Lapin ELY-keskus

Levähavainnot lisääntyneet Lapissa

Jaa
Sinilevähavainnot ovat lisääntyneet Lapissa kuluneella viikolla. Sateiden myötä vesiin huuhtoutuneet ravinteet ja jälleen lämpenevä sää myös luovat edellytykset sinilevän edelleen runsastumiselle. Leväkukintoja voi tulla sellaisillekin järville, missä aiempia havaintoja on tehty vain harvoin.
Kuva: Lapin ELY-keskus, Annukka Puro-Tahvanainen.
Kuva: Lapin ELY-keskus, Annukka Puro-Tahvanainen.

Lapissa sinilevähavaintoja on viikon aikana tehty mm. Ylitorniolla usealla rannalla Iso-Vietosessa sekä Liinankijärvessä, Ranualla Ranuanjärvessä ja Pelkosenniemen Pyhäjärvessä. Lisäksi Vesi.fi- ja Järvi-meriwiki-sivuille on ilmoitettu useita levähavaintoja Etelä- ja Keski-Lapissa.

ELY-keskus muistuttaa, että levästä värjäytynyttä vettä ei pidä käyttää talousvetenä, saunavetenä tai syötävien kasvien kasteluvetenä. Myös uimista leväisessä vedessä on syytä välttää.

Miten tunnistat sinilevän?

Sinilevä näkyy vedessä aluksi vihertävinä hiukkasina. Tyynellä säällä leväsolut kohoavat veden pinnalle muodostaen sinivihreitä viiruja ja lauttoja. Sinilevistä muodostuneet lautat tai massat hajoavat kepillä koskettaessa eivätkä tartu tikkuun.

Lisätietoa sinilevätilanteesta

Sinilevätilanteesta saa lisätietoa Järvi-meriwiki palvelusta (https://www.jarviwiki.fi/wiki/)tai vesi.fi-sivuilta (https://www.vesi.fi/sinilevatilanne/). Sivujen kautta voi myös lisätä omia levä-havaintojaan.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Biologi Jukka Ylikörkkö, puh. 0295 037 005, jukka.ylikorkko(at)ely-keskus.fi

Kuvat

Kuva: Lapin ELY-keskus, Annukka Puro-Tahvanainen.
Kuva: Lapin ELY-keskus, Annukka Puro-Tahvanainen.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Lapin ELY-keskus
Lapin ELY-keskus
Rovaniemi: Hallituskatu 3 B (valtion virastotalo)
Kemi: Valtakatu 28

0295 037 000http://www.ely-keskus.fi/lappi

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lapin ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme