Taloudellinen mielenrauha 2023: kaupunkien nuoret korkeakoulutetut haaveilevat nyt rivitalosta
Neljä viidestä (79 %) nuoresta, korkeakoulutetusta kaupunkilaisesta nimeää omistuskodin toivomakseen asumismuodoksi. Osuus on hieman koko väestöä (71 %) korkeampi. Tiedot käyvät ilmi Danske Bankin teettämästä Taloudellinen mielenrauha 2023 -kyselystä.
Joka neljäs suomalainen (25 %) kokee joutuneensa tinkimään asumistoiveistaan korkojen nousun ja inflaation vuoksi ainakin jossain määrin. Nuorista, korkeakoulutetuista kaupunkilaisista asumisestaan on joutunut tinkimään vähintään jossain määrin 29 prosenttia.
”Omistusasunto on suomalaisen nuoren unelma, ja jokaisen tasavertaisesta mahdollisuudesta sen toteuttamiseksi on pidettävä huolta myös vastaisuudessa. Yksi keino tähän on jatkaa ASP-järjestelmän kehittämistä esimerkiksi niin, että ASP-lainaan vaadittava omarahoitusosuus laskettaisiin 5 prosenttiin. Samalla ASP-lainan ehtoja on syytä päivittää joustavammiksi, jotta ASP on jatkossakin houkutteleva ja kilpailukykyinen väylä ensiasunnon hankintaan”, sanoo Danske Bankin henkilöasiakkaiden lainoista vastaava johtaja Sari Takala.
Nuorten, korkeakoulutettujen kaupunkilaisten keskuudessa oma pari- tai rivitaloasunto on noussut toivotuimmaksi asumismuodoksi oman kerrostaloasunnon ohi. Oman pari- tai rivitaloasunnon valitsi toivotuimmaksi asumismuodoksi lähes joka kolmas (32 %) ryhmän vastaajista.
”Rivi- ja paritaloasumisen suosion kasvu on kiinnostava muutos nuorten, korkeakoulutettujen kaupunkilaisten asumistoiveissa. Kodeissa tehdään nyt selvästi aiempaa enemmän etätöitä, mikä voi selittää kasvanutta tarvetta lisäneliöille”, Takala sanoo.
Oman kerrostaloasunnon nimeää toivomakseen asumismuodoksi enää 25 prosenttia nuorista, korkeakoulutetuista vastaajista (35 % v. 2021). Vuokrakerrostaloasunnon nimesi toivotuimmaksi asumismuodoksi 10 prosenttia (8 % v. 2021) ryhmän vastaajista.
Koko väestön tasolla muutokset eri asumismuotojen suosiossa ovat hyvin pieniä. Kolme toivotuinta asumismuotoa ovat oma omakotitalo (37 %), oma kerrostaloasunto (19 %) sekä oma pari- tai rivitalo (15 %).
Tietoa tutkimuksesta
Danske Bank on tehnyt Taloudellinen mielenrauha -tutkimuksia vuodesta 2018 asti. Tällä kertaa kyselytutkimukseen vastasi 3021 suomalaista ja kaikissa Pohjoismaissa vastaajia oli yhteensä 6043. Kyselytutkimuksen aineisto kerättiin 24.2.–10.3.2023. Kyselytutkimuksen toteutti YouGov Finland Danske Bankin toimeksiannosta.
Taloudellisen mielenrauhan tasoa seurataan vuosittain Pohjoismaissa Danske Bankin kehittämän indeksin avulla. Taloudellisen mielenrauhan indeksi on rakennettu kysymyksistä, jotka mittaavat ihmisten luottavaisuutta omaan taloudelliseen tilanteeseensa, talouteen liittyvien huolten määrää ja taloudellisen tilanteen tulevaisuudennäkymiä.
Tutkimuksessa nuorella, korkeakoulutetulla kaupunkilaisella tarkoitetaan vähintään alemman korkeakoulututkinnon suorittaneita 18-34 -vuotiaita, jotka asuvat yli 100 000 asukkaan kaupungissa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Mediapuhelin arkisin klo 9–16Viestintä
Puh:050 422 6644Tietoja julkaisijasta
Danske Bank on Suomen kolmanneksi suurin pankki, joka tarjoaa noin miljoonalle suomalaiselle kotitaloudelle, yritykselle ja instituutiolle palveluita laajan asiantuntemuksen sekä innovatiivisten digitaalisten ratkaisujen avulla. Danske Bank A/S, Suomen sivuliike on osa pohjoismaista Danske Bank -konsernia.
Danske Bank on pohjoismainen yleispankki, jolla on vahvat alueelliset juuret ja tiivis yhteys ympäröivään maailmaan. Danske Bank -konsernin pääkonttori sijaitsee Kööpenhaminassa, ja yhtiön osake on listattu Nasdaq Kööpenhaminassa. danskebank.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Danske Bank A/S, Suomen sivuliike
Danske Bankin yritysasiakkaat: Trumpin tullien vaikutukset ovat olleet toistaiseksi vähäisiä2.5.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Danske Bank selvitti keskisuurilta yritysasiakkailtaan, miten Trumpin tullit ovat vaikuttaneet vientiin. Osa yrityksistä kertoo voivansa siirtää tullien aiheuttamat kulut hintoihin viiveellä, osa ei.
Kutsu medialle: Miten suomalaisten asumishalut ovat muuttuneet?30.4.2025 09:30:00 EEST | Tiedote
Danske Bank järjestää taustoittavan keskustelutilaisuuden asumista käsittelevästä Taloudellinen mielenrauha 2025 -tutkimuksesta.
Tutkimus: Ympäristöasiat eivät paina vaakakupissa asuntokaupoilla entiseen malliin28.4.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
Suomalaiset ovat kiinnostuneempia putkiremonteista kuin energiatehokkuutta lisäävistä parannuksista. Vain vajaa puolet suomalaisista kokee ympäristövaikutukset melko tärkeiksi valitessaan asuntoa.
Tutkimus: Asuntolainan määrä on hämärän peitossa joka kymmenennelle suomalaiselle22.4.2025 09:29:02 EEST | Tiedote
Danske Bankin Lasikatto lompakossa 2025 -tutkimuksen mukaan naimisissa olevat ja sinkut tietävät kotitaloutensa kuukausitulot avopareja paremmin. Iäkkäämmät vastaajat olivat perillä raha-asioistaan nuoria vastaajia paremmin.
Asumisen kustannukset huolettavat suomalaisia: “Huoli on jäänyt päälle”10.4.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
Taloudellinen mielenrauha 2025 -tutkimuksen mukaan korkojen nousu ei huoleta suomalaisia enää samalla tavalla kuin kaksi vuotta sitten. Nousevista koroista on huolissaan nyt joka viides suomalainen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme