Ilmatieteen laitos

Runsaita sateita ennustetaan viikonlopuksi Itä-Suomeen

Jaa

Viikonloppuna Suomeen muodostuu matalapaine, joka aiheuttaa voimakkaita ja melko pitkäkestoisia sateita maan keskivaiheilla.

Sateet saapuvat Suomeen kaakosta perjantaina, mutta väistyvät vasta myöhään sunnuntaina tai maanantain vastaisena yönä. Runsaita sateita tulee kaakkoisrajalta Perämeren rannikolle ulottuvalla alueella. Etelä- ja Pohjois-Savossa, Karjalassa sekä Kainuussa voi sataa lauantaina paikoin yli 50 millimetriä vuorokaudessa. Sadevaroitus on annettu näille alueille.

Perjantain ja lauantain yhteenlaskettu sademäärä voi yltää jopa 70 - 100 millimetriin. Sademäärissä voi kuitenkin esiintyä suurta paikallista vaihtelua, koska säätilanteeseen liittyy myös kuurosateita, joihin voi liittyä paikoin myös ukkosta.

"Näin runsailla sateilla on mahdollisesti vaikutuksia maatalouteen, koska pellot vettyvät ja viljaa voi lakoontua. Tiet ja infrastruktuuri voivat kärsiä paikoin valumista ja virtaavan veden aiheuttamasta eroosiosta" sanoo Tulvakeskuksen meteorologi Eerik Saarikalle Ilmatieteen laitokselta.

Kadut voivat tulvia jos viemärit ovat tukossa esimerkiksi roskista. Varsinaisten äkkitulvien riski ei ole kuitenkaan kovin korkea, sillä sade kertyy verrattain pitkän ajan kuluessa. Pohjois-Karjalassa on myös melko tuulista, mutta tuulivahingot jäänevät yksittäisiksi.

Kainuussa sekä Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan alueella vesistöjen vedenkorkeudet voivat nousta ajankohtaan nähden hyvin korkealle sateiden vaikutuksesta. Vedenpintojen nousun odotetaan kuitenkin jäävän alle keskimääräisen kevättulvan, arvioi Tulvakeskuksen hydrologi Panu Juntunen SYKE:stä.

Ilmatieteen laitoksen Ilmastopalvelun mukaan maan itäosassa on ollut kuluneen kuukauden aikana ilmastollisen vertailukauden 1991 - 2020 keskiarvoon verrattuna tavanomaista sateisempaa. Pohjois-Karjalassa kuukauden tähänastiset sademäärät ovat olleet monin paikoin harvinaisen suuria.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi, puh. 029 539 1000 (vaihde)

Voit ottaa yhteyttä myös Ilmatieteen laitoksen viestintään: ilmatieteenlaitos.fi/medialle

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Ilmatieteen laitos havainnoi ja tutkii ilmakehää, lähiavaruutta ja meriä. Lisäksi se tuottaa palveluita säästä, merestä, ilmastosta, ilmanlaadusta ja lähiavaruudesta yleisen turvallisuuden, elinkeinoelämän ja kansalaisten tarpeisiin. Osoitteessa ilmatieteenlaitos.fi voit tutustua meihin paremmin.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Ilmatieteen laitos

Satelliitit auttavat sodan vaikutusten arvioinnissa Ukrainassa22.9.2023 12:16:06 EEST | Tiedote

Satelliittihavainnot osoittavat, että Ukrainan sodan alusta alkaen ilmansaasteiden pitoisuudet ovat olleet selvästi tyypillisiä arvoja matalampia monissa Ukrainan kaupungeissa sekä monilla teollisuusalueilla ja voimalaitosten ympäristössä. Pitoisuuksien lasku johtuu teollisuuden ja energiantuotannon toiminnan heikentymisestä, ja näihin liittyvästä fossiilisten polttoaineiden kulutuksen laskusta, sekä sodan aiheuttamasta pakolaisuudesta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme