Tulli

Tullen avslöjade återigen hundsmuggling – omfattande ekonomisk vinning genom olaglig verksamhet

Dela
Tullen har undersökt olaglig import av hundar från flera europeiska länder till Finland. Smugglaren lät bli att sköta hundarnas vaccinationer och den medicinering som krävs vid import. Genom den olagliga verksamheten misstänks man ha tjänat minst 200 000 euro.

Enligt Tullens uppgifter har man fört in hundar olagligt bland annat från Ukraina, Ungern, Spanien, Polen, Rumänien, Estland, Lettland och Litauen. Cirka 80 hundar har smugglats in i landet sedan år 2017, särskilt under år 2022. Kraven på kommersiell import har kringgåtts genom att flera olika privatpersoner använts vid införseln av hundarna, vilket har fått det att se ut som införsel av sällskapshundar.

– I vår undersökning har framkommit att personen som bor i Birkaland har sålt hundarna runt om i Finland bl.a. via handelsplatser på webben och via sociala medier. Vi vill därför påminna om att den som köper en hund ska undersöka sällskapsdjurets bakgrund väldigt noggrant, eftersom det kan vara svårt att identifiera ett djur som importerats olagligt. För en hund som förs in från EU-området ska man åtminstone kräva att få se TRACES-intyget och kontrollera djurets uppgifter och vaccinationer i sällskapsdjurspasset. Om hunden förts in från ett land utanför EU, ska den åtminstone ha ett intyg över en veterinär gränskontroll, dvs. ett s.k. CHED-intyg. Köparen kan göra sig skyldig till olaga befattningstagande med infört gods genom att skaffa sig en hund som förts in olagligt, summerar bevakningsdirektör Hannu Sinkkonen.

Hundar har sålts för cirka 375 000 euro. Uppgifterna om försäljningen av hundarna motsvarar emellertid inte registreringarna i säljarens bokföring och till exempel för två år saknas bokföring helt.

Djur och samhälle offer för den grå ekonomin

Vid en husrannsakan på hösten 2022 beslagtog Tullen ett stort antal hunddokument, bokföringsmaterial, köpeavtal för hundar samt olagligt importerade veterinärmedicinska läkemedel. En del av de införda hundarna har haft brister gällande rabiesvaccinationer och medicinering mot ekinokockos. Dessutom har sällskapsdjurspassen haft felaktiga anteckningar, och inte en enda hund har haft TRACES-djurhälsointyg från tjänsteveterinären i avgångslandet.

– Syftet med importkraven är att hindra spridningen av rabies och ekinokockos i Finland, att ta hand om djurens välbefinnande och säkerställa att skatter betalas. Smuggling av djur är grå ekonomi, som orsakar problem i djurskyddet och ökar risken för djursjukdomar. Djuren lider på grund av den olagliga verksamheten och samhällets utgifter ökar, fortsätter Sinkkonen.

Tullen misstänker en person bl.a. för smuggling, grovt skattebedrägeri och grovt bokföringsbrott. Förundersökningen blir klar i början av hösten 2023 och ärendet överförs därefter till åklagaren för åtalsprövning.

Tullen avslöjade också tidigare i år olaglig införsel av hundar till Finland, läs det tidigare meddelandet.

Livsmedelverkets checklista för köp av ett sällskapsdjur på webben

Nyckelord

Kontakter

Hannu Sinkkonen, bevakningsdirektör
Kontakter via Tullens mediajour: tfn 0295 527 150, viestinta(at)tulli.fi

Om

Tulli
Tulli
PL 512 (Opastinsilta 12)
00101 Helsinki

https://tulli.fi

Finska tullen främjar smidigheten i utrikeshandeln med varor och säkerställer att den sker lagligt. Tullen tillhandahåller tjänster med kunden i fokus och skyddar samhället, miljön och medborgarna. Tullen uppbär effektivt tullar och skatter av tullnatur, farledsavgifter samt andra skatter och avgifter vid import. Tullen sammanställer också den officiella utrikeshandelsstatistiken över Finlands import, export och handelsbalans. Tullen är ett ämbetsverk som resultatstyrs av finansministeriet och som samarbetar med näringslivet samt med finska och utländska myndigheter. Tullen har omkring 2000 anställda. Finska tullen är en del av Europeiska unionens tullsystem.

Följ Tulli

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Tulli

Afrikkalainen sikarutto leviää Suomen lähialueilla – Torjunta vaatii viranomaisilta yhteistyötä ja rajanylittäjiltä huolellisuutta28.9.2023 07:55:00 EEST | Tiedote

Afrikkalaista sikaruttoa esiintyy Suomen naapurimaissa Venäjällä ja Virossa sekä nyt myös Ruotsissa. Afrikkalainen sikarutto leviää maasta toiseen lihatuotteissa, joita ihmiset tuovat mukanaan. Tauti onkin monesti levinnyt uusille alueille ihmisten varomattoman tai välinpitämättömän toiminnan seurauksena. Viime vuonna matkustajien vapaaehtoisesti luovuttamien sekä Tullin haltuunottamien eläinperäisten elintarvikkeiden määrä oli lähes 7 500 kiloa.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum