Heinäkuu oli hyvin sateinen
Heinäkuu oli paikoin ennätyssateinen. Helteitä oli Suomessa tavanomaista vähemmän.
Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan heinäkuu oli suurimmassa osassa maata keskilämpötilan osalta tavanomainen, maan itäosassa oli myös monin paikoin hieman tavanomaista kylmempää. Kuukauden keskilämpötila oli Lapissa suunnilleen välillä 12–15 astetta, muualla maassa vaihteluväli oli noin 14–17 astetta. Keskilämpötilan poikkeama oli laajalti 0…-1 astetta, maan itäosassa taas -1…-1,7 astetta.
Hellelukemia mitattiin eri päivinä jossain päin Suomea yhteensä yhdeksänä päivänä, mikä jää seitsemän päivää alle heinäkuun keskiarvon. Havaintoasemista eniten hellepäiviä oli Utsjoen Kevolla, yhteensä 5 kappaletta. Useimmilla paikoin hellepäiviä esiintyi 0–2 päivänä. Maan etelä- ja keskiosassa hellepäiviä oli pitkän ajan keskiarvoon verrattuna monin paikoin tavanomaista vähemmän.
Kuukauden ylin lämpötila, 29,2 astetta, mitattiin myös Utsjoen Kevolla 11. päivänä. Heinäkuun alin lämpötila, -2,9 astetta, mitattiin Savukosken Tulppiossa kuukauden 3. päivänä.
Heinäkuun lopun sateet toivat mukanaan ennätyksiä
Heinäkuun sademäärä oli maan etelä- ja keskiosassa tavanomaista suurempi, kuukauden sateet olivat monilla havaintoasemilla toistuvuudeltaan jopa harvinaisia tai poikkeuksellisia. Lapissa sademäärät jäivät hieman jälkeen pitkän ajan keskiarvosta. Maan itäosan harvinaiset ja poikkeukselliset sateet kertyivät tasaisemmin heinäkuun mittaan, kun taas Jyväskylän ja Multian paikkeilla havaintoasemien heinäkuun kuukauden sademäärän ennätyksiin vaikuttivat vahvimmin 28.–29.7. esiintyneet sateet, jotka toivat rankimmillaan yli 100 millimetriä sadetta 1–2 vuorokauden sisällä.
Eniten kuukauden aikana satoi alustavien arvioiden mukaan Multian Karhilassa, 190,4 millimetriä, ja vähiten Paraisten Fagerholmilla, 24,3 millimetriä. Suurin havaittu vuorokausisademäärä oli Multian Pirttiperällä, 28. päivänä mitattu 103,3 millimetriä. Pirttiperän vuorokausisade on Suomen mittaushistorian 30. suurin mitattu vuorokausisademäärä millään havaintoasemalla.
Heinäkuu oli maan etelärannikolla ja Lounaissaaristossa auringonpaisteen osalta tavanomainen tai tavanomaista runsaampi. Muualla auringonpaistetunneissa on jääty monilla asemilla pitkän ajan keskiarvoa alempiin lukemiin.
Maasalamoita havaittiin heinäkuussa reilut 15 600 kappaletta, mikä on noin neljäsosa kuukauden keskiarvoon nähden.
Lisätietoja
Meteorologit käyttävät sanaa poikkeuksellinen, kun sääilmiön tilastollinen esiintymismahdollisuus on keskimäärin kolme kertaa sadan vuoden aikana tai harvemmin. Harvinaiseksi ilmiötä kutsutaan, kun sen esiintymistiheys on harvemmin kuin keskimäärin kerran kymmenessä vuodessa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Ilmatieteen laitoksen Ilmastopalvelu, puh. 029 539 1000 (vaihde).
Voit ottaa yhteyttä myös Ilmatieteen laitoksen viestintään: ilmatieteenlaitos.fi/medialle
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Ilmatieteen laitos havainnoi ja tutkii ilmakehää, lähiavaruutta ja meriä. Lisäksi se tuottaa palveluita säästä, merestä, ilmastosta, ilmanlaadusta ja lähiavaruudesta yleisen turvallisuuden, elinkeinoelämän ja kansalaisten tarpeisiin. Osoitteessa ilmatieteenlaitos.fi voit tutustua meihin paremmin.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Ilmatieteen laitos
KORJAUS TIEDOTTEESEEN: Syyskuu oli ennätyksellisen lämmin2.10.2023 12:05:17 EEST | Tiedote
Helsingin Kaisaniemessä syyskuu oli aseman 180-vuotisen havaintohistorian lämpimin. Lapissa satoi ensilumi.
Syyskuu oli ennätyksellisen lämmin2.10.2023 11:27:05 EEST | Tiedote
Helsingin Kaisaniemessä syyskuu oli aseman 180-vuotisen havaintohistorian lämpimin. Lapissa satoi ensilumi.
Ukkoskesä oli vaisu, Suomessa havaittiin reilut 70 000 maasalamaa26.9.2023 13:50:08 EEST | Tiedote
Ukkoskaudella salamoi keskimääräistä vähemmän. Eniten salamoi Pohjois-Pohjanmaalla.
Satelliitit auttavat sodan vaikutusten arvioinnissa Ukrainassa22.9.2023 12:16:06 EEST | Tiedote
Satelliittihavainnot osoittavat, että Ukrainan sodan alusta alkaen ilmansaasteiden pitoisuudet ovat olleet selvästi tyypillisiä arvoja matalampia monissa Ukrainan kaupungeissa sekä monilla teollisuusalueilla ja voimalaitosten ympäristössä. Pitoisuuksien lasku johtuu teollisuuden ja energiantuotannon toiminnan heikentymisestä, ja näihin liittyvästä fossiilisten polttoaineiden kulutuksen laskusta, sekä sodan aiheuttamasta pakolaisuudesta.
Satellites capture socioeconomic disruptions during the 2022 full-scale war in Ukraine22.9.2023 12:16:06 EEST | Press release
Satellite observations show significantly reduced air pollution levels over the major Ukrainian cities, power plants and industrial areas.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme