteläkarjalaista luomupeltoa. ©maaseutuverkosto / maa- ja metsätalousministeriö

Kaakkois-Suomen luomuviljelty peltoala ei vähentynyt

Luomuviljelty peltoala väheni koko maassa 8 % vuoteen 2022 verrattuna ja tilalukumäärä noin 600 tilalla. Kaakkois-Suomessa luomun peltoala pysyi kuitenkin samana ja Kymenlaaksossa luomuala jopa hiukan kasvoi viime vuoteen verrattuna. Suhteellisesti eniten luomuviljelty peltoala laski Pohjois-Savossa, Pohjois-Karjalassa ja Kainuussa.

Kaakkois-Suomi oli ainoa ELY-keskus, jonka alueella pinta-ala ei vähentynyt.
Ruokaviraston ennakkotietojen mukaan Kaakkois-Suomessa on tällä hetkellä 21 264 hehtaaria luomuviljeltyä peltoa. Luomun osuus koko viljelyalasta Kaakkois-Suomessa on 17,4 %, kun taas koko maassa osuus on 13,7 %. Tiedot perustuvat Ruokaviraston vuoden 2023 ennakkotilastoon.

Luomutilojen määrä väheni myös Kaakkois-Suomessa

Kevään 2023 aikana luomuvalvonnasta erosi Kaakkois-Suomessa noin 25 tilaa. Uusia tiloja ilmoittautui luomuvalvontaan neljä. Tällä hetkellä luomutiloja Kaakkois-Suomessa on noin 250, joista kasvinviljelytiloja noin 210 ja kotieläintiloja noin 40. Eniten luomuna viljellään nurmea, kauraa, vehnää, hernettä, ruista ja rypsiä.

Luomuvalvonnasta eronneiden tilojen pelloista osa on siirtynyt luomutuotantoa jatkaville tiloille. Luomusta luopuneissa on kuitenkin myös niitä, jotka ovat siirtyneet tavanomaiseen tuotantoon. Uuden EU:n maatalouspolitiikan rahoituskauden mukanaan tuomat muutokset sekä luomun markkinatilanne ovat vaikuttaneet luomutilojen määrän laskuun.

Kaakkois-Suomessa luomualan muutos oli muuta maata pienempi

Suomessa EU:n maatalouspolitiikkaa toteutetaan kansallisella suunnitelmalla, jossa tavoitteena on kasvattaa luomuviljeltyä peltopinta-alaa 25 prosenttiin vuoteen 2030 mennessä. Luomutilojen määrä sekä pinta-ala vähenivät kuitenkin vuoteen 2022 verrattuna huomattavasti, vaikka Suomen kansallisen suunnitelman kasvuodotukset ovat reilut. Alueellisesti myönteisenä asiana voidaan nähdä, että tilalukumäärän laskusuunnasta huolimatta Kaakkois-Suomessa luomuviljelty pinta-ala pysyi samana edellisvuoteen verrattuna.

Kaakkois-Suomessa pitkään luomuneuvojana toiminut Pekka Terhemaa ProAgria Etelä-Suomesta kertoo, että Kaakkois-Suomessa luomuviljelijät tekevät aktiivisesti yhteistyötä ja alueella on ollut pitkään sitoutunutta luomuneuvontaa, mikä on tukenut tilojen vakiintumista luonnonmukaiseen tuotantoon.

Luomutuotteiden kulutus

Tutkimustiedon mukaan luomutuotannolla on positiivisia vaikutuksia maatalousluonnon monimuotoisuuteen. Lisäksi luomueläinten tulee päästä laiduntamaan, mikä lisää eläinten hyvinvointia sekä vaikuttaa maatalousympäristöön ja maaseutumaisemaan. Pro Luomu ry:n vuonna 2022 tekemän kyselyn mukaan luonnon monimuotoisuus kiinnostaa kuluttajia. Kyselyn mukaan yli puolet suomalaisista (54 %) luottaa vähintään melko paljon siihen, että EU:n luomumerkki vaikuttaa myönteisesti luonnon monimuotoisuuteen. Nämä seikat huomioiden luomutuotteiden osuus ostoskorissa voisi olla nykyistä suurempikin.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Maaseutupalvelut -yksikön päällikkö Jyrki Pitkänen
P. 0295 029 078
s-posti: etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Kuvat

Eteläkarjalaista luomupeltoa. ©maaseutuverkosto / maa- ja metsätalousministeriö
Eteläkarjalaista luomupeltoa. ©maaseutuverkosto / maa- ja metsätalousministeriö
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kaakkois-Suomen ELY-keskus
Kaakkois-Suomen ELY-keskus
Salpausselänkatu 22 (PL 1041)
45101 Kouvola

0295 029 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-kaakkois-suomi

Kaakkois-Suomen ELY-keskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa. ELY-keskus hoitaa elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, liikenteeseen ja infrastruktuuriin sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Kaakkois-Suomen ELY-keskus kehittää ja tukee taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia. ELY-keskus toimii tiiviissä yhteistyöverkostossa alueen, kansalaisten, yritysten, yhteisöjen ja muiden toimijoiden hyväksi tavoitteenaan kestävä ja elinvoimainen Kaakkois-Suomi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kaakkois-Suomen ELY-keskus

Työttömien määrä on noussut Kaakkois-Suomessa hieman vähemmän kuin koko maassa21.11.2023 08:16:39 EET | Tiedote

Kaakkois-Suomen työ- ja elinkeinotoimistossa oli lokakuun 2023 lopussa 14050 työtöntä työnhakijaa. Työttömien määrä on noussut vuodentakaisesta kahdeksalla prosentilla (koko maa: +10 %). Lomautettuja oli Kaakkois-Suomessa 113 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Nuorten työttömien määrä on noussut sekä vuodentakaisesta että edelliskuukaudesta suhteessa enemmän kuin kaikkien työttömien määrä. Yli 55-vuotiaiden työttömyys sen sijaan kehittyy kokonaistyöttömyyttä suotuisammin – edelliskuusta on laskua prosentin verran, ja edellisvuodesta on nousua vain puoli prosenttia. Pitkäaikaistyöttömien määrä kasvoi 12 prosentin verran, mutta osuus kaikista työttömistä on Kaakkois-Suomessa pienempi kuin koko Suomessa.

Työttömiä Kaakkois-Suomessa 11 prosenttia enemmän kuin vuotta aikaisemmin24.10.2023 08:34:12 EEST | Tiedote

Kaakkois-Suomen työ- ja elinkeinotoimistossa oli syyskuun 2023 lopussa 13892 työtöntä työnhakijaa. Työttömiä oli 11 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten. Työttömyysluvut ovat mittaushistorian neljänneksi matalimmat. Taustalla on lomautettujen määrän raju nousu; syyskuussa lomautettuja oli Kaakkois-Suomessa 230 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Nuorten, pitkäaikaistyöttömien, yli 50-vuotiaiden ja ulkomaalaisten työttömien määrät nousivat. Uusia avoimia työpaikkoja oli 25 prosenttia vuodentakaista vähemmän.

Kaakkois-Suomen ELY-keskus on mukana vuonna 2024 käynnistyvässä Suomen kaikkien aikojen suurimmassa EU-rahoitteisessa LIFE-luontohankkeessa20.10.2023 10:46:21 EEST | Tiedote

Priodiversity LIFE -hanke (2024–2031) on saanut 50 miljoonan euron rahoituksen EU:n Luonto LIFE -ohjelmasta. Hanke toteuttaa erityisesti EU:n biodiversiteettiohjelmaa, Suomen kansallista biodiversiteettistrategiaa ja Helmi-elinympäristöohjelmaa. Priodiversity LIFE on Suomen kaikkien aikojen suurin luontokatoa torjuva hanke, jossa on mukana suuri joukko Suomen luonnon monimuotoisuutta edistäviä toimijoita. Hankkeen aikana kootaan parhaita käytäntöjä ja etsitään uusia rahoitusmuotoja luonnon turvaamiseksi. Hanke mahdollistaa ELY-keskuksiin mm. lukuisia työpaikkoja liittyen luonnon monimuotoisuuden edistämistehtäviin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme