Poikien vaikeampaa selviytyä vanhemman kuolemasta
Tuore Journal of Epidemiology & Community Health -lehdessä julkaistu suomalaistutkimus osoittaa, että vanhemman menettäminen ennen 21 vuoden ikää vaikuttaa vakavammin poikiin kuin tyttöihin. Tutkimuksessa havaittiin, että vanhemman menettäminen oli yhteydessä heikkoon mielenterveyteen, matalampiin ansiotuloihin ja heikompaan menestykseen työelämässä aikuisiällä 26–30-vuotiaana niin miehillä kuin naisilla. Tutkimus perustui lähes miljoonan suomalaisen aineistoon, jotka olivat syntyneet vuosina 1971–1986. Erityisen merkittäviä seurauksia havaittiin varhain vanhempansa menettäneillä pojilla, joilla mielenterveysongelmat näkyivät päihteiden väärinkäyttönä ja itsetuhoisena käyttäytymisenä.

Vanhemman menettämisen seuraukset terveyteen ja mielenterveyteen ovat vakavampia pojille kuin tytöille, osoittaa Journal of Epidemiology & Community Health -lehdessä julkaistu suomalaistutkimus.
Vanhemman kuoleman kokeminen ennen 21 ikävuotta on yhteydessä sekä miesten että naisten heikkoon mielenterveyteen, matalampiin ansiotuloihin ja heikompaan menestykseen työelämässä aikuisiällä 26—30-vuotiaana. Mielenterveyttä mitattiin tutkimuksessa sairaanhoitojaksoilla, mielenterveyslääkkeiden käytöllä ja mielenterveysoireisiin liittyvillä sairauspoissaoloilla.
Erityisesti varhain vanhempansa menettäneet pojat oireilivat. Mielenterveyden ongelmat olivat yleisiä ja näkyivät erityisesti päihteiden väärinkäyttönä ja itsetuhoisena käyttäytymisenä. Myös taloudelliset seuraukset ovat merkittäviä. Esimerkiksi isän kuolema ennen 21 ikävuotta on poikien osalta yhteydessä suurin piirtein 15 prosenttia matalampiin vuosituloihin 26—30-vuotiaana.
Tutkimuksessa selvitettiin valtakunnallisen rekisteriaineiston avulla, liittyykö vanhemman kuolema ennen 21 ikävuotta mielenterveys- ja työmarkkinatulemiin (työllisyys ja ansiotulot) 26—30 vuoden iässä, ja onko sukupuolella merkitystä.
Tutkimus perustui lähes miljoonan suomalaisen henkilön aineistoon. He olivat syntyneet vuosina 1971—1986. Isät kuolivat lähes kolme kertaa todennäköisemmin kuin äidit ennen kuin heidän lapsensa täyttivät 21 vuotta.
Tekijät: Petri Böckerman, Mika Haapanen, Christopher Jepsen.
Tutkimus on osa projektia, jota on tukenut taloudellisesti Yrjö Jahnssonin säätiö ja OP Ryhmän tutkimussäätiö.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Mika Haapanenapulaisprofessori (taloustiede) / varadekaaniJyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulu (JSBE)
Puh:040 576 7800mika.p.haapanen@jyu.fiwww.jyu.fi/jsbe/fi/tiedekunta/henkilosto/jsbe-faculty/haapanen-mikaPetri Böckermanprofessori (taloustiede), Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulu (JSBE)johtava tutkija, työmarkkinat, Labore
Puh:040 091 3189petri.pockerman@labore.fiwww.petribockerman.fiTyön ja talouden tutkimus LABORE
Arkadiankatu 7
00100 Helsinki
040 940 1940
https://labore.fi
Työn ja talouden tutkimus LABORE (ent. Palkansaajien tutkimuslaitos) on vuonna 1971 perustettu itsenäinen taloudellinen tutkimuslaitos, jossa tehdään tieteen kansainväliset laatukriteerit täyttävää soveltavaa taloustieteellistä tutkimusta. Tutkimuksen painopistealueet ovat työn ja koulutuksen taloustiede, julkistaloustiede sekä makrotaloustiede.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Työn ja talouden tutkimus LABORE
Mika Maliranta toi taloustieteen äänen Suomi Areenan keskusteluihin30.6.2025 10:05:40 EEST | Tiedote
Laboren johtaja Mika Maliranta osallistui kesäkuussa 2025 useisiin ajankohtaisiin keskusteluihin Porin SuomiAreenassa. Hän toi tilaisuuksiin taloustieteelliseen tutkimukseen pohjautuvaa asiantuntemusta muun muassa tekoälyn vaikutuksista työelämään, koulutustason nostamisen välttämättömyydestä ja Suomen talouskasvun edellytyksistä.
Talous & Yhteiskunta 2/2025 | Työmarkkinat13.6.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
Suomalaiset työmarkkinat ovat olleet viime vuosina murroksessa, joka on johtunut osin hallituksen politiikasta, osin laajemmista ja pitkäkestoisemmista prosesseista. Miten työmarkkinat ovat muuttuneet, miten niitä on muutettu ja mitä kehityksestä seuraa?
Ennustearvio: Heikko kotimainen kysyntä hidastaa kasvua11.6.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
Labore ennustaa Suomen talouden kasvavan tänä vuonna 1,4 % ja ensi vuonna 1,9 %. Huhtikuussa julkaistuun kevätennusteeseen liittyy kuitenkin epävarmuutta erityisesti kauppasodan vuoksi. Ensi vuoden näkymät säilyvät uskottavina, mikäli kotimainen kysyntä vahvistuu loppuvuoden aikana. Ennustearvio perustuu tuoreisiin kansantalouden neljännesvuositietoihin ja on päivitys aiempaan ennusteeseen.
Pienet, nuoret yritykset uudistavat Suomen innovaatiokenttää28.5.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
Laboren analyysi osoittaa, että pienten, nuorten yritysten rooli Suomen yrityssektorin innovaatiotoiminnassa on vahvistunut merkittävästi vuoden 2010 jälkeen. Nämä yritykset panostavat tutkimus- ja kehitystoimintaan suhteellisesti enemmän kuin muut yritykset ja tuovat markkinoille merkittävästi uusia tuotteita ja prosesseja. Suurten yritysten innovaatiopanostukset ovat viime vuosina vähentyneet, mikä korostaa nuorten yritysten merkitystä teknologisen kehityksen vetureina. Julkisen TKI-rahoituksen rooli on erityisen tärkeä pienille ja nuorille yrityksille. Tulokset korostavat tarvetta tukea nuorten yritysten syntymistä, innovointia ja kasvua edistävää toimintaympäristöä.
Uusi konsortio pohtii nuorten turvaverkon tulevaisuutta28.5.2025 00:01:00 EEST | Tiedote
Millainen turvaverkko tulevaisuuden nuorille tarvitaan? Millainen on nuorten palvelujärjestelmä Suomessa vuonna 2050? Tätä pohtii yksitoista asiantuntijaorganisaatiota uudessa, valtakunnallisessa konsortiossa. Konsortion tavoitteena on tutkia ja kehittää nuoreksi itsensä mieltävien, haavoittuvassa asemassa olevien palvelujärjestelmän tulevaisuutta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme