Hintojen nousu lisää lapsiperheiden velkaongelmien riskiä ja heikentää vanhempien hyvinvointia
Syksyn tullen lapset palaavat kouluun ja moni kotona asuva nuori aloittaa tai jatkaa opintojen parissa. Hintojen nousun ja kireän taloudellisen tilanteen myötä kotona asuvien lasten vanhemmat voivat olla vaikeuksissa, kun lapset tarvitsevat taloudellista tukea tai hankintoja koulua ja opintoja varten.

Lapsiperheissä pakollisia kulueriä on muita talouksia enemmän, jolloin välttämättömyydet korostuvat ja hintojen nousun vaikutukset kertautuvat. Intrumin Eurooppalaisen kuluttajien maksutapatutkimuksen mukaan Suomessa yli puolet (58 prosenttia) kotona asuvien lasten vanhemmista kertoo laskumenojen kasvavan tulojaan nopeammin, mikä on enemmän kuin kaikkien vastaajien osalta (50 prosenttia).
”Liikkumavara yllättävien menojen varalta jää pieneksi ja kapenee entisestään, jos kohonneita kustannuksia joudutaan paikkaamaan säästöillä, eikä uusia säästöjä ole enää mahdollista kerryttää”, Suomen Intrumin yritysvastuupäällikkö Anna Johnson-Ferguson sanoo.
Vanhempien luotolla ostamisessa korostuvat hankinnat lapsille
Tutkimuksen mukaan kotona asuvien lasten vanhemmat olivat muita vastaajia useammin joutuneet jättämään laskuja maksamatta. Heistä 48 prosenttia oli jättänyt yhden tai useamman laskun maksamatta edellisten 12 kuukauden aikana, kun kaikkien vastaajien osalta luku oli 39 prosenttia. Vanhemmat myös arvioivat muita vastaajia todennäköisemmin joutuvansa tulevien 12 kuukauden aikana jättämään joitakin vähemmän tärkeitä laskuja maksamatta suoriutuakseen välttämättömistä maksuista. Osa vanhemmista tekee hankintoja luotolla ja näissä ostoksissa korostuvat lapsille tehdyt hankinnat. Kotona asuvien lasten vanhemmista, jotka olivat lainanneet rahaa tai käyttäneet luottokorttinsa luottorajan loppuun, 75 prosenttia oli tehnyt näin ostaakseen tuotteita lapselleen.
”On huolestuttavaa, jos käyttövarat eivät riitä pakollisiin hankintoihin, vaan joudutaan turvautumaan luottoon. Etenkin, jos maksukyky ei riitäkään takaisinmaksuun. Luoton käyttö viittaa siihen, että osalla perheistä ei ole taloudessaan puskuria sellaisiin menoihin, jotka sinänsä pitäisi olla mahdollista ennustaa ja budjetoida. Saati sitten puskuria sellaisiin menoihin, jotka ovat yllättäviä”, Johnson-Ferguson sanoo.
Olisikin tärkeää, että vanhemmille olisi helposti saatavilla tietoa ja välineitä, joiden avulla he voivat vaikuttaa omaan talouteensa ja ottaa raha-asiat puheeksi myös lasten kanssa.
”Tämä toive palveluiden, avun ja tiedon helpommasta saatavuudesta on myös selkeästi kuultavissa velallisilta itseltään. Ylivelkaantumisen ennaltaehkäisy ja ylivelkaantuneiden auttaminen ovatkin nyt onneksi hallitusohjelmassa mukana”, Johnson-Ferguson jatkaa.
Taloushuolet painavat kotona asuvien lasten vanhempia muita enemmän
Huolimatta siitä, että moni vanhemmista paikkaa talouttaan luotolla, he olivat muita vastaajia haluttomampia ottamaan lisää luottoa. Kotona asuvien lasten vanhemmista 64 prosenttia kertoi taloushuolien vaikuttavan haitallisesti hyvinvointiinsa, kun kaikkien vastaajien osalta luku oli 56 prosenttia. Jos luottoa on otettava vastoin omaa tahtoa, se voi lisätä taloushuolien aiheuttamaa stressiä entisestään. Lisäksi vaarana on, että lapsiperheiden ongelmavelkaantuminen kasvaa ja periytyy seuraavalle sukupolvelle.
”Vaikean taloustilanteen kanssa kamppaileville vanhemmille pitää saada tietoa, mistä ja millaista apua taloustilanteeseen on saatavilla. Vaikka tilanne tuntuisi toivottomalta, on tärkeää, että ongelmia ei vain lakaista maton alle. Esimerkiksi Takuusäätiö ja Marttaliitto tarjoavat maksuttomia materiaaleja ja palveluita, jotka auttavat oman talouden hallinnassa ja velkojen hoidossa. Myös valtion oikeusaputoimistot tarjoavat maksutonta talous- ja velkaneuvontaa. Lasku- ja perintäasioissa kannattaa myös aina olla yhteydessä laskuttajiin tai perintätoimistoihin ja keskustella joustoista maksamisen helpottamiseksi”, Johnson-Ferguson sanoo.
Vaikeasta tilanteesta huolimatta monet vanhemmat tekevät kaikkensa antaakseen lapsilleen hyvät eväät taloudellisesti turvalliseen elämään. Monia vanhempia vaikea taloustilanne on motivoinut entisestään vahvistamaan sekä omia että seuraavan sukupolven taloustaitoja.
"Takuusäätiö ja Marttaliitto haluavat omalta osaltaan tukea perheiden talousosaamista. Rohkaisemme vanhempia myös keskustelemaan kulutusvalinnoista yhdessä lasten kanssa. Esimerkiksi perheen nuorten kanssa erilaisia kulutusvalintoja voi pohtia Välttämätön, tarpeellinen vai turha -pelin avulla. Olemme myös tuottaneet verkkomateriaaleja, jotka helpottavat välttämättömien menojen hahmottamista ja budjetointia eri perhetilanteissa”, kertoo Takuusäätiön ja Marttaliiton yhteisen Kestävät talouspolut -kehittämishankkeen vetäjä Minna Markkanen.
Takuusäätiö on valtakunnallinen sosiaalialan järjestö, joka tarjoaa maksuttomia palveluja tukeakseen ihmisten itsenäistä selviytymistä arjen raha-asioissa ja velkojen hoidossa. www.takuusaatio.fi
Martat on kotitalousneuvontaa antava kansalaisjärjestö, joka edistää kotien ja perheiden hyvinvointia ja kotitalouden arvostusta. Järjestö on puoluepoliittisesti sekä uskonnollisesti sitoutumaton. www.martat.fi
Tietoja Eurooppalaisesta kuluttajien maksutaparaportista 2022
Intrumin Eurooppalainen kuluttajien maksutaparaportti (European Consumer Payment Report) kerää tietoa eurooppalaisten kuluttajien ja kotitalouksien arjesta, kuluttamisesta sekä kyvystä hallita talouttaan kuukausitasolla. Raportti perustuu kolmannen osapuolen, Longituden, toteuttamaan kyselyyn 24 Euroopan maassa. Vuoden 2022 kyselyyn osallistui yhteensä 24 011 kuluttajaa. Tutkimuksen kenttätyö tehtiin vuoden 2022 heinä- ja syyskuun välisenä aikana.
Eurooppalainen kuluttajien maksutaparaportti on julkaistu 24. marraskuuta 2022.
Lataa Suomea koskeva raportti
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Jonna HäkkiläViestintäpäällikköIntrum Oy
Puh:+358505771619jonna.hakkila@intrum.comTietoja julkaisijasta
Intrum on alan johtava luotonhallintapalvelujen tarjoaja 24 markkina-alueella Euroopassa. Auttamalla yrityksiä saamaan maksunsa ja tukemalla ihmisiä viivästyneiden maksujen kanssa Intrum näyttää tietä kohti tervettä taloutta ja on ratkaisevassa asemassa yhteiskunnassa. Intrumilla on noin 10 000 omistautunutta ammattilaista, jotka palvelevat noin 80 000 yritystä eri puolilla Eurooppaa. Vuonna 2022 liikevaihto oli 19,5 miljardia Ruotsin kruunua. Intrumin pääkonttori sijaitsee Tukholmassa, Ruotsissa ja Intrumin osake on noteerattu Nasdaq Tukholman pörssissä. Lisätietoja on osoitteessa www.intrum.com.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Intrum Oy
Tutkimus: Yritykset hyödyntävät aiempaa enemmän luottotietopalveluja24.4.2025 08:05:00 EEST | Tiedote
Viime vuoteen verrattuna moni yritys onnistui saavuttamaan tavoitteensa usealla mittarilla ja tavoittelee sinnikkäästi kasvua epävarmuudesta huolimatta. Kauppasota voi kuitenkin kampittaa yritysten kasvuhaaveet ja haalistaa aiemmat onnistumiset kaukaiseksi muistoksi. Yrityksissä varaudutaankin nyt talouden häiriöihin kustannussäästöillä, myynnin vahvistamisella ja saatavien nopealla kotiuttamisella. Osana varautumista maksuviiveitä torjutaan aiempaa tarmokkaammin erityisesti annakkomaksujen ja luottotietopalvelujen avulla, kertoo luotonhallintayhtiö Intrumin julkaisema Eurooppalainen yritysten maksutaparaportti.
Perintään siirtyy aiempaa suurempia summia15.4.2025 07:55:00 EEST | Tiedote
Luotonhallintayhtiö Intrumin laskunvälityksen ja perinnän katsaus kertoo, että yhä useampi muistutuslasku jää maksamatta ja siirtyy perintään. Perintään siirtyvien maksujen määrät ja summat kasvoivat vuoden ensimmäisellä neljänneksellä sekä yritys- että kuluttajaperinnässä. Vuoden 2024 lopulla maksukyvyssä nähtiin lievää parannusta, mutta perintätapausten määrien ja pääomien kasvu voi ennakoida maksukyvyn heikentymistä kevään ja kesän aikana.
Maksuviiveellisiä yrityksiä aiempaa vähemmän – suurin parannus majoitus- ja ravitsemistoimialalla14.4.2025 07:50:00 EEST | Tiedote
Luotonhallintayhtiö Intrumin maksuviivetutkimus vuoden 2025 ensimmäiseltä neljännekseltä kertoo, että maksuviiveellisten yritysten suhteellinen osuus on laskenut 3,84 prosentilla viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna. Positiivisen alkuvuoden ilo voi kuitenkin jäädä lyhytaikaiseksi. Toimialavertailussa majoitus- ja ravitsemistoimialalla maksuviiveellisten yritysten osuus on laskenut viime vuoteen verrattuna eniten. Suhteellisesti eniten nousua maksuviiveellisten yritysten määrässä oli julkisen hallinnon ja maanpuolustuksen toimialalla. Alueellisesti maksuviiveellisten yritysten määrä nousi Kainuussa ja Pohjois-Savossa. Eniten maksuviiveellisiä yrityksiä on edelleen Satakunnassa, mutta määrä on laskenut. Yhdysvaltain asettamat tullit ja poliittinen epävarmuus voivat romuttaa alkuvuoden positiivisen kehityksen ja yritysten kasvuhaaveet.
Tutkimus: Huoli taloudesta ja työstä varjostaa suomalaisnaisten uskoa tulevaisuuteen7.3.2025 08:09:16 EET | Tiedote
Naiset suhtautuvat talouden ja työllisyyden tulevaisuuden näkymiin miehiä pessimistisemmin, paljastaa luotonhallintayhtiö Intrumin Eurooppalainen kuluttajien maksutaparaportti. Tutkimuksessa ilmenee selkeitä eroja naisten ja miesten tulevaisuuden näkymissä työllistymisen ja taloudellisen hyvinvoinnin osalta. Velkaongelmat ja niiden taustalle olevat syyt voivat selittää naisten huolia tulevaisuudesta.
Kuluttajien maksukyky laskussa kevään kynnyksellä20.1.2025 08:10:00 EET | Tiedote
Kuluttajien perintätapausten määrät kääntyivät kasvuun loppuvuonna 2024, kertoo luotonhallintayhtiö Intrumin katsaus. Samaan aikaan perintään siirtyneiden maksujen summat laskivat ja pitkän aikavälin perintäonnistuman kehitys heikkeni, mikä viittaa kuluttajien maksukyvyn alentumiseen. Heikot työllisyysnäkymät nakertavat kuluttajien luottamusta ja hidastavat kulutuksen elpymistä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme