Kainuun ELY-keskus

Leväkesä rauhallinen Kainuussa - loppukesästä voi esiintyä kuusen suopursuruostelauttoja vesistöissä

Jaa
Kainuussa leväesiintymiä on ollut kesän 2023 aikana keskimääräistä vähemmän aikaisempiin vuosiin verrattuna. Kesäkuun loppupuolella alkaneet leväkukinnat ovat lisääntyneet hieman heinäkuun lopussa.
Loppukesästä voi esiintyä runsaastikin rusehtavia kuusen suopursuruostesienen itiöistä muodostuneita keräytymiä ja lauttoja. Kuva: Kainuun ELY-keskus.
Loppukesästä voi esiintyä runsaastikin rusehtavia kuusen suopursuruostesienen itiöistä muodostuneita keräytymiä ja lauttoja. Kuva: Kainuun ELY-keskus.

Tähän mennessä on tehty 6 levähaittahavaintoa Kainuun vesistöissä. Sinilevää on havaittu ainakin seuraavissa järvissä: Kiantajärven Virtasalmi, Jumalisjärvi, Ruokojärvi, Sotkamon Särkinen, Kuivajärvi ja Haatajanjärvi. Reaaliaikainen leväseuranta jatkuu Kainuussa viikoittain 22 kohteella syyskuun loppuun asti.

Leväkukintojen aiheuttajina ovat olleet pääsääntöisesti Anabaena- ja Aphanizomenon- suvun sinilevät, jotka voivat muodostaa myös myrkyllisiä kukintoja. Ilmoitetuissa leväkukinnoissa levämäärät ovat olleet suurimmassa osassa kohtalaisen vähäisiä.

Levähaittahavainnoissa on ollut myös ilmoituksia männyn ja kuusen siitepölystä alkukesän aikana, joissa tuuli on kuljettanut siitepölylauttoja ympäri järviä. Siitepölystä ei ole terveydellistä haittaa ja se painuu ajan kuluessa vesistöjen pohjaan. Paksut lautat voivat haista pahalle mädäntyessään.

Sinilevän tunnistaminen

Pääsääntöisesti sini- ja viherlevän erottaa toisistaan seuraavasti. Viherlevä on lähes aina kiinnittyneenä kasveihin, rantakiviin tai laiturirakennelmiin.

Sinilevä on yleensä hiutalemaisesti vapaana kelluvaa ja lauttaantuu tuulella rannoille. Kuivuessaan rannalla se muodostaa turkoosin sinisen vyön. Tätä voi myös kokeilla kastelemalla höyläämätöntä laudanpätkää levävedessä. Myös tässä tapauksessa kuivuessaan levä vaihtaa väriä turkoosin siniseksi. Sinilevät voivat olla hermo- tai maksatoksisia ja sama laji voi olla toisessa kukinnassa myrkyllinen ja toisessa taas myrkytön. Levän myrkyllisyyttä ei voi erottaa silmämääräisesti.

Järviveden leväisyyden voi tarkastaa ottamalla sitä kirkkaaseen lasipurkkiin. Jos vedessä on selvästi näkyvissä vihreitä levähippuja, tulee sen käyttöä eritoten löylyvedeksi välttää. Sinileväkukinnan aikana järvivettä ei tulisi käyttää myöskään kasvimaan kasteluvetenä. Samoin lasten ja lemmikkieläinten uimista levävedessä tulisi välttää. Leväisessä vedessä uimisen jälkeen tulisi käydä suihkussa. Levämyrkyt aiheuttavat päänsärkyä, huimausta, nuhaa, kuumetta ja pahoinvointia.

Erilaisia sinileviä on kaikissa vesistöissämme, mutta niiden säännölliset ja runsaat massaesiintymät keskittyvät reheviin ja mataliin vesistöihin. Sinilevät pystyvät muodostamaan massaesiintymiä eli kukintoja myös laadultaan hyvissä vesistöissä, koska ne voivat ottaa tarvitsemansa typen ilmasta erilaissolujen avulla. Tällöin esimerkiksi rankkasateen jälkeen vesistöön huuhtoutunut fosforisykäys riittää laukaisemaan kukinnan. Mikäli säätyyppi vaihtuu poutaiseksi ja jatkuu pidempään tuulettomana, leväkukintoja esiintynee tulevina viikkoina useassa Kainuun järvessä.

Suopursuruostesienilautat yleistyvät vesistöissä loppukesällä

Loppukesästä voi esiintyä runsaastikin kuusen suopursuruosteen sieni-itiöiden muodostamia lauttoja ympäri Kainuuta vesistöissä. Ruostesieni-itiölautat ovat väriltään oranssinruskeita ja ne eivät ole myrkyllisiä. Ne painuivat pohjaan muutaman viikon jälkeen ilmestymisestään. Ruostesieni talvehtii suopursulla.

Havaintojen ilmoittaminen

Kansalaiset voivat tallentaa omia levähavaintojaan Järvi-meriwikiin. Sivustolla voi muun muassa perustaa oman havaintopaikan ja seurata viranomaisten ja kansalaisten yhteistyöllä tuottamaa tietoa yli hehtaarin kokoisista järvistä ja rannikon merialueista. Järvi-meriwiki -verkkopalvelua ylläpitää Suomen ymäristökeskus.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kainuun ELY-keskus


Vieraslajikoordinaattori Reima Leinonen, p. 0295 023 799


Yksikön päällikkö Jari Pesonen, p. 0295 023 861

Kuvat

Loppukesästä voi esiintyä runsaastikin rusehtavia kuusen suopursuruostesienen itiöistä muodostuneita keräytymiä ja lauttoja. Kuva: Kainuun ELY-keskus.
Loppukesästä voi esiintyä runsaastikin rusehtavia kuusen suopursuruostesienen itiöistä muodostuneita keräytymiä ja lauttoja. Kuva: Kainuun ELY-keskus.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kainuun ELY-keskus
Kainuun ELY-keskus
Kalliokatu 4
87100 Kajaani

029 502 3500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-kainuu

Kainuun elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. Liikenteeseen ja infrastruktuuriin liittyvät palvelut Kainuun alueelle tarjoaa Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kainuun ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye