12 600 yrkesmässiga jordbrukare eller vattenbrukare ansökte om el- och gödselstöd

Dela

Kostnadsstödet för jordbruk och vattenbruk kunde sökas hos Statskontoret från början av juni. Sista ansökningsdag var den 31 juli och under ansökningsperioden inkom cirka 12 600 ansökningar till Statskontoret.

Stödet består av kostnadsstöd för el och kostnadsstöd för gödselmedel. Kostnadsstöd för el beviljades yrkesmässiga jordbruksutövare och yrkesmässiga vattenbrukare. Kostnadsstöd för gödselmedel beviljades yrkesmässiga jordbruksutövare.

Mer än 90 % av ansökningarna godkändes

Hittills har Statskontoret behandlat 93 procent av de inkomna ansökningarna om kostnadsstöd för jordbruk och vattenbruk. 91 procent av dem har fått ett positivt beslut. Det totala stödbelopp som hittills betalats ut uppgår till cirka 26 miljoner euro, vilket innebär ett genomsnitt på cirka 2060 euro per företag. Det främsta avslagsgrunden för ansökningar är att det beräknade stödbeloppet ligger under minimibeloppet på 500 euro.

Största delen av de företag som fått stöd kommer från Egentliga Finland, där totalt cirka 4,5 miljoner euro betalats ut, följt av Södra Österbotten (ca 3,5 miljoner euro) och Norra Österbotten (ca 2,7 miljoner euro). Kajanaland, Lappland och Norra Karelen har varit de minsta mottagarna.

Kunderna är nöjda med Statskontorets tjänster

Vid Statskontoret har kundorienteringen varit en viktig princip vid genomförandet av stödet. Samarbetet med Centralförbundet för lant- och skogsbruksproducenter och ProAgria var en central del av planeringen och genomförandet av stödsystemet. På detta sätt säkerställdes att systemet var lätt att använda, anvisningarna tydliga och kundservicen vänlig och effektiv. Framgången återspeglas också i kundfeedbacken, med ett genomsnittligt betyg på 9,3/10 för e-tjänster och 9,4/10 för kundservice.

"Ett tack för det mycket lyckade stödet går till Statskontorets engagerade och entusiastiska personal och de intressentgrupper som deltagit i beredningen, vars insatser har varit ovärderliga", säger servicechef Mari Selviranta på Statskontoret.

Tack vare Statskontorets framgångsrika stödsystem har ansökningarna behandlats exceptionellt snabbt, och i genomsnitt har det bara tagit cirka 40 timmar att behandla en ansökan. Detta har väckt glädje och lättnad hos de sökande, som i sin respons har gett särskilt beröm för bl.a. den snabba servicen.

Statskontoret behandlar för tillfället anhängiga ansökningar. Vi informerar senare om när handläggningen har slutförts. Du kan dock följa det aktuella läget på vår statistiksida, som uppdateras varje arbetsdag.

Kontakter

Vid Statskontoret gör vi ett betydelsefullt arbete för det finländska samhällets bästa. Vi genomför statens ekonomiförvaltning och ersättningstjänster på ett tillförlitligt sätt och förnyar informationsledningen. Vi betjänar statsförvaltningen, medborgarna, kommunerna, samfunden och företagen – med kunskap och färdigheter. Bekanta dig närmare med oss på webbadressen statskontoret.fi - https://statskontoret.fi.

Följ Valtiokonttori

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Valtiokonttori

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum