Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

Utrikesrådet diskuterar Rysslands anfallskrig mot Ukraina, Turkiet och ekonomisk säkerhet

Dela
EU:s utrikesministrar sammanträder i utrikesrådet i Bryssel den 20 juli. Finlands representant vid mötet är utrikesminister Elina Valtonen. Ministrarna har också ett informellt virtuellt möte med Förenta staternas utrikesminister Antony Blinken.

I diskussionen om Rysslands anfallskrig mot Ukraina tas upp EU:s åtaganden för Ukrainas säkerhet samt Ukrainas fredsplan och påverkansarbetet i anslutning till den.

”Det är ytterst viktigt att EU:s stöd till Ukraina fortsätter och utökas. Det är bra att EU också bereder omfattande stöd till Ukraina på längre sikt. Finland har förbundit sig att stödja Ukraina så länge det behövs”, säger minister Valtonen.

Utrikesministrarna ska också diskutera relationen mellan EU och Turkiet samt den utrikespolitiska dimensionen av ekonomisk säkerhet.

Med Förenta staternas utrikesminister Antony Blinken ska ministrarna diskutera bland annat relationen mellan EU och Förenta staterna samt Ukraina.

”Att utveckla de transatlantiska förbindelserna är en av prioriteringarna i Finlands utrikespolitik. EU och USA har samma värden och demokratiska handlingssätt. Diskussionen med utrikesminister Blinken är ett bevis på ett nära samarbete mellan EU och USA”, konstaterar minister Valtonen.

Under aktuella ärenden diskuterar ministrarna bland annat Kina och resultaten från toppmötet mellan EU och Celac.

Ytterligare information

Sampo Saarinen, utrikesministerns diplomatiska rådgivare, tfn +358 295 350 404, sampo.saarinen@gov.fi
Lauri Hirvonen, Europakorrespondent, chef för enheten för EU:s gemensamma utrikes- och säkerhetspolitik, tfn +358 295 350 063, lauri.hirvonen@gov.fi

Nyckelord

Bilder

Länkar

Om

Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Laivastokatu 22, PL 176
00023 Valtioneuvosto

0295 16001http://um.fi

Följ Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum