Itä-Uudenmaan hyvinvointialueella haetaan perhehoitajia – valmennus alkaa syksyllä

Jaa

Itä-Uudenmaan hyvinvointialueella on jo kohtalaisesti perhehoitajia, mutta lisää tarvitaan. Ikääntyneille ja vammaisille henkilöille tarjolla on lähinnä lyhytaikaista perhehoitoa, mutta yksi pitkäaikainen perhekoti löytyy myös alueelta. Perhehoidossa henkilön hoiva ja huolenpito järjestetään perhehoitajan yksityiskodissa tai hoidettavan henkilön omassa kodissa. Perhehoitotilanteet ovat hyvin yksilöllisiä ja ne räätälöidään asiakkaan tarpeiden sekä perhehoitajan valmiuksien ja käytettävyyden mukaan.

Itä-Uudenmaan projektikoordinaattori Sanna Äyräväisen mukaan perhehoitajia tarvitaan hyvinvointialueella, sillä perhehoidolla pystytään tukemaan omaishoitajia, tukemaan kotona asumista ja estää siirtymistä raskaampiin palveluihin. Perhehoidon vahvuutena on asiakkaalle tuttu ympäristö ja tutut henkilöt. Perheen arki tarjoaa asiakkaalle merkitytyksellisiä ja turvallisia kokemuksia.

Perhehoitajavalmennus

Syksyllä Itä-Uudenmaan hyvinvointialueella alkaa perhehoitajien valmennus, joka pitää sisällään viisi lähitapaamista sekä kotitehtäviä. Valmennukseen liittyen Itä-Uudenmaan hyvinvointialue järjestää infotilaisuuden perhehoidosta kiinnostuneille tiistaina 12.9.2023 klo 17:00-18:30 Omenamäen palvelukeskuksessa.

Perhehoito voi olla pitkäaikaista tai lyhytaikaista. Lyhytaikaisella perhehoidolla voidaan järjestää omaishoitajan lakisääteiset vapaat, jolloin tuttu perhehoitaja käy asiakkaan kotona hoitamassa asiakasta tai asiakas tulee perhehoitajan kotiin hoidettavaksi. Perhehoitajina toimivat perhehoidon ennakkovalmennuksen käyneet perhehoitajat. Perhehoitajana voi toimia henkilö, joka koulutuksensa, kokemuksensa tai henkilökohtaisten ominaisuuksien perusteella on soveltuva antamaan perhehoitoa. Perhehoitotoiminta on valvottua ja se perustuu Perhehoitolakiin (263/2015).

Perhehoidon arki on parhaimmillaan erittäin palkitsevaa

Askolassa Perhekoti Laurilaa pitävän Mervi Laurilan mielestä parasta perhehoidossa on se, kuinka läheiseksi tullaan asiakkaan kanssa. Joka päivä tehdään yhdessä arkisia asioita ruoanlaitosta pyykinpesuun ja marjojen putsaukseen, joihin asiakas osallistuu oman kykynsä mukaan.

  • Työni perhehoitajana on vaativaa, ajoittain raskastakin mutta erittäin palkitsevaa. Tykkään työstäni erittäin paljon. Olen verkostoitunut muiden perhehoitajien kanssa ja huomannut, että perhehoitajana voi toimia hyvin monenlaisessa elämäntilanteessa – asuipa sitten yksin, lasten kanssa tai parisuhteessa, Mervi kertoo.

Perhehoidossa olevan tulee pääsääntöisesti pärjätä yöt ilman säännöllistä apua, mutta tietoisuus avun saamisesta tarvittaessa voi luoda levollisuutta elämään. Lasten ja nuorten perhehoitajia kutsutaan usein sijaisvanhemmiksi ja perhettä sijaisperheeksi. Lasten ja nuorten lisäksi perhehoidossa voi olla myös aikuisia kehitysvammaisia tai mielenterveyskuntoutujia.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Mervi Laurilan perhehoidon arkea
Mervi Laurilan perhehoidon arkea
Lataa

Linkit

Itä-Uudenmaan hyvinvointialue tuottaa ja järjestää julkisen sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen palvelut alueellaan, johon kuuluu seitsemän kuntaa: Askola, Lapinjärvi, Loviisa, Myrskylä, Porvoo, Pukkila ja Sipoo.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Itä-Uudenmaan hyvinvointialue – Östra Nylands välfärdsområde

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme