Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Vähä-Allasjärven pohjapadon rakentaminen on alkanut Alavudella

Jaa
Pohjapadon rakentaminen Vähä-Allasjärvestä (Alavus) laskevaan Vähäallasjärvenojaan on alkanut. Pohjapadon tarkoituksena on veden juoksutuksen lisääminen Putulanjärveen ja kalojen nousun mahdollistaminen Vähä-Allasjärveen. Pohjapadon rakentamisen myötä pohjapadon ylävirran puolella olevan Vähä-Allasjärven säännöstelypadon käyttö päättyy ja veden juoksutus tapahtuu pohjapadon kautta.
Kartta
Kartta

Iso- ja Vähä-Allasjärvi ovat yhteydessä toisiinsa kanavan kautta ja niitä säännöstellään samoilla luparajoilla. Pääosa järvien vesistä juoksutetaan Iso-Allasjärven säännöstelypadon kautta Allasjärveen. Pohjapadon rakentamisella haluttiin mahdollistaa säännöllinen veden juoksuttaminen Vähä-Allasjärven kautta. Pohjapadon kautta tullaan juoksuttamaan noin 30% Iso- ja Vähä-Allasjärven lähtövirtaamasta. Vähä-Allasjärven säännöstelypadon käyttö on vuosikymmenien ajan ollut hyvin vähäistä sen käsikäyttöisyyden vuoksi. ELY-keskus tarkasteli eri vaihtoehtoja Vähä-Allasjärven juoksutuksen lisäämiseksi ja päätyi pohjapadon rakentamiseen sen huoltovapauden vuoksi. Nykyinen säännöstelypatorakenne säilytetään pohjapadon mahdollisia huoltotoimenpiteitä silmällä pitäen.

Pohjapadon rakentaminen tapahtuu kuivatyönä nykyisen säännöstelypadon ollessa kiinni. Rakennuttajana toimii Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus ja urakoitsijana Maansiirto Soukkala Oy. Työt on aloitettu viikolla 29 puiden raivauksella. Pohjapato valmistuu elokuun loppuun mennessä. Padon tiivisteseinä rakennetaan PVC-muovista tehdystä pontista.

Iso- ja Vähä-Allasjärvi kuuluvat Nurmonjoen säännösteltyihin latvajärviin, joiden säännöstelystä vastaa Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus. Järviä säännöstellään Nurmon- ja Lapuanjoen tulvien vähentämiseksi. ELY-keskuksella on menossa Nurmonjoen latvajärvien säännöstelyn muutoshanke, jossa järvikohtaisesti tarkastellaan säännöstelyjen muutoksen ja järvien kunnostuksen tarpeita. Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston myöntämä vesilain mukainen lupa Kuotes- ja Putulanjärven säännöstelyn muuttamiseksi, järvien kunnostamiseksi ja Vähä-Allasjärven pohjapadon rakentamiseksi sai lainvoiman lokakuussa 2017.

 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:
Vesitalousasiantuntija Jenni Mäkelä, Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus, puh. 0295 027 880, jenni.makela@ely-keskus.fi
Vesitalousasiantuntija Juhani Huhtamäki, Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus, puh. 040 820 0319,
juhani.huhtamaki@ely-keskus.fi
Toimitusjohtaja Heikki Korpi, Maansiirto Soukkala Oy, puh. 040 097 0780, maansiirto.soukkala@kuusnetikka.fi

Kuvat

Kartta
Kartta
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Päätoimipaikka Seinäjoki: Alvar Aallon katu 8, PL 156
Vaasa: Wolffintie 35 | Kokkola: Pitkänsillankatu 15

0295 027 500http://www.ely-keskus.fi/etela-pohjanmaa

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on monialainen, alueellinen toimija. Haluamme edistää alueemme elinvoimaa, kestävää kasvua ja hyvää tulevaisuutta sekä hyvinvointia ja sisäistä turvallisuutta. Hoidamme elinkeinoihin, ympäristöön ja liikenteeseen liittyviä tehtäviä asiakkaidemme eli ihmisten, yritysten ja yhteisöjen hyväksi. Teemme työtämme Etelä-Pohjanmaan lisäksi Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan alueilla ympäristö- ja liikenneasioissa.

ELY-keskusten valtakunnallisia tiedotteita voit lukea täältä: ELY-keskukset

NTM-centralen i Södra Österbotten är en branschövergripande, regional aktör. Vi vill främja livskraft, hållbar tillväxt, en god framtid samt välstånd och intern säkerhet i regionen. Vi sköter uppgifter i anslutning till näringslivet, miljön och trafiken för våra kunders, dvs. människors, företags och sammanslutningars bästa. Vi är verksamma utöver i Södra Österbotten även i Österbotten och Mellersta Österbotten i fråga om miljö- och trafikfrågor.

NTM-centralernas riksomfattande pressmeddelanden kan du läsa här: NTM-centralerna

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Kollektivtrafiken påverkas av den nya viktbegränsningen på stadsbron i Kristinestad21.9.2023 14:43:03 EEST | Tiedote

NTM-centralen i Södra Österbotten har i samarbete med Trafikledsverket beslutat att införa en lägre viktbegränsning på 8 ton på bron (tidigare viktbegränsning 25 ton). Den nya viktbegränsningen påverkar också kollektivtrafiken i området. De större bussarna kan inte längre köra över bron på grund av viktbegränsningen. Ändringar i bussrutterna träder i kraft 25.9.2023 och gäller tills vidare. Ändringarna i bussrutterna träder i kraft 25.9.2023 och gäller tills vidare.

Kristiinankaupungin sillan uudella painorajoituksella vaikutusta joukkoliikenteeseen21.9.2023 13:39:55 EEST | Tiedote

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on päättänyt yhdessä Väyläviraston kanssa asettaa Kristiinankaupungin sillalle nykyistä (25 tonnia) alemman painorajoituksen 8 tonnia. Uudella painorajoituksella on vaikutusta myös alueen joukkoliikenteeseen. Isoimmat linja-autot eivät jatkossa voi painorajoituksen vuoksi liikennöidä sillalla. Reittimuutos astuu voimaan 25.9.2023 ja on voimassa toistaiseksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme