Lapin ELY-keskus

Ikkarin kultakaivoshankkeen YVA-ohjelma kiinnosti kansalaisia

Jaa
Lapin ELY-keskus on antanut YVA-lain mukaisena yhteysviranomaisena lausuntonsa Rupert Exploration Finland Oy (hankkeesta vastaava) Ikkarin kaivoshankkeen YVA-ohjelmasta. YVA-ohjelma herätti paljon mielenkiintoa ja yhteysviranomaiselle jätettiin yhteensä 24 lausuntoa ja 20 mielipidettä.
Kuva: Rupert Exploration Finland Oy
Kuva: Rupert Exploration Finland Oy

Mielipiteistä yhden oli allekirjoittanut 122 henkilöä ja yksi mielipide koostui 824 henkilön allekirjoittamasta kansalaisadressista. YVA-menettelyn mahdollistamaan hankkeeseen osallistumiseen onkin tarttunut poikkeuksellisen huomattava määrä henkilöitä. Voidaankin todeta, että YVA-lain (252/2017) 1 §:n tavoite on tässä hankkeessa täyttynyt osallistumisen osalta tai paremminkin - osallistumismahdollisuutta on käytetty lain mahdollistamalla tavalla.

Tarkennuksia ja lisäyksiä YVA-ohjelmaan vaadittiin jätetyissä lausunnoissa ja mielipiteissä laajalla skaalalla. Erityisesti korostuivat luontoarvot, purkuputken sijoittuminen ja sen vaikutus vesistöihin, hankkeen yhteisvaikutukset muiden kaivoshankkeiden kanssa Kitisen vesistöön, kaivoksen aiheuttama haitta elinkeinoille (pääasiassa poronhoito), raakaveden oton vaikutus lähialueiden vesistöihin, melu- ja pölyämishaitat, vaikutus metsästykseen ja kalastukseen, lisääntyvän liikenteen aiheuttamat haitat sekä vaikutus virkistyskäyttöön.

Ikkarin kultakaivoshanke ja YVA-menettely

Hankkeesta vastaava suunnittelee Sodankylään Ikkarin kultakaivosta. Kaivostoimintojen alue sijaitsee noin 45 km Sodankylän keskustasta luoteeseen ja matkaa Kittilän kunnan rajalle on 6 km. Hankkeen selvitysalueen pinta-ala on noin 4 400 ha ja kaivostoimintojen alueen pinta-ala on noin 680 ha. Malmia on tarkoitus louhia ensin avolouhoksesta, minkä jälkeen siirrytään maanalaiseen louhintaa.

Kaivoksen tuotanto on suunniteltu aloitettavan vuosina 2029–2031. Rikastamolla käsiteltävän malmin määrä on noin 4,0 miljoonaa tonnia vuodessa. Toiminta-ajan (21–22 v) kokonaislouhinta vaihtelee 216–377 Mt välillä. Rikastamolla malmi käsitellään murskaamalla, jauhamalla ja rikastamalla (vaahdotus ja syanidiliuotus). Lopputuotteena syntyy raakakultaharkkoja.

YVA-menettelyssä tarkastellaan mm. suunnitellun hankkeen toteuttamisvaihtoehtoja ja niiden vaikutuksia ympäristöön YVA-lain (252/2017) ja -asetuksen (277/2017) edellyttämällä tavalla. YVA-ohjelman tulee sisältää tarvittavat tiedot hankkeesta ja sen kohtuullisista vaihtoehdoista, kuvaus ympäristön nykytilasta, ehdotus arvioitavista ympäristövaikutuksista ja niiden selvittämisestä sekä suunnitelma arviointimenettelyn järjestämisestä.

Ikkarin YVA-menettelyn hankevaihtoehdoissa tarkastellaan neljää vaihtoehtoista kaivostoimintojen sijaintia hankkeen varsinaisella selvitysalueella, ylitevesien purkuputken ja raakaveden ottoputken sijoittumista, sekä kaivannaisjätteiden eri läjitysvaihtoehtoja, kuten yhteisläjitys, kuivaläjitys ja märkäläjitys. Hankevaihtoehdoissa on mukana myös ns. nollavaihtoehto, jossa kaivoshanketta ei toteuteta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

ylitarkastaja Mikko Huru, puh. 0295 037 403, mikko.huru(at)ely-keskus.fi

Kuvat

Kuva: Rupert Exploration Finland Oy
Kuva: Rupert Exploration Finland Oy
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Lapin ELY-keskus
Lapin ELY-keskus
Rovaniemi: Hallituskatu 3 B (valtion virastotalo)
Kemi: Valtakatu 28

0295 037 000http://www.ely-keskus.fi/lappi

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lapin ELY-keskus

Kutsu: Kirjailija Satu Rämön viisi vinkkiä Suomelle islantilaisesta työelämästä14.9.2023 08:53:18 EEST | Kutsu

Tule mukaan ”Houkutteleva työelämä – mikä avuksi kun työnhakija ja työpaikka eivät kohtaa?” -seminaariin keskiviikkona 20.9.2023 klo 9.00-15.30 Paasitornissa (Paasivuorenkatu 5 A) Helsingissä sekä verkkotapahtumana. Työmarkkinamme kärsivät kohtaanto-ongelmasta ja työvoimapulasta. Tarvitsemme nyt ja tulevaisuudessa lisää osaajia niin korkeasti koulutettuihin kuin ammatillista pätevyyttä vaativiin tehtäviin. Tänä päivänä työntekijät kaipaavat työelämältä joustoa ja työtyytyväisyyteen vaikuttaa merkittävästi myös työyhteisö, työhyvinvointi ja yhteinen arvomaailma työnantajan kanssa. Tule kuulemaan työelämän kiinnostavia asiantuntijoita. Kirjailija Satu Rämö kertoo viisi esimerkkiä, jotka Suomi voisi oppia islantilaisesta työelämästä. Lisäksi puhujina ovat mm. alivaltiosihteeri Elina Pylkkänen työ- ja elinkeinoministeriöstä, organisaatiopsykologi Jaakko Sahimaa, startup-kasvun neuvonantaja Mari Luukkainen ja Teknologiateollisuus ry:n johtaja Paula Varpomaa. Tapahtuman verkkosivuilta löydät

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme