Työeläkeyhtiö Elo

38 % työkyvyttömyyseläkettä mielenterveyssyillä hakevista on alle 34-vuotiaita – myös lihavuus ja liikkumattomuus näkyvät työkyvyttömyyden taustalla

Jaa

Vuoden takaiseen nähden työkyvyttömyyseläkkeitä haettiin alkuvuonna 6 prosenttia enemmän. Nuorten mielenterveysongelmat näkyvät työeläkeyhtiössä entistä voimakkaammin.

Erityisesti yli 60-vuotiaiden työkyvyttömyyseläkehakemusten määrä on lähtenyt nousuun. Elon datan osalta nousu koskee ennen kaikkea kuljetuksen, rakentamisen, teollisuuden ja kaupan aloja.

– Ihmiset elävät entistä pidempään, joten on luonnollista, että myös työtä tehdään vanhemmaksi. On kuitenkin varmistettava, että ihmiset jaksavat. Tarvitaan pitkäaikaista tukea ihmisten työkyvylle sekä tarpeen mukaan työn muokkausta, erilaisia joustoja tai muita työkykyä tukevia täsmätoimia, jotta työura ei katkea yhteen kremppaan, sanoo Elon työkykyjohtaja Kati Korhonen-Yrjänheikki.

Toinen iso ilmiö on mielenterveysoireilu. Vakavat mielenterveyden sairaudet eivät ole määrällisesti lisääntyneet, mutta työkyvyttömyyseläkkeitä haetaan entistä enemmän lievempien mielenterveyden haasteiden vuoksi. Erityisesti alle 34-vuotiaiden osuus mielenterveysperusteisista työkyvyttömyyseläkkeistä on kasvussa. Vuoden 2023 ensimmäisellä puoliskolla 38 prosenttia uusien mielenterveysperusteisten työkyvyttömyyseläkkeiden hakijoista oli alle 34-vuotiaita. Vuonna 2022 vastaava osuus oli 35 prosenttia.

– Meillä näkyy ilmiö, että työkyvyttömyyseläkettä haetaan, kun muuta apua ei ole saatavilla. Pitkittyneet hoitojonot terveydenhuollossa pahentavat tilannetta, mutta isoin ongelma on se, miksi ylipäänsä mielen hyvinvoinnin sukeltamisen kierteeseen on ajauduttu. Tärkeää olisi saada ajoissa matalan kynnyksen tukea, ja kaikkein parasta on työkyvyn vahvistaminen jo ennen kuin ongelmia ilmenee, toteaa Korhonen-Yrjänheikki.

Liikkumattomuus ja lihavuus ovat yhteydessä mielenterveysoireiluun

Julkisuudessa on puhuttu ylipainon ja liikkumattomuuden vaikutuksista ihmisten työkyyn. Sosiaali- ja terveysministeriö arvioi, että ylipaino maksaa vuosittain 5 miljardia euroa suomalaiselle yhteiskunnalle. Ylipaino ja liikkumattomuus näkyvät myös työkykyhaasteiden taustalla. Lihavuus heikentää itsekoettua fyysistä työkykyä ja lisää sairauspoissaoloja. Näin kertoo FinTerveys-väestöotokseen perustuva tutkimus (Vesikansa ym, 2020).

– Merkillepantavaa on lihavuuden vahva yhteys heikentyneeseen elämänlaatuun ja psyykkiseen työkykyyn. Lihavuus ja mielenterveysoireilu kulkevat myös rinnakkain. Meidän tulisi ottaa lihavuus entistä vakavammin ja ymmärtää, ettei kyse ole ihmisen omasta valinnasta, vaan perinnölliset, hormonaaliset ja psykososiaaliset tekijät vaikuttavat ylipainon taustalla. Keho myös pitää painosta, kun sitä on kertynyt, sanoo Korhonen-Yrjänheikki.

Hänen mukaansa on myös mahdollista, että työelämän tuottavuusvaatimusten kasvu on vaikeuttanut painonhallintaa. Ratkaisuna niin painonhallintaan kuin myös mielenterveysoireiluun ei voi liiaksi korostaa liikkumisen merkitystä. Liikunnan myönteisiä vaikutuksia tulisi painottaa entistä enemmän.

– Ongelmien ennaltaehkäisy ja työkykyyn satsaaminen on koko ajan tärkeämpää. Työpaikoilla voidaan tukea mielenterveyttä sekä kannustaa hyviin valintoihin liikkumisen ja painonhallinnan suhteen. Koko yhteiskunnassa tarvitaan toimia liikkumisen eteen, eikä työpaikkojen roolia tässä pidä väheksyä. Perinteisten painonhallintaryhmien lisäksi yhteisöllinen liikkuminen ja muut työpaikan toimet yhteistyössä työterveyden kanssa terveellisten elämäntapojen tukemisessa voivat olla olennaisia suunnannäyttäjiä yksittäisten ihmisten kohdalla, toteaa Korhonen-Yrjänheikki.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Olemme Elo, suuri suomalainen työeläkevakuuttaja. Huolehdimme, että asiakkaamme saavat ansaitsemansa eläkkeet. Autamme asiakasyrityksiämme menestymään ja vastaamaan muuttuvan työelämän haasteisiin. Hoidamme asiakkaidemme eläkevaroja tuottavasti, turvaavasti ja vastuullisesti. Sijoitusvarat on hyvin hajautettu kansainvälisesti ja eri omaisuusluokkiin. Ne turvaavat eläkkeet ja luovat pohjaa kestäville tuotoille vuosikymmeniksi eteenpäin.

Suomalaisista yrityksistä joka kolmas ja yrittäjistä noin 40 prosenttia on valinnut Elon työeläkekumppanikseen. Vastaamme noin puolen miljoonan työntekijän ja yrittäjän tulevista eläkkeistä, huolehdimme noin 250 000 eläkkeensaajasta ja noin 29 miljardin euron sijoitusomaisuudesta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Työeläkeyhtiö Elo

Förändring i Elos ledningsgrupp12.9.2023 09:00:00 EEST | Tiedote

Arbetspensionsbolaget Elos placeringsdirektör och vice verkställande direktör Hanna Hiidenpalo har meddelat att hon kommer att lämna sin befattning i slutet av 2023. Hiidenpalo har lett Elos placeringsverksamhet sedan bolaget grundades 2014. Hon lämnar sin nuvarande befattning den 30 september 2023 och fortsätter som rådgivare fram till utgången av 2023. ”Hanna Hiidenpalo har målmedvetet lett Elos placeringsverksamhet i en turbulent miljö med goda resultat. Hon lämnar efter sig en kompetent och engagerad organisation. Hon har också spelat en viktig roll i uppbyggnaden av Elos nya strategi. Vi tackar Hanna för hennes betydande insats och önskar henne framgång i framtiden", konstaterar Carl Pettersson, verkställande direktör. "Tio år på Elo har varit fina och händelserika år. Under de senaste åren har vi utvecklat vår placeringsprocess för att motsvara förändringar i verksamhetsmiljön och vårt placeringsresultat är bra. Jag vill tacka min chef och alla mina kollegor för ett gott samarbet

Muutos Elon johtoryhmässä12.9.2023 09:00:00 EEST | Tiedote

Työeläkeyhtiö Elon sijoitusjohtaja ja varatoimitusjohtaja Hanna Hiidenpalo on ilmoittanut jättävänsä tehtävänsä Elossa vuoden 2023 loppuun mennessä. Hiidenpalo on johtanut Elon sijoitustoimintaa Elon perustamisesta eli vuodesta 2014 alkaen. Hän lopettaa nykyisessä tehtävässään 30.9.2023 ja toimii neuvonantajana vuoden 2023 loppuun asti. ”Hanna Hiidenpalo on johtanut Elon sijoitustoimintaa päämäärätietoisesti turbulentissa toimintaympäristössä hyvin tuloksin. Hän jättää seuraajalleen osaavan ja sitoutuneen sijoitusorganisaation. Hänellä on ollut merkittävä rooli myös Elon uuden strategian rakentamisessa. Kiitämme Hannaa merkittävästä työpanoksesta ja toivotamme hänelle mitä parhainta menestystä jatkossa”, toimitusjohtaja Carl Pettersson sanoo. ”Kymmeneen vuoteen Elossa on mahtunut monta hyvää ja vaiherikasta vuotta. Viime vuosina olemme kehittäneet sijoitusprosessia vastaamaan toimintaympäristön muutoksiin ja sijoitustoimintamme tulos on hyvä. Haluan kiittää esihenkilöäni ja kaikkia kol

Työvoimapula kannustaa entistä useamman eläkeläisen töihin – lähes kaikki suhtautuvat suopeasti työroolin vaihtumiseen12.9.2023 08:05:00 EEST | Tiedote

Eläkkeellä työskentelevät suomalaiset menevät hyvällä mielellä töihin ja oppivat mielellään uutta. Eläkeläisten työhaluja herättelee mielekkään tekemisen lisäksi kaksi ajankohtaista tekijää: työvoimapula ja oman eläkkeen riittämättömyys. Hyvin harva vaihtaa alaa tai työnantajaa. Elon kyselyn mukaan 87 % jatkoi eläkkeellä työtä samalla alalla.

Elos placeringsavkastning var 2,8 procent och kostnadseffektiviteten förbättrades avsevärt23.8.2023 10:01:00 EEST | Tiedote

Placeringsmarknaden avkastade bättre än väntat tack vare den goda ekonomiska utvecklingen. Avkastningarna på aktiemarknaden differentierades kraftigt särskilt i slutet av våren både geografiskt och per sektor. Ränteavkastningarna var positiva i början av året trots central­bankernas räntehöjningar. Våra driftskostnader sjönk redan för andra året i följd, och vi förbättrade således vår kostnadseffektivitet.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme