Suojaa siipikarja ja lemmikkilinnut lintuinfluenssalta

Lintuinfluenssaviruksen leviämisen estämiseksi siipikarja ja lemmikkilinnut on suojattava kontakteilta luonnonvaraisiin lintuihin. Siipikarjan pitäjiä kehotetaan seuraamaan tarkasti Ruokaviraston tiedotusta lintuinfluenssatilanteesta.
Helsingissä ei ole suuria siipikarjanpitopaikkoja
Helsingin alueen siipikarjanpitopaikat ovat pieniä harraste- ja kotitarvekanaloita, joista suurimmassa osassa on lintuja vain kesäisin. Helsingissä ei ole suuria siipikarjanpitopaikkoja, kuten broileri- tai kalkkunakasvatusta tai suuria munintakanaloja.
Linnut on pidettävä joko sisätiloissa tai niiden ulkoilualue pitää suojata riittävän tiheällä verkolla. Määräyksellä pyritään estämään siipikarjan ja luonnonvaraisten lintujen kontaktit, koska luonnonvaraiset linnut saattavat kantaa lintuinfluenssaa.
Tauti leviää ulosteen ja eritteiden kautta
Virus voi tarttua luonnonvaraisesta linnusta siipikarjaan, jos linnut ovat joko suoraan tai välillisesti kontaktissa keskenään. Suojausmääräykset eivät koske kyyhkysten vapaalentoja, eläintarhoja ja pysyviä eläinnäyttelyitä.
Linnut levittävät tautia ulosteissaan ja eritteissään. Tämän vuoksi jalkineet ja vaatteet pitää vaihtaa ja kädet pestä huolellisesti kanaloihin mentäessä.
Tartuntariski ihmisille tai lemmikkieläimille on hyvin pieni
Nyt leviävä H5N1-tyypin lintuinfluenssaviruksen aiheuttama tartunnan riski ihmiselle on hyvin pieni. Lintuinfluenssavirukset tarttuvat huonosti ihmiseen, ja tartunta vaatii yleensä läheisen kontaktin sairastuneeseen villilintuun, siipikarjaan tai niiden eritteisiin.
Lintuinfluenssa ei tartu ihmiseen elintarvikkeiden, kananmunien ja siipikarjanlihan välityksellä, kunhan huolehtii asianmukaisesta ruoan valmistuksesta jakuumennuksesta.
Toistaiseksi vaikuttaa siltä, että lintuinfluenssaviruksen tarttuminen kissoihin ja koiriin sekä muihin lemmikkinisäkkäisiin on harvinaista. Kissojen ja koirien vapaata, valvomatonta ulkoiluttamista on hyvä välttää, jotta ne eivät pääse kontaktiin kuolleiden luonnonvaraisten lintujen kanssa.
Ilmoita lintujen joukkokuolemista ympäristöpalveluiden eläinlääkärille
Lintuinfluenssaan viittaavista oireista siipikarjassa tai luonnonvaraisten lintujen joukkokuolemista Helsingissä on ilmoitettava Helsingin kaupungin valvontaeläinlääkärille, joka on tavoitettavissa virka-aikaan.
Ilmoituksen voi lähettää esimerkiksi sähköpostilla osoitteeseen kymp.elainsuojelu@hel.fi tai palautelomakkeen kautta.
Virka-ajan ulkopuolella ilmoituksen voi tehdä pelastuslaitokselle tai päivystävälle läänineläinlääkärille.
Lintujen joukkokuolemaksi katsotaan viisi tai useampia joutsenia tai vesilintuja tai 10 muuta lintua.
Kuolleiden lintujen koskettamista ilman suojakäsineitä pitää välttää. Yksittäisistä kuolleista linnuista ei tarvitse ilmoittaa viranomaisille.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Johtava valvontaeläinlääkäri
Päivi Lahti, paivi.h.lahti@hel.fi,
09 310 32076
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki
09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto
Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Senaatintorilla parannetaan tapahtumapuitteita4.7.2025 10:31:51 EEST | Tiedote
Helsingin kaupunki rakentaa Senaatintorille sähkökeskuksia sekä vesi- ja viemärikaivot tapahtumien käyttöön. Työt alkavat heinäkuussa ja valmistuvat marraskuussa.
Nya spårövergångar gör spårvagnstrafiken smidigare i stadskärnan – fotgängare väjer för spårvagnarna4.7.2025 08:43:15 EEST | Pressmeddelande
Spårövergångar, som är bekanta från de nya snabbspårvägarna, finns nu även bland annat på Busholmen, i Gräsviken och i Böle. Övergångsställena har ändrats till spårövergångar för att spårvagnarna ska kunna hålla sig bättre till tidtabellen. Vid spårövergångarna ska fotgängarna väja för spårvagnar, men vid körbanan finns fortfarande ett övergångsställe. Efter de aktuella ändringarna har innerstadens spårvägsnät nu sammanlagt cirka 40 spårövergångar.
Uudet ylityspaikat sujuvoittavat raitiovaunujen liikennettä kantakaupungissa – jalankulkija väistää raitiovaunua4.7.2025 08:43:15 EEST | Tiedote
Uusien pikaraitioteiden varrelta tuttuja raitiotien ylityspaikkoja löytyy nyt myös muun muassa Jätkäsaaresta, Ruoholahdesta ja Pasilasta. Suojateitä on muutettu ylityspaikoiksi, jotta raitiovaunut pysyvät paremmin aikataulussa. Ylityspaikoilla jalankulkijan on väistettävä raitiovaunuja, mutta ajoradan kohdalla on edelleen suojatie. Nyt tehtyjen muutosten jälkeen kantakaupungin raitiotieverkolla on yhteensä noin 40 ylityspaikkaa.
Pitäjämäen Kutomotiellä uusitaan vesijohtoja3.7.2025 11:06:17 EEST | Tiedote
Katutyöt alkavat heinäkuussa ja valmistuvat joulukuussa 2025. Remontissa rakennetaan toinen jalkakäytävä kadulle ja mahdollistetaan uudisrakentaminen kadun ympäristössä.
Den förnyade Linnankoskiparken återspeglar helsingforsarnas önskemål3.7.2025 10:39:17 EEST | Pressmeddelande
Totalrenoveringen av Linnankoskiparken blir klar den 3 juli. Önskemålet om att renovera parken kom från stadsborna.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme