Työhyvinvoinnin parantaminen kaipaa selkeitä toimia

– Suomalaisen työelämän suurimmat ongelmat liittyvät työssä jaksamiseen ja työhyvinvointiin. Työhyvinvoinnin parantamisesta ja työurien pidentämisen tärkeydestä on kauniita kirjauksia siellä täällä, mutta niiden eteen ei olla valmiita tekemään mitään, pikemminkin päinvastoin, Salo sanoo.
Hänen mielestään vuosiloman lisääminen on yksi keino edistää työssäjaksamista ja teilata työhyvinvoinnin ongelmia etukäteen. Se edellyttää muutoksia vuosilomalakiin ja työ- ja virkaehtosopimuksiin.
– Helpoin tapa toteuttaa yhden lomaviikon lisääminen on siirtyä lomalaskennassa viisipäiväiseen työviikkoon. Työviikko on ollut viisipäiväinen jo yli 50 vuotta, mutta edelleen meillä lauantait kuluttavat aika yleisesti lomakertymää.
Salo muistuttaa, että työhyvinvoinnin ongelmat aiheuttavat jo nyt julkiselle sektorille vuosittain miljardien eurojen kustannukset lisääntyvinä työkyvyttömyyseläkkeinä, sairauspoissaoloina sekä erilaisten etuuksien ja palvelujen tarpeena.
– Työurien pidentäminen nähdään välttämättömänä ja työssäjaksamisen ongelmista johtuvia kustannuksia kauhistellaan, mutta kun asialle pitäisi tehdä jotain, ääni kellossa muuttuu. Saman tien ihminen nähdään koneena, joka jaksaa mitä vain, Salo sanoo.
Hänen mielestään esimerkiksi työurien pidentäminen ei tule onnistumaan, jos työntekijöiden mahdollisuuksista hallita työaikaansa ja -taakkaansa ei pidetä huolta.
– Työn ja vapaa-ajan on oltava tasapainossa. Se on työhyvinvoinnin ja työssäjaksamisen suhteen ensiarvoisen tärkeää.
Salo uskoo, että työntekijöiden hyvinvointiin käytetyt eurot tulevat työnantajalle korkojen myötä takaisin tuottavuuden kasvuna, vähäisimpinä sairauspoissaoloina ja pidempinä työurina.
Kyse ei kuitenkaan ole vain rahasta, vaan elämisen laadusta ja inhimillisyydestä. Ongelmat työssä jaksamisessa eivät koske vain työntekijää, vaan heijastuvat myös hänen läheisiinsä.
– Työelämän kehittämisessä on korkea aika siirtyä sanoista tekoihin. Viime viikkojen julkisen keskustelun perusteella työelämää ollaan pikemminkin kurjistamassa, ei kehittämässä. Se on miljardiluokan virhe, Salo sanoo.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lisätietoja:
puheenjohtaja Samu Salo 040 184 2290
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta
Insinööriliitto on akavalainen ammattijärjestö, johon kuuluu jäsenjärjestöjen kautta 75 000 jäsentä. Jäsenet ovat insinöörejä ja muita tekniikan asiantuntijoita sekä insinööriopiskelijoita. Insinööriliitto tekee työtä parempien työpäivien puolesta.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Insinööriliitto IL ry
Työelämälähtöiset tohtoritutkinnot ammattikorkeakouluihin29.11.2023 08:58:46 EET | Tiedote
Insinööriliitto haluaa ammattikorkeakouluihin nykyisten työelämälähtöisten tutkintojen jatkoksi tohtorikoulutusta. Liiton mielestä työelämälähtöinen tohtorikoulutus tarjoaisi ratkaisuja moniin Suomen haasteisiin, täydentäisi suomalaista korkeakoulujärjestelmää ja veisi maan ammattikorkeakoulujen koulutuspolkua lähemmäksi eurooppalaisia verrokkeja.
Kestävä kasvu syntyy yhdessä sopimalla24.11.2023 14:16:58 EET | Tiedote
Insinööriliiton puheenjohtaja Samu Salon mukaan Suomen menestys on nojannut yhteistyöhön ja sopimiseen. Neuvottelemalla on haettu kulloiseenkin tilanteeseen sopivia ratkaisuja, jotka kaikki voivat jollain muotoa hyväksyä.
Insinööriliiton järjestöllisten toimien valmistelu loppusuoralla7.11.2023 08:00:00 EET | Tiedote
Insinööriliitto valmistautuu järjestöllisiin toimiin, joilla vastustetaan hallitusohjelman työelämän ja sosiaaliturvan heikennyksiä. Liiton hallitus kokoontui eilen illalla ja kuuli puheenjohtaja Samu Salon selvityksen järjestötoimien valmistelusta.
Opiskelija-asuntorakentamisella työllisyyttä, verotuloja ja koteja opiskelijoille31.10.2023 14:00:00 EET | Tiedote
Insinööriliitto ja Suomen opiskelija-asunnot SOA peräänkuuluttavat hallitukselta lisäpanostuksia opiskelija-asuntorakentamiseen. Opiskelija-asuntorakentaminen tuo paitsi töitä rakennusalalle myös verotuloja valtiolle ja koteja kasvavalle opiskelijamäärälle.
Ekonomistit: Suomen teollisuuden kilpailukyky säilynyt hyvänä10.10.2023 09:00:00 EEST | Tiedote
Suomen teollisuuden kilpailukyky on säilynyt hyvänä ja jopa parantunut. Tavanomaista suuremmat palkankorotukset eivät ole haitanneet yritysten kilpailukykyä tai kannattavuutta tänä vuonna.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme