Pirkanmaan ELY-keskus

Mäntykankaan tuulivoimahankkeen ympäristövaikutusten arviointimenettely käynnistyy

Jaa
ABO Wind Oy suunnittelee tuulivoimahankkeen rakentamista sekä hankkeeseen liittyvää voimajohtoa Parkanon ja Kurikan alueelle.

ABO Wind Oy on toimittanut Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselle ympäristövaikutusten arviointiohjelman Mäntykankaan tuulivoimalahankkeesta. Arviointiohjelma on hankkeesta vastaavan laatima suunnitelma hankkeen ympäristövaikutusten arvioinnin toteuttamisesta.

ABO Wind Oy suunnittelee Mäntykankaan tuulivoimahanketta Parkanon ja Kurikan alueille Pirkanmaan ja Etelä-Pohjanmaan maakuntien rajalle. Hankealue rajautuu lisäksi Satakuntaan Karvian kunnan alueeseen. Hankealue on pääosin metsätalousvaltaista aluetta. Alueelle sijoittuu laajahkoja osin ojitettuja suoalueita ja turvetuotantoalue.

Mäntykankaan tuulivoimahankealueen kokonaispinta-ala on noin 1300 ha. Hankealueelle suunnitellaan enimmillään 9 tuulivoimalan rakentamista. Suunniteltujen voimaloiden kokonaiskorkeus on enintään 320 metriä ja yksikköteho 7–10 MW. Sähkönsiirron osalta tuulivoimapuisto on alustavasti suunniteltu liitettävän Fingridin uudelle Kristiinankaupunki-Nokia -voimajohdolle Karvia-Parkano välillä tai Fingridin uudelle Parkanon sähköasemalle.

Arvioitavat vaihtoehdot

Ympäristövaikutusten arviointimenettelyssä tarkastellaan seuraavia hankkeen vaihtoehtoja:

 • Vaihtoehto 0 (VE0): Hanketta ei toteuteta
 • Vaihtoehto 1 (VE1): Koko hankealueelle rakennetaan enintään 9 tuulivoimalaa, kokonaisteho 63–90 MW.
 • Vaihtoehto 2 (VE2): Parkanon puoleiselle alueelle rakennetaan 5 voimalaa, kokonaisteho 35–50 MW
 • Vaihtoehto 3 (VE3): Kurikan puoleiselle alueelle rakennetaan 4 voimalaa, kokonaisteho 28–40 MW

Tuulivoimapuiston liittämiseksi valtakunnan sähköverkkoon tarkastellaan alustavasti kahta toteutusvaihtoehtoa: SVE1 ja SVE 2. Arvioitavat vaihtoehdot ovat pituudeltaan noin 10–20 km. Molemmat vaihtoehdot tulevat olemaan uusia, rakennettavia sähkönsiirtoreittejä.

Arviointiohjelma on nähtävillä 2.8.-15.9.2023 Pirkanmaan ELY-keskuksen verkkosivuilla www.ely-keskus.fi/kuulutukset/pirkanmaa ja ympäristöhallinnon verkkosivuilla www.ymparisto.fi/mantykankaantuulivoimahankeYVA.

Arviointiohjelman painettu versio on luettavissa seuraavissa toimipaikoissa aukiolojen mukaan:

 • Pirkanmaan ELY-keskus, Yliopistonkatu 38 (Attila), Tampere
 • Parkanon kaupungintalo, Parkanontie 37, Parkano
 • Parkanon kaupunginkirjasto, Parkanontie 57, Parkano
 • Kurikan kaupungintalo, Laurintie 21, Kurikka
 • Karvian kunnanvirasto, Kylä-Karviantie 17, Karvia
 • Kihniön kunnanvirasto, Kihniöntie 46, Kihniö
 • Kihniön kunnankirjasto, Kihniöntie 44, Kihniö

YVA-ohjelmasta järjestetään kaikille avoin yleisötilaisuus

Ympäristövaikutusten arviointiohjelmasta järjestetään kaikille avoin yleisötilaisuus. Yleisötilaisuuden paikka ja ajankohta ilmoitetaan myöhemmin ympäristöhallinnon verkkosivuilla osoitteessa www.ymparisto.fi/mantykankaantuulivoimahankeYVA .

Mielipiteitä voi esittää 15.9.2023 asti

Arviointiohjelmasta voi esittää mielipiteitä kirjallisesti toimittamalla ne viimeistään 15.9.2023 Pirkanmaan ELY-keskukseen sähköpostitse osoitteeseen kirjaamo.pirkanmaa@ely-keskus.fi tai postitse osoitteeseen Pirkanmaan ELY-keskus, PL 297, 33101 Tampere (viitteenä PIRELY/714/2023).

Yhteysviranomaisena toimivan Pirkanmaan ELY-keskuksen lausunto arviointiohjelmasta tulee myöhemmin nähtäville hankkeen verkkosivulle.

Lisätietoja:

Mäntykankaan tuulivoimahanke (ymparisto.fi)

Hankkeesta vastaava: ABO Wind Oy, projektipäällikkö Elvira Ehnström, p. 050 3613 559, etunimi.sukunimi@abo-wind.fi

YVA-konsultti: Ramboll Finland Oy, projektipäällikkö Susanna Hirvonen p. 044 709 3257, etunimi.sukunimi@ramboll.fi

YVA-yhteysviranomainen: Pirkanmaan ELY-keskus, ympäristö- ja luonnonvarat -vastuualue, Airi Määttä, p. 0295 036 173, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Pirkanmaan ELY-keskus
Pirkanmaan ELY-keskus
Yliopistonkatu 38, PL 297
33101 Tampere

https://www.ely-keskus.fi/pirkanmaa

Huolehdimme sujuvasta arjesta; teiden rakentamisesta ja niiden kunnosta, ympäristön tilasta ja suojelusta sekä yritysten tukemisesta. Maakunnan kehittäjänä ja rahoituksen myöntäjänä teemme ELY-keskuksessa päivittäin työtä kestävän tulevaisuuden ja Pirkanmaan parhaaksi. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme