Porin Prosessivoima rakentaa savukaasujen lämmöntalteenottolaitoksen − polttoaineen tarve ja päästöt vähenevät
Porin Kaanaan teollisuusalueella sijaitseva Porin Prosessivoima aloittaa syksyllä 2023 lämmöntalteenottolaitoksen rakentamisen biovoimalansa yhteyteen. Laitos tuottaa voimalaitoksen savukaasujen hukkalämmöstä kaukolämpöä Pori Energian kaukolämpöverkkoon. Investointi parantaa energiatehokkuutta sekä vähentää polttoaineen tarvetta ja päästöjä.

"Lämmöntalteenottolaitos hyödyntää biopolttoaineiden savukaasuissa olevaa energiaa. Kun savupiippuun johdettavien kaasujen lämpö otetaan energiatehokkaasti talteen kaukolämmöksi, voimme vähentää voimalaitoksen polttoaineiden käyttöä. Tämä tarkoittaa, että voimme luopua kokonaan turpeesta voimalaitoksen polttoaineena", kertoo Porin Prosessivoiman toimitusjohtaja Eero Niemitalo.
"Kaikkiaan resurssitehokas lämmöntalteenottolaitos korvaa 15 prosenttia Porin nykyisestä polttoon perustuvasta kaukolämmön tuotannosta. Myös tarve käyttää fossiilisia polttoaineita polttavia huippulämpölaitoksia pakkaskausilla vähenee. Laitoksen ansiosta Porin alueen kaukolämmön tuotannon hiilidioksidipäästöt vähenevät noin 1 000 tonnia vuodessa."
Uudesta lämmöntalteenottolaitoksesta saadaan vuosittain noin 100 gigawattituntia energiaa, mikä vastaa noin 160 kerrostalon tai 5 000 pientalon vuosittaista kaukolämmön tarvetta.
Savukaasujen lämmöntalteenottolaitoksen rakennustyöt alkavat syksyllä 2023 ja laitoksen on määrä valmistua vuonna 2024. Investoinnin suuruus on noin 16,5 miljoonaa euroa.
"Laitokseen rakennetaan savukaasulauhdutin, kaukolämmönvaihdin, lauhdevesien puhdistuslaitteisto ja uusi savupiippu. Laitoksen on suunniteltu olevan täydessä tuotannossa joulukuussa 2024", sanoo Eero Niemitalo.
Porin Prosessivoiman voimalaitos tuottaa kaukolämpöä Pori Energian kaukolämpöverkkoon sekä prosessilämpöä ja sähköä. Voimalaitoksen pääpolttoaineita ovat puuperäiset polttoaineet sekä kierrätyspolttoaineet. Lisäksi voimalaitos käyttää pieniä määriä turvetta, kevyttä polttoainetta ja nesteytettyä maakaasua. Yhtiö on määrätietoisesti vähentänyt päästöjään pienentämällä fossiilisten polttoaineiden osuutta.
Lisätietoja
Eero Niemitalo, toimitusjohtaja, Porin Prosessivoima Oy, puh. 044 701 2105,
eero.niemitalo@porienergia.fi
Liitteet
Tietoja julkaisijasta
Porin Prosessivoima Oy on Pohjolan Voima Oyj:n 89-prosenttisesti ja Pori Energia Oy:n 11-prosenttisesti omistama yhtiö. Vuonna 2008 valmistunut Porin Prosessivoiman biovoimalaitos on lämmön ja sähkön yhteistuotantovoimalaitos, joka tuottaa kaukolämpöä Pori Energialle, prosessilämpöä alueen teollisuudelle ja lisäksi sähköä. Voimalaitoksen käyttöä ja kunnossapitoa hoitaa Pori Energia.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Pohjolan Voima Oyj
Pohjolan Voiman Askanaavalle suunnitteleman pumppuvoimalaitoshankkeen YVA-ohjelma nähtävillä – myös hankkeen Puhti-toimisto aukeaa Kemijärvellä7.5.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Pohjolan Voiman tytäryhtiö PVO-Vesivoiman Puhti-pumppuvoimalaitoshankkeen ympäristövaikutusten arviointiohjelma (YVA) on nyt nähtävillä. Hankkeen YVA-ohjelma on jätetty Lapin ELY-keskukselle ja siihen voi tutustua sekä esittää sisällöstä näkemyksiä 5.6. saakka. Ohjelmaa esitellään yleisötilaisuudessa 21.5. klo 17.00 Kemijärven kulttuurikeskuksen auditoriossa, ja se löytyy myös ympäristöhallinnon verkkosivuilta sekä esimerkiksi alueen kirjastoista. YVA-ohjelman jättäminen käynnistää YVA-menettelyn, johon kuuluvat tutkimukset ja selvitykset jatkuvat vuoden 2026 loppuun saakka. Tämän myötä hankkeen Puhti-toimisto avautuu kuntalaisille Kemijärven toimitaloon toukokuussa.
Porin Prosessivoima investoi sähkökattilaan31.3.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
Pohjolan Voiman tytäryhtiö Porin Prosessivoima on tehnyt investointipäätöksen 60 megawatin sähköhöyrykattilasta. Kattila tulee osaksi Porin Prosessivoiman nykyistä voimalaitoskokonaisuutta. Se varmistaa ja tehostaa energian tuotantoa, ja sen tarkoituksena on vähentää polttoaineen käyttämisen tarvetta ja pienentää näin voimalaitoksen päästöjä. Lisäksi sähköhöyrykattilan avulla pystytään tuottamaan sähköjärjestelmää vakauttavaa säätövoimaa. Investoinnin suuruus on 10,5 miljoonaa euroa ja se valmistuu suunnitelmien mukaan elokuussa 2026.
Näkökulma: Ympäristövaikutusten arviointi ohjaa pumppuvoimalahankettamme10.2.2025 10:02:00 EET | Tiedote
Askanaavan alueelle suunniteltava pumppuvoimalaitos etenee nyt ympäristövaikutusten arviointiin. Tarkastelemme muun muassa vaikutuksia luontoon, porotalouteen, alueen virkistyskäyttöön, metsästykseen ja marjastamiseen, sekä vaikutuksia Kemijärveen kuten virtauksiin, kalastoon, virkistyskäyttöön ja jääolosuhteisiin.
Pohjolan Voiman pumppuvoimalaitoshanke Kemijärvellä etenee ympäristövaikutusten arviointiin10.2.2025 10:00:00 EET | Tiedote
Suomen suurimpiin energiayhtiöihin lukeutuva Pohjolan Voima siirtyy pumppuvoimalaitoshankkeessaan ympäristövaikutusten arviointi (YVA) -vaiheeseen. Yhtiö kertoi vuosi sitten helmikuussa 2024 selvittävänsä pumppuvoimalaitoksen rakentamismahdollisuutta Kemijärven alueelle.
Melon vesivoimalaitoksen peruskunnostus käynnissä – molemmat turbiinit kunnostetaan tänä vuonna23.1.2025 08:30:00 EET | Tiedote
Kokemäenjoen vesistöön kuuluvassa Nokianvirrassa, Nokialla sijaitsevan Melon vesivoimalan turbiinien peruskunnostus on aloitettu etuajassa. Kunnostushanke päätettiin käynnistää jo loppuvuonna 2024 voimalan toisessa turbiinissa ilmenneen laakerivaurion takia. Vaurioituneen 2. turbiinin kunnostus on käynnissä ja työn odotetaan valmistuvan keväällä 2025. Tavoitteena on, että toisen, 1. turbiinin kunnostustyöt päästään aloittamaan kesän 2025 aikana.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme