Asuntomessut

Vuoden mallitalo julkistettiin Asuntomessuilla – voittaja on Merenrantojen ekologinen koti Cabin Havsstrand

Jaa

Vuoden mallitalon valinnassa tärkeimpinä kriteereinä ovat rakentamisen korkea laatu ja viimeistely. Myös rakennushankkeen turvallisuus ja Asuntomessujen teemojen toteutuminen huomioidaan arvioinnissa.  

Cabin Havsstrand on täysin muoviton ekopuutalo, jonka tyylissä on otettu vaikutteita viime vuosisadan puolivälistä. Kuva: Honkatalot / Hans Koistinen
Cabin Havsstrand on täysin muoviton ekopuutalo, jonka tyylissä on otettu vaikutteita viime vuosisadan puolivälistä. Kuva: Honkatalot / Hans Koistinen Honkatalot / Hans Koistinen Honkatalot / Hans Koistinen

Rakennusmestarit ja -insinöörit AMK RKL ry:n tuomaristo on valinnut perinteiseen tapaan Vuoden mallitalon Asuntomessuilla Loviisassa. Palkinto jaetaan Asuntomessuilla 4.8.2023 klo 13.  

Voittajaksi kovatasoisten finalistien joukosta valikoitui kohde nro 12, Honkatalot Oy:n Cabin Havsstrand. RKL:n liittohallituksen puheenjohtaja Jukka Lintunen ja varapuheenjohtaja Jere Väisänen pitivät Havsstrandia hyvin toteutettuna kokonaisuutena, joka vastaa omistajan tarpeisiin ja messujen teemoihin.

”Havsstrandin arvoissa näkyy ekologisuus, ja tekniset ratkaisut ovat fiksuja”, Lintunen kiittelee. ”Esimerkkeinä korkeat ovet ja suurten ikkunoiden sijoittelut.  Vaikka merinäkymät ja luonnonvalo tulvivat talon sisään, yksityisyys on säilynyt”.

Hyvä projektinhallinta ja realistinen budjetti edistivät onnistumista

Loviisan Kuningattarenrannan ainutlaatuisessa merellisessä miljöössä pidettävät Asuntomessut rakentuvat kolmelle pääteemalle. Meri on niistä ilmeisin: kun asutaan aivan meren äärellä, asukkailla on myös vastuu meren hyvinvoinnista. Jo alueen suunnittelussa on huomioitu luontoarvot ja käytössä on ollut ekologinen rakennustapa. Toinen pääteema on tilojen monikäyttöisyys ja muunneltavuus. Loviisan messuilla tärkeä teema on myös valaistus, jolla luodaan tunnelmia ja lisätään asuinmukavuutta ja turvallisuutta.

RKL:n mallitalon valintakriteereissä rakennuksen korkea laatu ja viimeistely ovat aina ensisijaisia, mutta tuomaristo kiinnitti huomiota myös messuteemojen toteutumiseen sekä itse hankkeen ja urakoinnin onnistumiseen. Budjetissa oli varauduttu joustoihin.

”Budjetti oli ajan henkeen realistinen, ja sitä oli hallittu kiitettävästi”, kehuu Väisänen.

Talon rakentamisessa on käytetty kestäviä ja ympäristöystävällisiä materiaaleja, ja sen energiatehokkuus on erinomainen.

Merenrantojen unelmakoti meren rannalla

Meri on läsnä myös talon rakennuttaneiden nimessä: Tiina-Josefina ja Julius Merenranta toteuttivat unelmansa ja muuttavat Helsingistä Kuningattarenrantaan, kun messut ovat ohi.

”Emme olisi ikinä uskoneet, että meidän olisi mahdollista muuttaa omalle merenrantatontille. Asuntomessualue rakentui niin upealle paikalle ja tonttien hinnoittelu oli houkutteleva, joten lähdimme uhkarohkeasti mukaan. Ammattitaitoinen talotoimittaja ja arkkitehti olivat suuressa roolissa, jotta hanke pystyttiin toteuttamaan laadukkaasti. Oma roolimme oli toimia projektinjohtajina”, pariskunta kuvaa.

Haastavat ajat eivät lannistaneet rakentajia

Aika on koetellut rakentajia: hinnat ja korot ovat nousseet, sähkö ollut kallista ja materiaalien saatavuudessa hankaluuksia.

”Kaikesta tästä huolimatta saimme projektin maaliin ja olemme hyvin ylpeitä lopputuloksesta niin oman talomme osalta kuin myös jokaisen naapurin sekä alueen puolesta. Loviisan kaupungin Asuntomessutiimi on kulkenut käsi kädessä tätä matkaa meidän rakentajien kanssa”, rakennuttajat kiittelevät.

”Koemme saavamme nyt Loviisasta samalla kertaa kesämökin merenrannalla sekä kodin, josta on kävelymatka kaikkiin tarpeellisiin palveluihin”, Merenrannat iloitsevat.

Tuomariston oli helppo todeta laadukas lopputulos. ”Omistajat olivat sydämellä mukana ja osallistuivat aktiivisesti rakentamiseen. Talo oli tehty loppuelämän kodiksi ja se näkyy", tuomaristo kiteyttää.

Cabin Havsstrand:

  • Rakennuttajat: Tiina-Josefina ja Julius Merenranta
  • Honkatalojen muoviton ekopuutalo
  • 137 m2 - 4h + k + s+ at + var
  • Arkkitehti ja pääsuunnittelija: Jani Lahti, PlusArkkitehdit

Årets modellhus offentliggjordes på Bostadsmässan – Vinnaren är det ekologiska hemmet Cabin HavsstrandLisätiedot ja haastattelut:      

Jukka Lintunen

puheenjohtaja,  Rakennusmestarit ja -insinöörit AMK RKL

p: 0400 886 939, jukka.lintunen@rkl.fi


Julius Merenranta

Asukas/rakennuttaja, Cabin Havsstrand

cabinhavsstrand@gmail.com


Minna Matintupa

Viestintäpäällikkö, Suomen Asuntomessut

p: 040 779 2101,  viestinta@asuntomessut.fi

Kuvat

Cabin Havsstrand on täysin muoviton ekopuutalo, jonka tyylissä on otettu vaikutteita viime vuosisadan puolivälistä. Kuva: Honkatalot / Hans Koistinen
Cabin Havsstrand on täysin muoviton ekopuutalo, jonka tyylissä on otettu vaikutteita viime vuosisadan puolivälistä. Kuva: Honkatalot / Hans Koistinen
Lataa
Merimaisema tulvii sisään talon suurista ikkunoista, mutta yksityisyys säilyy huolellisen tilasuunnittelun ansiosta. Kuva: Honkatalot / Hans Koistinen
Merimaisema tulvii sisään talon suurista ikkunoista, mutta yksityisyys säilyy huolellisen tilasuunnittelun ansiosta. Kuva: Honkatalot / Hans Koistinen
Lataa
Meren läsnäolo on aistittavissa 137 neliöisen talon kaikissa tiloissa. Kuva: Honkatalot / Hans Koistinen
Meren läsnäolo on aistittavissa 137 neliöisen talon kaikissa tiloissa. Kuva: Honkatalot / Hans Koistinen
Lataa
Cabin Havsstrandin sisustuksessa on paljon 50- ja 60-luvun kalusteita. Aikakauden tyyli miellyttää asukkaita. Kuva: Honkatalot / Hans Koistinen
Cabin Havsstrandin sisustuksessa on paljon 50- ja 60-luvun kalusteita. Aikakauden tyyli miellyttää asukkaita. Kuva: Honkatalot / Hans Koistinen
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Osuuskunta Suomen Asuntomessut on suomalaisen asumisen suunnannäyttäjä, joka järjestää vuosittain kesän kohokohtiin lukeutuvat Asuntomessut.

Asuntomessuilla esitellään toimiviksi ja kestäviksi koettuja ratkaisuja sekä esimerkkejä rakentamiseen ja asumiseen liittyvien uusimpien tutkimusten soveltamisesta käytäntöön.

Asuntomessuja on järjestetty vuodesta 1970 lähtien.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Asuntomessut

Utredning: Finskt kunnande inom byggandet av flytande hus väcker intresse utomlands – i Finland har byggandet bromsats upp av bristfälliga instruktioner31.7.2023 10:40:10 EEST | Tiedote

Byggandet av flytande bostäder har i Finland begränsat sig till några enstaka experiment. Detta trots att finskt kunnande inom flytande byggande redan utnyttjas inom exporten. En utredning som Finlands Bostadsmässa har beställt beskriver möjligheterna och utmaningarna för flytande bostadsbyggande i Finland. För att flytande byggande ska bli vanligt i Finland krävs det enligt utredningen tydliga riktlinjer och mer omfattande experiment än tidigare.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme