ELY-keskuksetELY-keskukset

Pohjoisen Suomen vesihuoltostrategialla tavoitellaan uudistumista osaamisella ja yhteistyöllä (Kainuu, Lappi, Pohjois-Pohjanmaa)

Jaa
Pohjoisen yhteistyöalueen vesihuoltostrategiatyö on edennyt kevään 2023 aikana ripeästi. Visio ja strategiset valinnat ovat tehty ja seuraavaksi edetään kohti toimenpidesuunnittelua. Toukokuussa järjestetyt sidosryhmätilaisuudet keräsivät yhteensä noin sata osallistujaa Pohjois-Suomen alueelta. Strateginen suunnittelu kiinnosti alueen vesihuoltoalan toimijoita ja sidosryhmiltä saatiin hyvää lisätietoa alueen vesihuollon kehittämisen tarpeista.
Pohjoisen Suomen vesihuoltostrategian strategiakartasta ilmenevät strategiset tavoitteet.
Pohjoisen Suomen vesihuoltostrategian strategiakartasta ilmenevät strategiset tavoitteet.

Visiossa tavoitellaan kirkkaasti parasta vesihuoltoa

Pohjoisen Suomen vesihuoltostrategian visio “Kirkkaasti paras – uudistuvaa pohjoista vesihuoltoa osaamisella ja yhteistyöllä” on vahvasti tavoitteellinen ja innostava. Siitä näkyy hyvin läpi yhteistyön ja tekemisen tahtotila, mikä on ollut läsnä kaikessa tekemisessä strategiatyön aikana, niin strategiaryhmässä, sidosryhmätilaisuuksissa kuin ohjausryhmässäkin.

Strategiset valinnat tehty

Strategisissa valinnoissa on pysytty muutamassa tarkoin valitussa teemassa. Strategiatyössä on tehty voimakasta priorisointia ja koko alueen sekä yksittäisten maakuntien kannalta tärkeitä valintoja, joiden eteen tehdään jatkossa yhteistyötä. 

– Työskentelyn aikana olen havainnut, että Pohjois-Suomessa halutaan pitää asiat selkeinä ja toimeen ollaan valmiita tarttumaan heti siltä istumalta, kehuu strategiatyössä mukana ollut Piia Kepanen ELY-keskuksen valtakunnallisesta vesihuoltopalvelut -yksiköstä.
 
– Asioiden pitäminen sopivan yksinkertaisina sopii erinomaisesti laaja-alaiseen strategiatyöhön, jossa sekä tavoitteita että tekijöitä on lukuisia. Mitä paremmin pystymme priorisoimaan tavoitteitamme ja mitä syvemmin osallistujat ovat sitoutuneet työskentelyyn, sitä todennäköisimmin tavoitteet myös tulevat lopulta toteutumaan, päättää Kepanen. 

Ohjausryhmältä kannustavaa palautetta

Ohjausryhmä keskusteli kokouksessaan kesäkuussa tähänastisesta strategiatyöstä ja hyväksyi vision sekä strategiset tavoitteet. Ohjausryhmän puheenjohtaja Arto Seppälä Lapin ELY-keskuksesta totesi avauspuheenvuorossaan, että strategiatyötä on tehty hyvin johdonmukaisesti ja tehokkaasti. – Ohjausryhmä piti laadittua visiota erittäin hyvänä ja myös strategiset tavoitteet vaikuttivat ryhmän mielestä perustuvan hyvin tehtyyn analyysiin, Kepanen lisää.

Toimenpidesuunnittelua alueellisesti ja maakunnallisesti

Syksyllä aloitetaan koko pohjoisen Suomen yhteisten ja maakunnallisten toimenpiteiden suunnittelu. Strategian onnistumisen kannalta on erittäin tärkeää, että alueen ja maakuntien ihmiset saadaan sitoutettua toimenpidesuunnitteluun ja lopulta toteuttamiseen. Syksyllä onkin suunnitelmissa järjestää erikseen kullekin maakunnalle omat toimenpidetyöpajat, joissa maakuntien omat tarpeet ja tekeminen saavat erityisesti näkyä. ELY-keskus tiedottaa tulevista tilaisuuksista ELY-keskuksen ja vesi.fi -sivustojen tapahtumakalentereissa alkusyksyllä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Johtava vesitalousasiantuntija Piia Kepanen, p. 0295 024 171, Etelä-Savon ELY-keskus

Kuvat

Pohjoisen Suomen vesihuoltostrategian strategiakartasta ilmenevät strategiset tavoitteet.
Pohjoisen Suomen vesihuoltostrategian strategiakartasta ilmenevät strategiset tavoitteet.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta ELY-keskukset

Leväseurannan viimeisellä viikolla sinilevähavaintoja tehty edelleen niin sisävesillä kuin merialueellakin Lounais-Suomessa (Varsinais-Suomi, Satakunta)28.9.2023 15:34:42 EEST | Tiedote

Lämpimän sään myötä sinileviä on edelleen havaittu kuluvalla viikolla Lounais-Suomen vesistöissä, mutta havaintojen määrä ja esiintymien runsaus ovat vähentyneet viime viikkoon nähden. Vakioseurannassa sinilevää on havaittu tällä viikolla Varsinais-Suomen ELY-keskuksen alueella kuudella vakiohavaintopaikalla ja havaitut sinilevämäärät ovat olleet pääasiassa vähäisiä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme