Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Suojaa siipikarja ja lemmikkilinnut lintuinfluenssalta

Jaa
Suomessa on todettu useita lokkien joukkokuolemia lintuinfluenssan vuoksi. Helsingissä ei ole tänä vuonna toistaiseksi todettu lintuinfluenssaa, mutta myös Helsingissä siipikarjan ja lemmikkilintujen ulkona pitoa rajoitetaan.
Selkälokki. Helsingissä ei ole tänä vuonna toistaiseksi todettu lintuinfluenssaa. Kuva: Tomi Muukkonen
Selkälokki. Helsingissä ei ole tänä vuonna toistaiseksi todettu lintuinfluenssaa. Kuva: Tomi Muukkonen

Lintuinfluenssaviruksen leviämisen estämiseksi siipikarja ja lemmikkilinnut on suojattava kontakteilta luonnonvaraisiin lintuihin. Siipikarjan pitäjiä kehotetaan seuraamaan tarkasti Ruokaviraston tiedotusta lintuinfluenssatilanteesta.  

Helsingissä ei ole suuria siipikarjanpitopaikkoja 

Helsingin alueen siipikarjanpitopaikat ovat pieniä harraste- ja kotitarvekanaloita, joista suurimmassa osassa on lintuja vain kesäisin. Helsingissä ei ole suuria siipikarjanpitopaikkoja, kuten broileri- tai kalkkunakasvatusta tai suuria munintakanaloja. 

Linnut on pidettävä joko sisätiloissa tai niiden ulkoilualue pitää suojata riittävän tiheällä verkolla. Määräyksellä pyritään estämään siipikarjan ja luonnonvaraisten lintujen kontaktit, koska luonnonvaraiset linnut saattavat kantaa lintuinfluenssaa.  

Tauti leviää ulosteen ja eritteiden kautta 

Virus voi tarttua luonnonvaraisesta linnusta siipikarjaan, jos linnut ovat joko suoraan tai välillisesti kontaktissa keskenään. Suojausmääräykset eivät koske kyyhkysten vapaalentoja, eläintarhoja ja pysyviä eläinnäyttelyitä. 

Linnut levittävät tautia ulosteissaan ja eritteissään. Tämän vuoksi jalkineet ja vaatteet pitää vaihtaa ja kädet pestä huolellisesti kanaloihin mentäessä. 

Tartuntariski ihmisille tai lemmikkieläimille on hyvin pieni 

Nyt leviävä H5N1-tyypin lintuinfluenssaviruksen aiheuttama tartunnan riski ihmiselle on hyvin pieni. Lintuinfluenssavirukset tarttuvat huonosti ihmiseen, ja tartunta vaatii yleensä läheisen kontaktin sairastuneeseen villilintuun, siipikarjaan tai niiden eritteisiin. 

Lintuinfluenssa ei tartu ihmiseen elintarvikkeiden, kananmunien ja siipikarjanlihan välityksellä, kunhan huolehtii asianmukaisesta ruoan valmistuksesta jakuumennuksesta. 

Toistaiseksi vaikuttaa siltä, että lintuinfluenssaviruksen tarttuminen kissoihin ja koiriin sekä muihin lemmikkinisäkkäisiin on harvinaista. Kissojen ja koirien vapaata, valvomatonta ulkoiluttamista on hyvä välttää, jotta ne eivät pääse kontaktiin kuolleiden luonnonvaraisten lintujen kanssa. 

Ilmoita lintujen joukkokuolemista ympäristöpalveluiden eläinlääkärille 

Lintuinfluenssaan viittaavista oireista siipikarjassa tai luonnonvaraisten lintujen joukkokuolemista Helsingissä on ilmoitettava Helsingin kaupungin valvontaeläinlääkärille, joka on tavoitettavissa virka-aikaan. 

Ilmoituksen voi lähettää esimerkiksi sähköpostilla osoitteeseen kymp.elainsuojelu@hel.fi tai palautelomakkeen kautta.

Virka-ajan ulkopuolella ilmoituksen voi tehdä pelastuslaitokselle tai päivystävälle läänineläinlääkärille.  

Lintujen joukkokuolemaksi katsotaan viisi tai useampia joutsenia tai vesilintuja tai 10 muuta lintua.

Kuolleiden lintujen koskettamista ilman suojakäsineitä pitää välttää. Yksittäisistä kuolleista linnuista ei tarvitse ilmoittaa viranomaisille. 
 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Johtava valvontaeläinlääkäri
Päivi Lahti, paivi.h.lahti@hel.fi,
09 310 32076

Kuvat

Selkälokki. Helsingissä ei ole tänä vuonna toistaiseksi todettu lintuinfluenssaa. Kuva: Tomi Muukkonen
Selkälokki. Helsingissä ei ole tänä vuonna toistaiseksi todettu lintuinfluenssaa. Kuva: Tomi Muukkonen
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme