Atena

Mikä yhdistää historiaan jääneitä rakastavaisia?

Jaa
Viehättävä ja valaiseva tietokirja nostaa esiin pariskuntia, joiden suhde on jäänyt historiaan

Sara Griberg: Historian rakastavaiset – Kaksi vuosituhatta intohimoa ja skandaalejaa

Ilmestyy 15.8.2023

Vuonna 1798 Napoleon oli voittanut Pyramidien taistelun Egyptissä ja ratsasti valkoisella hevosella Kairoon. Trikolorit liehuivat, miehet juhlivat, mieliala oli korkealla. Sitten sotapäällikkö sai adjutantiltaan viestin, joka horjutti hänen itsevarmuuttaan: kotona Napoleonin rakas vaimo Joséphine oli lyöttäytynyt yksiin toisen miehen kanssa, ja rakastunut pari pelehti koko kaupungin edessä. Napoleon raivostui ja vannoi jättävänsä petollisen vaimonsa. Samalla hänen huomionsa herpaantui, ja brittilaivasto hyökkäsi ranskalaisalusten kimppuun Egyptin rannikolla. Ranskalaiset eivät olleet lainkaan osanneet varautua iskuun, ja yksi kerrallaan heidän laivansa vajosivat Välimereen. Seitsemästätoista laivasta jäljelle jäi vain kaksi, yli kolmetuhatta ranskalaissotilasta kuoli ja saman verran joutui brittien vangeiksi. Egyptin-sotaretki oli täydellinen epäonnistuminen.

Historian rakastavaiset nostaa esiin voimakkaita, rajoja rikkovia pariskuntia, joiden tarina ei välttämättä ole onnellinen mutta sitäkin kiehtovampi. Tunnelmallisen tietokirjan 25 paria edustavat vallanpitäjiä, kulttuuripersoonia ja muita vaikuttajia. Pocahontas ja John Rolfe. Bonnie ja Clyde. Simone de Beauvoir ja Jean-Paul Sartre. Prinssi Charles ja prinsessa Diana. Kaikki pariskuntia, jotka yhdessä ovat enemmän kuin osapuoltensa summa.

Hempeiden rakkaustarinoiden ohella teos nostaa esille vahvan ajankuvan ja kielletyn rakkauden. Viktoriaanisen ajan Englannissa suosittu kirjailija Oscar Wilde joutui piilottelemaan suhdettaan lordi Alfred Douglasiin. 1960-luvun Yhdysvalloissa valkoihoinen Richard Loving ja hänen tummaihoinen vaimonsa Mildred pidätettiin, koska mustien ja valkoisten avioliitot eivät olleet sallittuja. Rajoja rikottiin Suomessakin: kirjan suomalaispariskunnat Juhani Aho, Venny Soldan-Brofeldt ja Tilly Soldan elivät paheksutussa monisuhteessa, ja myös Tove Janssonin ja Tuulikki Pietilän suhde soti aikansa normeja vastaan.

Sara Griberg on ruotsalainen kirjailija ja historiaan, arkeologiaan ja matkoihin erikoistunut freelance-toimittaja, joka asuu vuorotellen Malmössä ja Österlenissä.

Kirjan on suomentanut Christine Thorel.
Kirjan ulkoasu on Tuuli Juuselan ja äänikirjan lukija on Jukka Pitkänen.  

Arvostelukappaleet, haastattelupyynnöt, lisätiedot: hanna-leena.soisalo@atena.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Atena
Atena
PL 436 (Asemakatu 6)
40101 Jyväskylä

010 4214 200https://atena.fi

Atena on osa Otava-konsernia. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Atena

Ainutlaatuinen tietoteos jatkosodassa kaatuneiden sotilaiden etsinnästä29.9.2023 08:00:00 EEST | Tiedote

Slava Skokov & Mikko Porvali: Kentälle jääneet – Kannaksella 1944 kadonneet sotilaat ja heidän etsintänsä Ilmestyy 23.10. Kun Kannaksen suurhyökkäys alkoi kesäkuussa 1944, suomalainen pääpuolustusasema murtui nopeasti. Alkoi perääntymisvaihe, jonka rajuissa taisteluissa katosi tuhansia suomalaissotilaita. Suuri osa heistä jäi kaatuneina kentälle. Etenevä puna-armeija hautasi vainajista osan, yleensä lähimpiin pommikuoppiin tai taisteluasemiin. Monia jäi myös kaatumispaikalleen niille sijoilleen. Slava Skokovin vapaaehtoinen arkeologiaryhmä Karjalan Valli on etsinyt Kannaksen sotavainajia 1990-luvulta alkaen. Ryhmä on palauttanut kotimaan sankarihautoihin 135 suomalaista kaatunutta. Yli puolet heistä on tunnistettu DNA-tutkimuksin, osa odottaa yhä tunnistamista. Kentälle jääneet liikkuu kahdella aikatasolla. Sotahistorioitsija ja menestyskirjailija Mikko Porvali kertoo taisteluista, joissa Karjalan Vallin löytämät sankarivainajat kaatuivat. Kuvaus sodan ratkaisuhetkistä saa historian he

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme