Lamppu syttyy, ja ei sittenkään – mistä punaiset ja vihreät tullauskaistat syntyivät?

Punaisiin ja vihreisiin kaistoihin perustuva matkustajien tullivalvontajärjestelmä oli 1960-luvulle tultaessa toteutettu jo useissa maissa. Suomalaisillekin kaistat olivat tulleet tutuksi vuodesta 1959 lähtien, jolloin ne olivat tulleet Ruotsin rajoille. Kaistajärjestelmässä tulliselvitettäviä tavaroita tuovat henkilöt valitsevat punaisen kaistan ja ne, joilla tulliselvitettäviä tavaroita ei ole, valitsevat vihreän kaistan.
Punaista, vihreää ja pistokokeita
Vuonna 1965 Tullihallitus teki periaatepäätöksen punaisiin ja vihreisiin kaistoihin perustuvan valvontajärjestelmän toteuttamisesta Suomessa. Marraskuussa 1966 päätettiin, että maan ensimmäinen kaistajärjestelmä otettaisiin käyttöön Sompasaaren uudessa autolauttasatamassa vuonna 1967. Sataman ja sen matkustajapaviljongin rakennustyöt olivat viivästyneet lähes parilla vuodella.
Jos vihreältä kaistalta löytyi tullattavia tavaroita, Tullin oli jatkossa helpompi todistaa kyseessä olevan tietoinen tullipetos tai salakuljetus. Alusta asti oli selvää, etteivät kaikki matkustajat välttämättä olisi kaistan valinnassa rehellisiä. Niinpä 1960-luvun puolivälissä päätettiin, että vihreille kaistoille tulisi ”sähköiseen valomerkkijärjestelmään perustuva pistokoetarkkailu”. Siinä kaikki vihreän kaistan valinneet matkustajat olisivat painaneet nappulaa, jolloin olisi syttynyt lamppu. Lampussa olisi satunnaisesti joko kirkas tai punainen valo. Jos valo olisi punainen, matkustaja otettaisiin pistokoetarkastukseen.
Tulli painatti jo vuodelle 1967 uudet matkustajaesitteet, joissa kerrottiin uudesta valvontamallista. Sitä ei kuitenkaan tullut. Tulli oli esittänyt uuden valvontajärjestelmän järjestelmän rakentamista Helsingin kaupunginhallitukselle, mutta se ei ollut suostunut kustantamaan sitä. Tarkempia yksityiskohtia siitä, kuinka lamppujärjestelmä olisi teknisesti toteutettu, ei ole säilynyt. Saattaa olla, ettei niitä ollut vielä ehditty laatia, kun selvisi, että asiaan tulee aikalisä.
Vihreitä kaistoja vastustettiin myös Tullin matkustajavalvonnan piirissä, sillä kesällä 1967 alkoi paljastua, että matkustajaliikenteessä tuotiin Helsinkiin huumausaineita, erityisesti kannabista, jota myytiin kaupungin keskustassa. Yleensä myyjät olivat ulkomailta saapuneita laivamatkustajia.
Uusi versio kaistoista
Samoin Tullin johdossa katsoivat, että suunniteltu lamppujärjestelmä rajoittaisi tarpeettomasti myös omia valvontamahdollisuuksia. Lamppujärjestelmän arveltiin aiheuttavan viivästyksiä, jos matkustajia tulisi paljon kerralla. Lamppu rajoitti matkustajan oman valinnan vapautta, jonka todettiin olevan olennainen osa punavihreää järjestelmää. Satunnaisesti syttyvä lamppu ei myöskään olisi edistänyt Tullin ja matkustajien välistä luottamusta. Lisäksi merkkivalojärjestelmän arvioitiin tulevan hyvin kalliiksi.
Vuonna 1968 järjestelmää päätettiin muuttaa siten, että kaistoille tulisivat pelkät opaskilvet. Autolautalla saapuville autoilijoille tulivat tuulilasiin kiinnitettävät punaiset ja vihreät lipukkeet, jollaiset olivat olleet käytössä Ruotsissa vuodesta 1959 lähtien. Ruotsalaisen mallin mukaisesti maahan saapuvat autoilijat valitsivat lipukkeen, jossa oli joko vihreällä pohjalla oleva valkoinen B tai punaisella pohjalla oleva valkoinen A.
Tulli valvoi vihreää kaistaa saapuvia matkustajia tai vihreän lipukkeen valinneita autoilijoita ja poimia näitä tarkastukseen eri perusteilla. Pistokokeiden lisäksi tämä voitiin tehdä muun muassa havaintojen tai ennakkotiedon perusteella. Kaikki matkustajat tarkastettiin vain poikkeustilanteissa. Juuri ennen järjestelmän käyttöönottoa Tullissa arveltiin, että uusi järjestelmä nopeuttaisi matkustajien maahantuloa noin 10-15 minuutilla.
Kaistamalli tuli käyttöön Helsingin, Turun, Naantalin, Maarianhaminan ja Vaasan satamissa vappuna 1969. Samana kesänä se tuli myös Helsinki-Vantaan lentoaseman uuteen rakennukseen, jota vielä tuolloin kutsuttiin Seutulan lentoasemaksi. Erityisempiä ongelmia sen toteuttamisessa ei tullut ja se vakiinnutti asemansa nopeasti.
Punavihreät kaistat tunnetaan suurimmassa osassa maailman valtioita. Nykyinen malli perustuu Maailman tullijärjestö WCO:n laatimaan suositukseen. Nykyisin tullivalvonta perustuu riskianalyysiin. Pistokokeita voi soveltaa yhä ulkorajoilla, mutta niillä ei ole enää samaa merkitystä kuin 1960-luvulla uskottiin.
Lähteet: Tullihallituksen arkisto; Helsingin Sanomat 9.1.1966 ja 30.4.1969.
Avainsanat
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
Vuosina 2023-24 Tullin historiaviestinnässä muistellaan Suomen ja ulkomaiden välisen autolauttaliikenteen yli 60-vuotiasta historiaa. Autolautoilla on ollut Suomen talouteen ja kulttuuriin valtava vaikutus.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Tulli
Tullin yhteiskunnallinen vaikuttavuus näkyy euroina, luottamuksena ja lisääntyneenä turvallisuutena7.5.2025 13:05:00 EEST | Tiedote
Tulli toimii 11 ministeriön lukuun, joten monipuolisten tehtäviemme toteuttaminen vastuullisesti vaikuttaa laajasti yhteiskuntaamme. Tulostemme vaikuttavuus on laskettavissa euroina, mutta myös turvallisuuden tunteen lisääntymisenä. Vuonna 2024 Tulli ansaitsi jälleen kansalaisten ja päättäjien luottamuksen, jota vahvistamme vastuullisilla teoilla arjessa ja avoimella viestinnällä.
Vähäarvoisten verkkokauppatilausten määrä Kiinasta edelleen korkea, vaikkakin vähentynyt viime syksyn ostopiikistä30.4.2025 08:42:25 EEST | Tiedote
Tammi-maaliskuussa suomalaiset tilasivat EU:n ulkopuolelta verkkokaupoista enintään 150 euron arvoisia tavaroita 12 prosenttia vähemmän kuin viime vuoden loka-joulukuussa. Eniten tavaroita tilattiin yhä Kiinasta, ja joka neljäs tilattu tavara oli tekstiiliainetta tai tekstiilitavaraa.
Tulli epäilee ydinvoimalaitoksen rakennushankkeen toimijaa säännöstelyrikoksesta17.4.2025 08:07:06 EEST | Tiedote
Tullin talousrikostutkinnassa on tehty esitutkintaa tapauksesta, jossa suomalaisen ydinvoimalaitoksen rakennushankkeen arkistomateriaalia on yritetty viedä Venäjälle. Esitutkinta aloitettiin Tullin tarkastushavaintojen ja ulkoministeriöstä saadun lausunnon perusteella.
Tullin nimissä lähetetty huijausviestejä – älä avaa linkkiä15.4.2025 09:19:41 EEST | Tiedote
Tullin nimissä lähetetään tällä hetkellä paljon huijausviestejä. Huijausviestiksi viestin tunnistaa esimerkiksi siitä, että Tullin lähettämissä tekstiviesteissä ei ole koskaan linkkejä.
Tulli vahva sisäisen turvallisuuden toimija harmaan talouden torjunnassa10.4.2025 15:22:49 EEST | Tiedote
Viranomaisten harmaan talouden torjuntatilastot vuodelta 2024 julkaistu. Tulli tutki viime vuonna yhteensä 404 veropetosta, joista merkittävin osa liittyi tupakkatuotteiden salakuljetukseen. Erityisesti savukkeiden salakuljetustapaukset ja takavarikkomäärät kasvoivat merkittävästi vuonna 2024.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme