Schneider Electric

Asiantuntija vinkkaa: Älä unohda tätä helteentaltuttajaa, kun rakennat tai remontoit!

Jaa
Kesä! Kuumaa ja hellettä on riittänyt meidänkin leveysasteillamme viime vuosina kiitettävästi. Kuumuuden voi joko hyväksyä tai sitten taistella sitä vastaan. Tavalla tai toisella.

Tänä kesänä Loviisan Asuntomessut esittelevät jälleen upeita uudiskohteita, joissa lähes kaikissa on yksi yhteinen piirre – suuret ikkunat, jotka tarjoavat upeat merinäkymät. Suurien ikkunoiden trendi on ollut valloilla jo pidempään, ja nyt kesien lämmetessä myös useampi messutalon rakentaja on havahtunut samaan kuin messuvieraatkin: asunnoissa voi olla turkasen kuuma!

Monta tapaa viilentää

Vanhan kansan vinkit ”älä päästä kuumaa sisään” ja ”tuuleta yöllä” ovat saaneet kilpailijoikseen nykytekniikan. Ilmalämpöpumppujen ja erilaisten viilentimien kauppa käy vuosi vuodelta kiivaammin ja tottahan se on: Näillä on kätevää – ja ennenkaikkea helppoa – viilentää ja tehdä kesästä meille loskaan ja taivaalta satavaan mähmään tottuneille hieman ”kotoisampaa”.

Tekniset viilentimet ovat toki tehokkaita, mutta toisaalta samalla osa ongelmaa: Viilentäminen kuluttaa energiaa, vaikkei se sähkölaskun €-sarakkeessa kesäaikaan näkyisikään. Osaltaan viilentimet siis suuressa määrässä lämmittävät tätä palloa entisestään ja pahentavat ongelmaa. Mutta mitä sitten pitäisi tehdä, kun hiki virtaa ja olo on tuskainen?

Tässä kohtaa palaamme aiemmin mainitsemiini ”vanhan kansan vinkkeihin”. Kaikki lähtee ennakoinnista: Miksi tosiaan päästää kuumaa sisään tai antaa auringon lämmittää sisäilmaa ja samalla asuntoa pätsiksi, jotta laite käyttäisi aikaa ja energiaa jälleen ilman viilentämiseksi? Ilmapuntarin koputtelun tai lämpömittarin seuraamisen voi onneksi nykyään unohtaa, sillä älykäs tekniikka on tullut apuun.

Verhot ja aurinkosuojat pitävät lämmön ulkona

Tänä päivänä myös aurinkosuojaus on tullut suuri-ikkunaisiin koteihin, ja erilaisia verhoratkaisuja kaupitellaan muun muassa sosiaalisen median kautta kiivaasti. Tehokkaimmin auringon lämmön blokkaavat ikkunan ulkopuolelle asennettavat suojat. Näitä löytyy erilaisia, mutta suosituimpia tällä hetkellä taitavat olla screenkaihtimet – käytännössä siis kuin ikkunan ulkopuolelle asennettavat rullaverhot. Näistä myös usein näkee läpi, jolloin estetiikastakin tarkka silmä voi levätä maisemassa.

Verhot ovatkin todella tehokas tapa blokata lämpö rakennuksen ulkopuolelle ja samalla helpottaa koneellisten ilmanviilentimien työtä. Yhtälön heikoin lenkki on kuitenkin edelleen ihminen. Sillä kuka nyt jaksaisi jatkuvasti olla säätämässä verhoja ylös alas?

Älykäs verhojen ohjaus on peruslaiskan ihmisen pelastus

Modernit älykotijärjestelmät osaavat yhdistää verhomoottorit toimimaan kodin muiden antureiden, laitteiden ja datan kanssa. Järjestelmä voi esimerkiksi aamulla haluttuun aikaan tarkistaa ulkolämpötilan ja sään. Mikäli aamu on aurinkoinen ja lämpötila on asetetun rajan ulkopuolella, verhot avautuvatkin haluttuun aikaan vain 40 % – arkena aiemmin ja viikonloppuisin torkkujia varten myöhemmin. Järjestelmä voidaan asettaa tarkkailemaan sisä- ja ulkolämpötilaa sekä säätämään verhoja lämpötilamuutosten mukaan.

Älykoti voi samalla auttaa lämpöaallon tullen muutenkin. Liiketunnistin huomaa liikettä ja kytkee älypistokkeiden kautta tuulettimet päälle päivän mittaa tarvittaessa. Samalla kylpyhuoneiden mukavuuslämmityksen termostaatit kytketään pois päältä.

Illan tullen järjestelmä osaa sulkea verhot oikeaan aikaan ja kytkeä valot päälle, mikäli ollaan kotosalla ja valoisuustunnistin toteaa olevan liian pimeää. Mikäli palovaroitin hälyttää tai murtoveikko tulee vieraisille, verhot saadaan aukeamaan ja valaistus kytketään päälle. Samalla tapahtumista saadaan videokuvaa.

Esimerkiksi tällaiset toiminnot voidaan toteuttaa helposti Schneider Electricin Wiser-älykotijärjestelmällä ja sen laitteilla, joita voi olla asennettuna jo valmiiksi talotehtaiden ja rakennusliikkeiden tarjoamissa Wiser Ready -kohteissa.

Sähköverhoista ja varsinkin niiden älykkäästä ohjauksesta on siis todella moneksi ja ne sujahtavat luontevaksi osaksi älykotia! Niiden avulla kodin viilentämiseen tarvitaan vähemmän koneita, energiaa säästyy ja luodaan turvallisuuden lisäksi mukavuutta. Tässä hyviä syitä, miksi niihin kannattaa tutustua varsinkin, jos on rakentamassa uutta kotia tai remontoimassa vanhaa.

Kirjoituksen taakse verhoutuu Wiser-älykotituotteiden kaupallinen tuotepäällikkö, jonka kesä ei ole sähköverhojen ansiosta aivan niin kuuma, kostea tai hikinen.

Lisätietoja:

Juhani Hallamaa, kaupallinen tuotepäällikkö, Schneider Electric  

juhani.hallamaa@se.com  

Älynväläys on Schneider Electricin sarja, jossa alan tavalliset kaduntallaajat pohtivat energiaan liittyviä ajankohtaisia asioita muiden tavallisten kaduntallaajien näkökulmasta.

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Schneider Electric
Schneider ElectricTietoa Schneider Electricistä

Schneiderilla tavoitteemme on, että energian saatavuus ja digitalisaation edut ovat kaikkien saatavilla.  Haluamme rakentaa sillan edistyksen ja kestävän kehityksen välille. Meille "Life Is On" kaikkialla kaikille, joka hetki.

Edistämme tehokkuutta ja kestävää kehitystä tarjoamalla digitaalisia energianhallinta- ja automaatioratkaisuja. Yhdistämme alan johtavat teknologiat, reaaliaikaisen automaation, ohjelmistot ja palvelut ja luomme niistä integroituja ratkaisuja koteihin, rakennuksiin, datakeskuksiin, teollisuuteen ja erilaisiin infrastruktuureihin.

Olemme globaaleja, mutta toimimme lokaalisti. Kannatamme avoimia standardeja ja kumppaniverkostoja toimijoiden kanssa, jotka jakavat arvomme: merkityksellisyyden, monimuotoisuuden ja vaikutusmahdollisuuksien kasvattamisen.

https://www.se.com/fi/fi/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Schneider Electric

Vaihtoehto perinteiselle PLC-ohjelmoinnille auttaa AFRY Finlandia kurkottamaan tulevaan26.9.2023 08:17:00 EEST | Tiedote

AFRY Finland toteutti automaatioprojektin Schneider Electricin EcoStruxure Automation Expert -automaatioalustalla, joka mahdollistaa valmistajariippumattoman automaation kehittämisen. Projektissa toteutettiin SCADA-näkymä ja tarvittava sovellus, jolla koneen toimintaa pystytään ohjaamaan ja valvomaan. Automation Expert sai AFRYlta kiitosta koodipuolen ja käyttöliittymän helposta yhdistettävyydestä. Euroopan johtava suunnittelu- ja konsultointiyhtiö AFRY Finland toteutti ensimmäistä kertaa automaatioprojektin Schneider Electricin EcoStruxure Automation Expert -automaatioalustalla, joka mahdollistaa valmistajariippumattoman ja ohjelmistokeskeisen automaation kehittämisen. AFRYn tavoite on varautua automaatioalan tuleviin vaatimuksiin etsimällä vaihtoehtoja perinteiselle ohjelmoinnille. – Halusimme hyödyntää uuteen teknologiaan pohjautuvaa Automation Expertiä osana käytännön asiakasprojektia, jossa asiakkaalla on laitteelle selkeät jatkokehitystoiveet. Tämä oli meille hyvä tapa tutustua a

Schneider Electric Finlandin Maaret Mickelsson ja Sanna Repo uusiin rooleihin18.9.2023 12:31:43 EEST | Tiedote

Tiedote, 18.9.2023 – Schneider Electricin Home and Distribution -sähkötukkukanavan vetäjänä aloittaa Maaret Mickelsson 1.9.2023 alkaen. Mickelsson on työskennellyt Schneider Electricilla vuodesta 2008, ja vastannut viimeisimpänä tehtävänään Schneider Electricin energiatehokkuuden lisäämiseen tähtäävien ratkaisujen myynnistä nykyisille asiakkaille. Pitkän työsuhteen myötä Mickelsson tuo uuteen rooliin merkittävää kokemusta myynnin, asiakkuuksien ja liiketoiminnan johtamisesta. Mickelsson seuraa tehtävässään Sanna Repoa, joka siirtyi kesäkuussa Digital Energy Offers and Solutions -tiimin vetäjäksi. – On todella mielenkiintoista päästä 15 kiinteistöliiketoiminnan parissa vietetyn vuoden jälkeen tutustumaan Schneiderin tukkukanavatoimintaan. Otan innolla vastaan mahdollisuuden oppia uutta sekä ennen kaikkea odotan yhteistyötä kumppaneidemme sekä Schneider-tiimin kanssa, Mickelsson sanoo. Sanna Repo vetämään Digital Energy Offers and Solutions -tiimiä Aiemmin tukkukanavan vetäjänä toiminut

Uusi kuusiakselinen Lexium Cobot: yksinkertaisuutta, tuottavuutta ja turvallisuutta14.9.2023 11:47:08 EEST | Tiedote

Uusi Lexium Cobot on erittäin tehokas, edistyksellinen kuusiakselinen yhteistyörobotti, jonka avulla työntekijät voivat suorittaa raskaita, toistuvia tai monimutkaisia tehtäviä. Pienikokoinen Lexium Cobot on ainutlaatuisen helppo asentaa ja integroida täydelliseen robotiikkajärjestelmään. Intuitiivisen sovellusliittymän ansiosta käyttäjät voivat seurata, ohjelmoida ja käyttää Cobotia helposti esimerkiksi Android-tabletin kautta. Lexium Cobotin kaikkia ominaisuuksia pääsee hyödyntämään, kun toimintojen suunnittelussa käytetään Machine Expert Twin -ympäristöä. Ohjelman kehitys ja testaus virtuaalisessa ympäristössä nopeuttaa oleellisesti suunnittelusykliä, kun isommankin kappaletavaran käsittelyn osa-alueet on mahdollista testata yhtenä toimivana kokonaisuutena. Lexium Cobotit voivat toimia myös itsenäisissä kokoonpanoissa. Kompaktista koostaan huolimatta niillä on myös erinomainen kuorman nostokyky sekä monipuoliset ohjelmointivaihtoehdot. Lisätiedot: Heikki Hietanen Offer Manager: Mach

Sähkönhinnan heittely on tulevaisuudessa arkipäivää – Asiantuntijoiden vinkit fiksumpaan sähkönkäyttöön11.9.2023 15:25:35 EEST | Tiedote

Älykotijärjestelmien avulla on mahdollista käyttää sähköä fiksusti ja säästää selvästi sähkölaskussa. Älyn avulla sähköä on helppo käyttää oikeaan aikaan ja välttää pahimmat hintapiikit. Varavirtajärjestelmistä saa parhaan hyödyn irti, kun niiden toimintaa automatisoidaan. Tiedote, 11.9.2023 – Sähkön hinta heilahtelee tällä hetkellä voimakkaasti. Viime talvesta oppineena on hyvä varautua siihen, että hinnat nousevat välillä korkeiksi jopa usean viikon ajaksi. Onneksi hintapiikkeihin voi varautua usein eri keinoin. Yksi selkeä säästötapa on modernisoida kodin sähköjärjestelmät pienissä osissa tai kerrallaan. Yksi suurimmista energiasyöpöistä kotitalouksissa on lämmitys. Lämmityksestä ei kannata liikaa tinkiä etenkään märkätiloissa, mutta lämmitystä on mahdollista säätää tehokkaasti ja älykkäästi. – Omaan kotiin voi esimerkiksi hankkia älykotijärjestelmän, johon on mahdollista saada mukaan lämmönohjaus. Tällöin älyominaisuudet säätelevät termostaatteja ja huolehtivat, että lämmitys tapah

Uusi työkalu paljastaa datakeskuksien hiilipäästöt ja kumppaneiden epäsuorat ympäristövaikutukset1.9.2023 08:13:00 EEST | Tiedote

Schneider Electricin kehittämä Lifecycle CO2e TradeOff on ensimmäinen työkalu, joka auttaa arvioimaan tarkasti datakeskuksien hiilijalanjäljen koko arvoketjun matkalta. Ilmainen Lifecycle CO2e TradeOff -työkalu huomioi kaikki GHG- eli kasvihuonekaasuprotokollan mukaiset Scope 1-, Scope 2- ja Scope 3 -luokkien päästöt. Tiedote, 31.8.2023 – Energianhallintaan ja automaatioratkaisuihin erikoistunut Schneider Electric on julkaissut toimintamallin, jonka avulla yritysten on helpompi hahmottaa kokonaisvaltaisesti omien datakeskuksiensa ympäristövaikutuksia. Malli esitellään Schneider Electricin whitepaperissa, johon kuuluu myös ilmainen Lifecycle CO2e TradeOff -työkalu. Whitepaperin linjaama toimintamalli perustuu tarkkaan dataan, joka auttaa datakeskustoimijoita keskittymään oikeisiin asioihin ympäristötoimenpiteissään. Lifecycle CO2e TradeOff-työkalun avulla yritykset ja organisaatiot pystyvät ensimmäistä kertaa arvioimaan tarkasti datakeskuksiensa suorien ja epäsuorien päästöjen kokonaish

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme