Finanssiala ry

Stressitestitulokset kertovat suomalaispankkien hyvästä kunnosta – Viranomaisten käyttämä testi ei ota huomioon pohjoismaisten pankkien erityispiirteitä

Jaa
Finanssiviranomaisten tekemien pankkien stressitestien mukaan suomalaispankit kestävät rajunkin toimintaympäristön heikennyksen – toimintakyky säilyy silti vahvana. Hyvät tulokset osoittavat, ettei pankkien vakavaraisuusvaatimuksia ole tarvetta kiristää. Eurooppalaisten viranomaisten käyttämä testitapa ei ollut suomalaispankeille suosiollinen, vaan sai niiden tulokset näyttämään todellisuutta huonommalta. Tästä huolimatta pankit selvisivät testistä hyvin arvosanoin.

Suomalaisten pankkien rahoitusvakaus on kunnossa. Asia käy ilmi eurooppalaisten valvontaviranomaisten 28.7.2023 julkaisemista stressitesteistä. Suomalaiset pankit ovat hyvässä kunnossa, ja järjestämättömien saamisten eli pankeille maksamatta jääneiden lainojen määrä on alhainen.

”Hyvät tulokset osoittavat, että pankkien vakavaraisuusvaatimuksia ei ole tarvetta kiristää. Jos vakavaraisuusvaatimuksia kiristettäisiin, heikentäisi se välittömästi suomalaispankkien kykyä rahoittaa kotitalouksia, yrityksiä ja vihreitä investointeja”, sanoo Finanssiala ry:n (FA) toimitusjohtaja Arno Ahosniemi.

Vakavaraisuusvaatimukset ovat sääntöjä, joiden mukaan pankeilla on oltava käytössään tietty määrä omia varoja, jotta ne selviytyvät toimintaympäristön äkillisesti huonontuessa eivätkä aiheuttaisi ongelmia muulle taloudelle.

Testeissä erikoisia olettamuksia – pohjoisen pankit kärsivät

FA kritisoi eurooppalaisten pankkiviranomaisten testeissä käyttämiä reunaehtoja. Stressitesteissä kyse on siitä, että lasketaan erilaisia skenaarioita taloustilanteen kehittymisestä ja katsotaan, miten pankit selviäisivät vaikeuksista omien pääomiensa turvin. Näin ollen testeissä käytetyt reunaehdot ovat lopullisten tulosten kannalta hyvin olennaisia.

”Nyt käytetyissä reunaehdoissa on uhkana, että vakavaraiset pohjoismaiset pankit näyttävät todellista tilannetta huonommilta ja että niiltä edellytetään sen vuoksi riskeihinsä nähden liikaa pääomia. Sillä olisi välitön vaikutus pankkien lainoituskykyyn”, Ahosniemi muistuttaa.

Euroopan pankkiviranomainen EBA ei ole testeissään ottanut riittävällä tavalla huomioon noussutta korkotasoa, joka on kasvattanut pohjoisen pankkien korkotuloja. EBAn testeissä on asetettu pankkien tuloille katto. Pohjoismaissa myönnetään paljon vaihtuvakorkoisia lainoja, jolloin korkotason noustessa myös pankkien saamat tulot nousevat, eivät ainoastaan menot. Keski- ja Etelä-Euroopan maissa on tavallisempaa myöntää kiinteäkorkoisia lainoja, jolloin pankkien korkotulojen kehitys on yleensä korkomenoja vakaampaa.

Testeissä myös oletetaan, että pankit maksaisivat osinkoja omistajilleen ja bonuksia johdolleen riippumatta siitä, millainen pankkien taloudellinen tilanne on. Tämä on vastoin useiden pankkien omia toimintaohjeita ja -politiikkoja.

”Pankit ovat toimittaneet kommenttejaan testeissä käytetystä metodologiasta jo viime vuoden puolella eurooppalaisille viranomaisille. On harmillista, että niitä ei ole otettu huomioon”, Ahosniemi toteaa.

Testitulosten pohjalta Euroopan keskuspankki sekä Suomen Finanssivalvonta arvioivat omassa valvonnassaan olevien pankkien pääomatarpeita. Täten testissä käytettyjen menetelmien valintaan on jatkossa syytä kiinnittää erityistä huomiota.

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Finanssiala ry
Finanssiala ry
Itämerenkatu 11 - 13
00180 HELSINKI

020 793 4240http://www.finanssiala.fi

Finanssiala ry (FA) edustaa Suomessa toimivia pankkeja, henki-, työeläke- ja vahinkovakuutusyhtiöitä, rahasto- ja rahoitusyhtiöitä sekä arvopaperivälittäjiä. Rakennamme jäsenillemme toimintaympäristöä, jossa ne voivat liiketoiminnallaan lisätä suomalaista hyvinvointia.

Finanssiala - Uudistuvan alan ääni

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Finanssiala ry

Yrityslähestymiskiellon toteutus etenee – tiedossa aiempaa parempaa suojaa häiriköintiä ja uhkailua vastaan työpaikoilla7.5.2025 06:30:00 EEST | Tiedote

Petteri Orpon hallitus päätti puoliväliriihessä varmistaa pitkään tavoitellun yrityslähestymiskiellon toteuttamisen. Uuden lain myötä työnantajat voivat paremmin suojella työntekijöitään ja asiakkaitaan häiriötilanteissa. Kielto mahdollistaa yrityksille lähestymiskiellon hakemisen toistuvaa uhkaa tai häiriötä aiheuttavaa henkilöä kohtaan. Yrityslähestymiskiellon taakse ovat asettuneet niin elinkeinoelämän kuin palkansaajienkin etujärjestöt. Finanssiala ry (FA) on ajanut uudistusta vuodesta 2012 lähtien, sillä alalla esiintyy arviolta tuhansia häiriköintitapauksia vuodessa.

Pankki tai poliisi ei kysy pankkitunnuksia, huijari kysyy – kalasteluhuijausten määrä räjähti vuonna 202429.4.2025 06:00:00 EEST | Tiedote

Jos pankin tai viranomaisen edustaja pyytää puhelimessa tai viestissä pankkitunnuksia, kyseessä on huijari. Kalasteluhuijaukset olivat yleisin huijaustyyppi vuonna 2024. Suomalaiset menettivät niihin lähes 32 miljoonaa euroa. Kalasteluhuijauksissa myös kasvu oli kovinta. Ne lisääntyivät edellisvuodesta 161 prosenttia. Kaikkiaan suomalaisia yritettiin huijata yli 107 miljoonan euron edestä vuonna 2024. Pankit onnistuivat pysäyttämään ja palauttamaan yli 44 miljoonaa euroa huijattuja varoja.

Asunto- ja mökkikaupan jumi viimein aukeamassa? – FA:n Ahosniemi toiveikas hallituksen puoliväliriihen päätöksistä26.4.2025 06:00:00 EEST | Tiedote

Finanssiala ry:n (FA) toimitusjohtaja Arno Ahosniemi suhtautuu myönteisesti hallituksen puoliväliriihen päätökseen keventää asuntorahoituksen sääntelyä. Päätöksellä on mahdollista parantaa työvoiman liikkuvuutta ja kehittää asuntomarkkinoiden toimivuutta. "Asuntolainojen enimmäiskeston pidentäminen 30 vuodesta 35 vuoteen on yksi tarpeellisista muutoksista. Asuntorahoituksen sääntelyn tarkastelu on nyt erittäin ajankohtaista asuntomarkkinoiden alakulon takia. Suomalaisten luottamus omaan talouteensa on ollut pitkään matalalla tasolla. Hallituksen toimilla on hyvät mahdollisuudet lisätä kotitalouksien uskallusta lähteä asunto- ja mökkikaupoille”, Ahosniemi toteaa. Kotitalouksien uskallus ja mahdollisuus tehdä suuria hankintoja, kuten asunnon ja mökin ostamista tai remontoimista, on ollut hyvin alhaisella tasolla. Puolet FA:n vuodenvaihteessa teettämän kansalaiskyselyn vastaajista kertoi luopuneensa hankintasuunnitelmistaan joko kokonaan tai pidentäneensä harkinta-aikaa. Vastaajista 23 pr

Ahosniemi: Kotitalouksien ja yritysten rahoitusta vaikeuttavan sääntelyn purkaminen sekä kotimaisten sijoitusrahastojen toimintaedellytysten vahvistaminen ovat hallitukselta vahvoja tekoja kasvun vauhdittamiseksi23.4.2025 23:05:14 EEST | Tiedote

Finanssiala ry:n (FA) toimitusjohtaja Arno Ahosniemi kiittää maan hallitusta puoliväliriihen kasvua tukevista linjauksista. Ahosniemen mukaan talouden sumuiset näkymät, kotitalouksien vaisu investointihalukkuus ja kauppasota edellyttävät rohkeita päätöksiä, joilla suomalaisten luottamus tulevaisuuteen ja omaan talouteen vahvistuvat.

Pankkisektori säilyi vakaana, vakuutusyhtiöillä yllätyksetön vuosi – tutustu vakuutus- ja pankkisektorien vuosikatsauksiin22.4.2025 11:18:47 EEST | Tiedote

Finanssiala ry on julkaissut katsaukset sekä pankkien että vakuutusyhtiöiden vuoteen 2024. Pankkisektori pysyi vakaana ja toimintakykyisenä talouden heittelyistä huolimatta. Hyvä kannattavuus ja vakavaraisuus antavat pankeille vastustuskykyä riskien varalle. Vakuutussektorilla vuosi oli hyvä ja sangen yllätyksetön. Vakuutusyhtiöiden sijoitukset tuottivat hyvin, mutta eläke- ja korvausmenot kasvoivat maksutuloa voimakkaammin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye