Lapin ELY-keskus

Ikkarin kultakaivoshankkeen YVA-ohjelma kiinnosti kansalaisia

Jaa
Lapin ELY-keskus on antanut YVA-lain mukaisena yhteysviranomaisena lausuntonsa Rupert Exploration Finland Oy (hankkeesta vastaava) Ikkarin kaivoshankkeen YVA-ohjelmasta. YVA-ohjelma herätti paljon mielenkiintoa ja yhteysviranomaiselle jätettiin yhteensä 24 lausuntoa ja 20 mielipidettä.
Kuva: Rupert Exploration Finland Oy
Kuva: Rupert Exploration Finland Oy

Mielipiteistä yhden oli allekirjoittanut 122 henkilöä ja yksi mielipide koostui 824 henkilön allekirjoittamasta kansalaisadressista. YVA-menettelyn mahdollistamaan hankkeeseen osallistumiseen onkin tarttunut poikkeuksellisen huomattava määrä henkilöitä. Voidaankin todeta, että YVA-lain (252/2017) 1 §:n tavoite on tässä hankkeessa täyttynyt osallistumisen osalta tai paremminkin - osallistumismahdollisuutta on käytetty lain mahdollistamalla tavalla.

Tarkennuksia ja lisäyksiä YVA-ohjelmaan vaadittiin jätetyissä lausunnoissa ja mielipiteissä laajalla skaalalla. Erityisesti korostuivat luontoarvot, purkuputken sijoittuminen ja sen vaikutus vesistöihin, hankkeen yhteisvaikutukset muiden kaivoshankkeiden kanssa Kitisen vesistöön, kaivoksen aiheuttama haitta elinkeinoille (pääasiassa poronhoito), raakaveden oton vaikutus lähialueiden vesistöihin, melu- ja pölyämishaitat, vaikutus metsästykseen ja kalastukseen, lisääntyvän liikenteen aiheuttamat haitat sekä vaikutus virkistyskäyttöön.

Ikkarin kultakaivoshanke ja YVA-menettely

Hankkeesta vastaava suunnittelee Sodankylään Ikkarin kultakaivosta. Kaivostoimintojen alue sijaitsee noin 45 km Sodankylän keskustasta luoteeseen ja matkaa Kittilän kunnan rajalle on 6 km. Hankkeen selvitysalueen pinta-ala on noin 4 400 ha ja kaivostoimintojen alueen pinta-ala on noin 680 ha. Malmia on tarkoitus louhia ensin avolouhoksesta, minkä jälkeen siirrytään maanalaiseen louhintaa.

Kaivoksen tuotanto on suunniteltu aloitettavan vuosina 2029–2031. Rikastamolla käsiteltävän malmin määrä on noin 4,0 miljoonaa tonnia vuodessa. Toiminta-ajan (21–22 v) kokonaislouhinta vaihtelee 216–377 Mt välillä. Rikastamolla malmi käsitellään murskaamalla, jauhamalla ja rikastamalla (vaahdotus ja syanidiliuotus). Lopputuotteena syntyy raakakultaharkkoja.

YVA-menettelyssä tarkastellaan mm. suunnitellun hankkeen toteuttamisvaihtoehtoja ja niiden vaikutuksia ympäristöön YVA-lain (252/2017) ja -asetuksen (277/2017) edellyttämällä tavalla. YVA-ohjelman tulee sisältää tarvittavat tiedot hankkeesta ja sen kohtuullisista vaihtoehdoista, kuvaus ympäristön nykytilasta, ehdotus arvioitavista ympäristövaikutuksista ja niiden selvittämisestä sekä suunnitelma arviointimenettelyn järjestämisestä.

Ikkarin YVA-menettelyn hankevaihtoehdoissa tarkastellaan neljää vaihtoehtoista kaivostoimintojen sijaintia hankkeen varsinaisella selvitysalueella, ylitevesien purkuputken ja raakaveden ottoputken sijoittumista, sekä kaivannaisjätteiden eri läjitysvaihtoehtoja, kuten yhteisläjitys, kuivaläjitys ja märkäläjitys. Hankevaihtoehdoissa on mukana myös ns. nollavaihtoehto, jossa kaivoshanketta ei toteuteta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

ylitarkastaja Mikko Huru, puh. 0295 037 403, mikko.huru(at)ely-keskus.fi

Kuvat

Kuva: Rupert Exploration Finland Oy
Kuva: Rupert Exploration Finland Oy
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Lapin ELY-keskus
Lapin ELY-keskus
Rovaniemi: Hallituskatu 3 B (valtion virastotalo)
Kemi: Valtakatu 28

0295 037 000http://www.ely-keskus.fi/lappi

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lapin ELY-keskus

Buggeluossabivddus galgá váldit vuhtii Atlántta luosa23.6.2025 12:01:42 EEST | Tiedote

Deanu guollebivddus vurdet álgán bivdobaji leat ealaskeappo go diibmá. Hui heajos dilis lean Atlántta luosa bivdu lea gildojuvvon, muhto buggeluosa vurdet valjit goargŋut Detnui. Dan stággobivdu lea dihto njuolggadusaiguin vejolaš, man olis báikkálaš servošat sáhttet ordnet lobivuollásaš buggeluosa jávkadanbivdofidnuid. Norga figgá eastit buggeluosa goargŋuma rastábuođuin, iige goargŋunmeari sáhte einnostit dálá dilis. Norgga buođđu dahje buggeluosa eará guollebivdu ii oaččo dagahit hehttehusaid Atlántta lussii.

Kyttyrälohen kalastuksessa tulee huomioida Atlantin lohi23.6.2025 11:16:23 EEST | Tiedote

Tenon kalastuksesta odotetaan alkaneella kalastuskaudella viimevuotista vilkkaampaa. Erittäin heikossa tilassa olevan Atlantin lohen kalastus on kiellettyä, mutta kyttyrälohta odotetaan nousevan Tenoon runsaasti. Sen vapakalastus on tietyin säännöin mahdollista, minkä ohella paikalliset yhteisöt voivat järjestää luvanvaraisia kyttyrälohen poistokalastushankkeita. Norja pyrkii estämään kyttyrälohen nousun lohipadon avulla, eikä nousumäärää voida ennakoida tässä vaiheessa. Norjan pato tai kyttyrälohen muu kalastus eivät saa aiheuttaa haittoja Atlantin lohelle.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye