Kreate Group Oyj

Rakentaminen Helsingin Sompasaaressa jatkuu – Kreate aloittaa työt syyskuussa Nihdin alueella

Jaa

Kreate käynnistää Helsingissä Nihdin katujen, rantarakenteiden, ranta-alueiden ruoppausten ja kunnallistekniikan rakentamisen hankkeessa, jossa vanhan satamalaitoksen aluetta valmistellaan asuinalueeksi. Kreaten urakan osalta valmista on toukokuussa 2025.

Helsingin Sompasaaressa on rakennettu viime vuosina tiiviisti ja tälläkin hetkellä käynnissä on useita rakentamishankkeita. Kreaten voittamassa Sompasaaren kärjessä sijaitsevassa Nihdin urakassa tehdään monipuolisesti maa- ja vesirakentamisen töitä syyskuusta alkaen. Urakka-alue sijaitsee lähellä rakenteilla olevaa Finkensiltaa, jota Kreate rakentaa työyhteenliittymänä samaan aikaan Kruunuvuorensillan kanssa.

– Puramme vanhoja rantarakenteita, rakennamme uutta rantamuuria betonielementeistä ja teemme alueen rakennekerroksia yläpintaan asti. Urakan yksi tärkeä onnistuminen on eri toimijoiden aikataulujen yhteensovittaminen. Rantamuurin pohjarakenteiden takia joudumme tekemään myös jonkin verran louhimista ja ruoppaamista merenpohjassa, luettelee kohteen työpäällikkö Jarmo Tamminen Kreatelta.

Hankkeessa tehdään myös syvätiivistystä, mikä parantaa maan kantavuutta ja lujuutta.

– Menetelmää käytetään usein ranta-alueilla sijaitsevien maiden lujittamisessa, jolloin täytekerroksesta otetaan niin sanotusti löysät pois. Teemme Nihdin alueelle myös ponteilla tuettuja putkikaivantoja, jotka ulottuvat merenpinnan alapuolelle. Tämä tuo oman mausteensa rakentamisen ratkaisuihin, Tamminen kertoo.

Rantarakenteiden elementit valetaan urakka-alueella ja nostetaan paikoilleen veteen

Rantarakenteiden toteuttaminen on yksi hankkeen mielenkiintoisimmista vaiheista. Isot rantamuurielementit, joista kevyin on 33 000 kiloa ja isoin 138 000 kiloa, valetaan paikan päällä urakka-alueella.

– Näin massiivisten rakenteiden kuljettaminen on lähes mahdotonta, erityisesti tiiviissä kaupunkiympäristössä. Tontilla on nyt tilaa toteuttaa elementtien valu paikan päällä, kun mittavat Kruunuvuorensillan siltalohkot on saatu asennettua paikoilleen, Tamminen valaisee.

Yhteensä Kreate tekee jalallisia rantamuurielementtejä urakka-alueelle valmiiksi 44 kappaletta. Valmiit elementit nostetaan paikoilleen veteen 500 tonnin nosturin avulla kolme elementtiä päivässä -tahdilla.

Vähäpäästöinen työmaa vähentää rakentamisen vaikutuksia

Kreate toteuttaa Nihdin rakennusurakan kokonaisuudessaan vähäpäästöisenä työmaana osana Hiilineutraali Helsinki 2030 -ohjelmaa. Hukan minimoimiseksi hankkeella hyödynnetään tehokkaasti hankkeelta purettuja ja lähellä sijaitsevissa urakoissa syntyviä materiaalivirtoja esimerkiksi rantamuurin taustatäytöissä, mikä tehostaa ja lyhentää myös kuljetusmatkoja. Rakentamisen hiilijalanjälkeä pienennetään käyttämällä vähähiilistä betonia sekä tiukkojen päästöluokkavaatimusten mukaisia koneita ja laitteita, jotka toimivat joko sähköllä tai uusiutuvalla dieselillä.

– Seuraamme työmaan energiankulutusta ja päästöjä säännöllisesti, jotta saamme tietoa hankkeen ympäristövaikutuksista ja voimme kehittää tulevien hankkeiden vähäpäästöisyyttä, Tamminen kertoo.

Sen lisäksi että Kreate haluaa rakentaa kestävästi ja raaka-aineita viisaasti käyttäen, yhtiö ehkäisee parhaansa mukaan myös työmailla syntyviä meluhaittoja.

– Vaikka urakka-alueen välittömässä läheisyydessä ei ole asutusta, rajoitamme eniten melua aiheuttavien työkoneiden toiminta-aikoja. Eniten meteliä syntyy rakenteiden purkutyöstä ja purkubetonin murskaamisesta rantamuurien täyttöjä varten. Pyrimme kuitenkin sijoittamaan esimerkiksi rakentamisessa käytettävät varastokasat fiksusti, jotta työmaalta kantautuva melu olisi mahdollisimman vähäistä, sanoo Tamminen.

Nihdin urakka käynnistyy syyskuussa ja valmistuu toukokuussa 2025. Tilaajana on Helsingin kaupunki.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kreate käynnistää Helsingissä Nihdin katujen, rantarakenteiden, ranta-alueiden ruoppausten ja kunnallistekniikan rakentamisen hankkeessa, jossa vanhan satamalaitoksen aluetta valmistellaan asuinalueeksi.
Kreate käynnistää Helsingissä Nihdin katujen, rantarakenteiden, ranta-alueiden ruoppausten ja kunnallistekniikan rakentamisen hankkeessa, jossa vanhan satamalaitoksen aluetta valmistellaan asuinalueeksi.
Lataa
Helsingin Sompasaaressa on rakennettu viime vuosina tiiviisti. Kreaten voittamassa Sompasaaren kärjessä sijaitsevassa Nihdin urakassa tehdään monipuolisesti maa- ja vesirakentamisen töitä.
Helsingin Sompasaaressa on rakennettu viime vuosina tiiviisti. Kreaten voittamassa Sompasaaren kärjessä sijaitsevassa Nihdin urakassa tehdään monipuolisesti maa- ja vesirakentamisen töitä.
Lataa
Sompasaaren kärjessä vanhan satamalaitoksen alueella Kreate purkaa vanhoja rantarakenteita, rakentaa uutta rantamuuria betonielementeistä ja tekee alueen rakennekerroksia yläpintaan asti. Nihdin urakka toteutaan kokonaisuudessaan vähäpäästöisenä työmaana osana Hiilineutraali Helsinki 2030 -ohjelmaa.
Sompasaaren kärjessä vanhan satamalaitoksen alueella Kreate purkaa vanhoja rantarakenteita, rakentaa uutta rantamuuria betonielementeistä ja tekee alueen rakennekerroksia yläpintaan asti. Nihdin urakka toteutaan kokonaisuudessaan vähäpäästöisenä työmaana osana Hiilineutraali Helsinki 2030 -ohjelmaa.
Lataa

Kreate Group on Suomen johtavia infrarakentajia. Yhtiö tarjoaa ratkaisuja siltoihin, teihin ja ratoihin, ympäristö- ja pohjarakentamiseen, kiertotalouteen sekä geoteknisiin tarpeisiin. Vaativien kohteiden erikoisosaaja panostaa kokonaisvaltaiseen laatuun ja kustannustehokkuuteen. Konsernin liikevaihto vuonna 2022 oli noin 274 miljoonaa euroa ja yhtiö työllistää yli 450 henkilöä. Kreate Group on listattu Nasdaq Helsinkiin.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kreate Group Oyj

Pieni siirto, iso onnistuminen – Hessundinsalmen sillan harvinaislaatuisen betoninivelrakenteen tunkkaus onnistui erinomaisesti8.11.2023 13:30:50 EET | Tiedote

Paraisilla toteutetaan erittäin vaativaa siltaa, joka rakentuu tehokkaassa tahdissa valokeilassa paistatelleen kaverinsa, Kirjalansalmen sillan kanssa samalle tieosuudelle. Pituuskisassa hopealle jäävä Hessundinsalmen silta haastaa kuitenkin sillan suunnittelijat ja rakentajat teknisellä vaativuudellaan. Sen ainutlaatuinen betoninivelrakenne hakee vertaistaan Suomen historiassa, ja on tarjonnut oppimisen paikkoja jopa sillanrakentamisen huippuammattilaisille. Lokakuun lopussa Kreaten työmaalla toteutettiin betoninivelrakenteen pilarin tunkkaus: huolellisesti valmisteltu 30 millimetrin siirtymä on oleellinen seuraaville rakennusvaiheille.

Teknisesti haastava Veturitien silta avattiin Suomen vilkkaimpiin kuuluvan rataosuuden yläpuolella – Kreate hyödynsi vanhan sillan purkubetonin Pasilan pääväylässä1.11.2023 15:53:19 EET | Tiedote

Uusittu Veturitien silta sekä levennetty Veturitie avattiin kokonaisuudessaan liikenteelle osana Veturitie ja Ratapihakorttelit -hanketta Helsingissä. Varsinkin Veturitien ylikulkusilta haastoi innovoimaan rakentamisen ratkaisuja, joista keskeisimpänä oli purkusillan rakentaminen vilkkaan junaliikenteen yläpuolella. Kreaten kestävän infrarakentamisen kärkihanke toteutettiin vähäpäästöisenä työmaana, jossa hyödynnettiin tehokkaasti rakentamisessa syntyneitä materiaalivirtoja.

Suomen suurimpiin kuuluva valu-urakka ohi – Kreate urakoi 10 kuukautta ja 50 000 kuutiota betonia Keskon logistiikkakeskuksen työmaalla31.10.2023 14:22:38 EET | Tiedote

Keskon logistiikkakeskus Onnela on monella tapaa ainutlaatuinen jättihanke – eikä vähiten vahvan pohjansa ansiosta. Kreaten poikkeuksellinen valu-urakka käynnistyi tämän vuoden tammikuussa, urakan suurin yksittäinen paalulaatta valettiin yli kahden vuorokauden kertavalussa toukokuussa ja viimeiset paalulaatat saivat betoninsa lokakuun lopulla. Betonia valettiin Hyvinkäällä kaikkiaan huimat 50 000 kuutiota, josta merkittävä osa on vihreää vähähiilistä betonia.

Kreate aloittaa Kuusistonsalmen sillan rakentamisen – ensimmäisessä vaiheessa liikenne varasillalle4.8.2023 10:01:55 EEST | Tiedote

Infrarakentaja Kreate käynnistää Kaarinassa sijaitsevan Kuusistonsalmen siltahankkeen elokuussa. Liikenne alueelle, matkailijoille ja saariston elinkeinoelämälle tärkeällä Mt 180 Saaristotiellä halutaan pitää sujuvana myös rakentamisen aikana. Nykyisen sillan viereen rakennetaan varasilta, joka mahdollistaa vanhan sillan purkamisen ja uuden rakentamisen entiselle paikalleen ilman häiriöitä liikenteelle. Hanke valmistuu syyskuun 2024 loppuun mennessä.

Kreatelle rakennettavaa lähes 18 miljoonalla eurolla – uudet urakat Helsingissä ja Kaarinassa käynnistyvät syksyllä4.8.2023 09:57:08 EEST | Tiedote

Helsingissä alkaa elokuussa Nihdin katujen, rantarakenteiden, ranta-alueiden ruoppausten ja kunnallistekniikan rakentaminen, kun vanhan satamalaitoksen aluetta aletaan valmistella asuinalueeksi. Kaarinassa Kreate puolestaan purkaa huonokuntoisen Kuusistonsalmen sillan, rakentaa varasillan ja uuden sillan vanhan paikalle. Yhteensä urakat kasvattavat Kreaten taito- ja väylärakentamisen liiketoimintojen tilauskantaa noin 18 miljoonalla eurolla.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme