ELY-keskukset

Kristiinankaupunki-Nokia -välisen voimajohtohankkeen YVA-selostus ja Natura-arviointi nähtävillä (Etelä-Pohjanmaa, Pohjanmaa, Satakunta ja Pirkanmaa)

Jaa
Fingrid Oyj on toimittanut yhteysviranomaisena toimivalle Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselle (ELY-keskus) Kristiinankaupunki – Nokia 400 + 110 kV:n voimajohtohankkeen ympäristövaikutusten arviointiselostuksen (YVA-selostus) ja siihen liittyvän Natura-arvioinnin neljältä Natura-alueelta. Hankkeesta järjestetään kaksi yleisötilaisuutta Parkanossa tiistaina 22.8.2023 ja Kristiinankaupungissa keskiviikkona 23.8.2023. Mielipiteitä selostuksesta voi esittää 2.10.2023 mennessä.

Voimajohtoreittiin useita uusia reittivaihtoehtoja palautteiden pohjalta

Ympäristövaikutusten arviointimenettelyssä (YVA) tarkastellaan uutta Kristiinankaupungin Åbackin ja Nokian Melon välistä 400+110 kV voimajohtoyhteyttä. Tarkasteltavat voimajohdon reitit sijoittuvat osin nykyisten voimajohtojen rinnalle ja osin kokonaan uuteen maastokäytävään. Voimajohtoreitit sijoittuvat Kristiinankaupungin, Karijoen, Isojoen, Kankaanpään, Karvian, Parkanon, Ikaalisten, Ylöjärven, Hämeenkyrön ja Nokian kuntien alueille. Rakennettavan voimajohtoyhteyden pituus on noin 157–176 kilometriä toteutettavasta vaihtoehdosta riippuen. Hanke tarvitaan kantaverkolle asetetun käyttövarmuusvaatimuksen turvaamiseksi, kun sähkönsiirron tarve kasvaa.

Hankkeen edellyttämä luonnonsuojelulain (9/2023) 35 §:n mukainen Natura-arviointi on toteutettu YVA-menettelyn yhteydessä neljälle Natura-alueelle (Pyhävuori, Kaakkurinjärvet, Pinsiön-Matalusjoki ja Lapväärtinjokilaakso). Arviointiselostuksen kuulemisen yhteydessä suojelualueiden haltijoille varataan mahdollisuus esittää lausuntonsa tehdystä Natura-arvioinnista. Lausuntopyyntö annetaan suojelualueiden haltijoille yleistiedoksiantona.

YVA-selostus on nähtävillä 3.8.- 2.10.2023 Pirkanmaan ELY-keskuksen verkkosivuilla www.ely-keskus.fi/kuulutukset/pirkanmaa ja ympäristöhallinnon verkkosivulla www.ymparisto.fi/kristiinankaupunkinokiavoimajohtoYVA. Paperimuodossa selostukseen ja Natura-arviointiin voi tutustua muun muassa hankealueen kaupungintaloilla sekä kirjastoissa.

Yleisötilaisuus pidetään paikan päällä Parkanossa ja Kristiinankaupungissa

Ympäristövaikutusten arviointiselostuksesta järjestetään kaikille avoimet yleisötilaisuudet tiistaina 22.8.2023 klo 18.00–20.00 Parkanossa (Koulu- ja kulttuurikampus Kaarna, Satakunnankatu 36 Parkano) ja keskiviikkona 23.8.2023 klo 18.00–20.00 Kristiinankaupungissa (Majbo nuorisoseurantalo, Åbackvägen 4, Dagsmark). Tilaisuudessa esitellään hankkeen ympäristövaikutusten arvioinnin tuloksia ja johtopäätelmiä.

Selostuksesta ja reittivaihtoehdoista voi esittää mielipiteitä

Arviointiselostuksesta voi esittää mielipiteitä ja antaa lausuntoja kirjallisesti toimittamalla ne viimeistään 2.10.2023 Pirkanmaan ELY-keskukseen sähköpostitse osoitteeseen kirjaamo.pirkanmaa@ely-keskus.fi tai postitse osoitteeseen Pirkanmaan ELY-keskus, PL 297, 33101 Tampere (viitteenä PIRELY/1786/2022).

Lisätietoja:

Kristiinankaupunki-Nokia 400 + 110 kilovoltin voimajohtohanke (ymparisto.fi)

Hankkeesta vastaava: Fingrid Oyj, Satu Vuorikoski ja Eeva Paitula (voimajohtojen reittisuunnittelu), etunimi.sukunimi@fingrid.fi, puh.030 395 5000

YVA-konsultti: FCG Finnish Consulting Group Oy, Liisa Karhu, etunimi.sukunimi@fcg.fi, puh. 040 083 5726

YVA-yhteysviranomainen: Pirkanmaan ELY-keskus, ympäristö ja luonnonvarat -vastuualue, Katja Sippola, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi, puh. 0295 036 248 (14.8. alkaen)

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta ELY-keskukset

Leväseurannan viimeisellä viikolla sinilevähavaintoja tehty edelleen niin sisävesillä kuin merialueellakin Lounais-Suomessa (Varsinais-Suomi, Satakunta)28.9.2023 15:34:42 EEST | Tiedote

Lämpimän sään myötä sinileviä on edelleen havaittu kuluvalla viikolla Lounais-Suomen vesistöissä, mutta havaintojen määrä ja esiintymien runsaus ovat vähentyneet viime viikkoon nähden. Vakioseurannassa sinilevää on havaittu tällä viikolla Varsinais-Suomen ELY-keskuksen alueella kuudella vakiohavaintopaikalla ja havaitut sinilevämäärät ovat olleet pääasiassa vähäisiä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme