Kustantamo S&S

Erika Vikin realistinen nuortenromaani kuvaa groomausta nuoren tytön näkökulmasta

Jaa
S&S:n ystävyyttä käsittelevän kirjoituskilpailun kärkeen noussut Erika Vikin teos Olivia online kuvaa kuudesluokkalaisen Olivian iloja ja huolia mukaansatempaavasti. Keskeisenä teemana nuortenromaanissa on netissä tapahtuva grooming eli lapsen houkuttelu seksuaalisiin tarkoituksiin. Teos käsittelee aihetta uskottavasti ja varhaisteini-ikäiselle lukijalle sopivalla tavalla, mutta asian vakavuuden tunnustaen.

Ilmiönä grooming on yleistynyt ja vuoden alussa uusittu lainsäädäntö tunnistaakin sen paremmin kuin aiemmin. Silti on paljon varhaisnuoria ja heidän vanhempiaan, joille ei ole selvää, kuinka toimia jos lapsi kohtaa somessa seksuaalista häirintää. 

Erika Vik kertoo, että halusi romaanissaan kuvata myös aikuiset kokonaisina henkilöinä: "Olivian perhesuhteet ovat tarinan kannalta olennaisessa osassa. Hyvääkin tarkoittavat aikuiset saattavat tietämättään jättää nuoren yksin sosiaalisen median karikoihin luovimaan. Groomaus on asia, josta voi olla hankala puhua. Toivonkin, että Olivian tarina voisi toimia myös luontevana keskustelunavauksena lapsen ja vanhemman välillä. Siksi halusin kirjoittaa kirjan, jonka lukemisesta voisi varhaisteinin lisäksi nauttia yhtä lailla myös hänen huoltajansa, ja pyrin kirjoittamaan Olivian äidin rakkaustarinan käänteistä mahdollisimman kutkuttavia."

Kirjassa Olivian äiti on alkanut tapailla uutta miestä, eikä ole kertonut Olivialle mitään. Isäänkään ei voi luottaa sen enempää. Olivian pitäisi viettää joka toinen viikonloppu Helsingissä, mutta isän työmatkojen takia he näkevät paljon harvemmin. Tuntuu ettei edes paras ystävä Venla enää ymmärrä Oliviaa. Uusi ystävä Amiragrrl tuntuu läheisemmältä ja he juttelevat ihan koko ajan snapissa, mutta eivät ole vielä koskaan tavanneet oikeasti.

Onneksi on tanssi! Olivia käy jazztanssitunneilla ja postaa omia tanssivideoita TikTokiin ja Instaan. Ja juuri tanssin ansiosta tapahtuu lopulta jotain muutakin ihanaa: Juneboy_07 haltioituu Olivian tanssivideosta ja laittaa privaa.

Erika Vik on pääkaupunkiseudulla asuva kirjailija, kuvittaja sekä lasten, nuorten ja nuorten aikuisten kirjallisuusfestivaali LANU!:n tuottaja. Koulutukseltaan hän on taiteen maisteri. Vik kirjoittaa sekä nuorille että aikuisille. Olivia online on hänen ensimmäinen realistinen nuortenromaaninsa.

Olivia online ilmestyy 17.8. painettuna ja e-kirjana.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Lataa
Kuva Susanna Kekkonen
Kuva Susanna Kekkonen
Lataa
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Kustantamo S&S
Kustantamo S&S
Snellmaninkatu 13
00170 Helsinki

https://kustantamo.sets.fi/

Kustantamo S&S – ystävien kesken S&S – julkaisee laadukasta kauno-, tieto- ja lastenkirjallisuutta. S&S on osa Schildts & Söderströmsiä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kustantamo S&S

Elämäkerta Edith Södergranista on yleistajuinen ja ajankohtainen21.9.2023 13:28:14 EEST | Tiedote

Agneta Rahikainen on tutkinut Edith Södergranin elämänvaiheita 30 vuotta ja on tänä päivänä aiheen johtava asiantuntija. Edith Södergran – Elämä kertoo Södergranin kiehtovasta elämästä, hänen lapsuudestaan Pietarissa, parantolajaksoista ulkomailla ja eristyneistä vuosista Karjalan Raivolassa, jossa hän kuoli 31-vuotiaana. Södergranin lyhyen elämänsä varrelle osui useampi sota ja vallankumous, jotka jättivät jälkensä hänen teoksiinsa. Tänä vuonna Södergranin kuolemasta on kulunut sata vuotta.

Finlandia-voittajan uutuus on tummanpuhuva seikkailutarina20.9.2023 10:12:12 EEST | Tiedote

Finlandia-voittajan Anja Portinin (Radio Popov, 2020) uusi lastenromaani Sumupuiden kirja on tummanpuhuva, huikea ja koskettava seikkailu. Teemoiltaan ajankohtainen teos käsittelee oman tien löytämistä, luontoa ja suhdettamme siihen, muukalaisvihaa, perhesuhteita ja rajoja ylittävää rakkautta. Vauhdikas ja liikuttava tarina kutsuu omapäisen sankarittaren, Magda Mustalinnun, ja hänen Kastanja-koiransa mukaan huikeaan seikkailuun.

Sarjakuva-Finlandia-palkittu taiteilija käsittelee Suomen metsien tilaa hillittömän satiirin keinoin17.8.2023 08:30:00 EEST | Tiedote

Kirjailija ja kuvittaja Ulla Donner on yksi maamme kiinnostavimmista sarjakuvataiteilijoista ja häntä voi hyvällä omallatunnolla kutsua sukupolvensa ääneksi. Hänen aikalaissatiriiaan voi verrata esimerkiksi ruotsalaiseen Liv Strömquistiin. Ulla Donner voitti vuonna 2020 Sarja-Finlandia-palkinnon kirjallaan Sontaa (suom. Sinna Virtanen). Uudessa teoksessa samoillaan Dantea mukaellen "synkässä metsässä" eli tehometsätalouden näyttämöllä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme