Pohjois-Savon ELY-keskukselta yhteysviranomaisen lausunto Kiuruveden Lapinsalon tuulivoimahankkeen YVA-ohjelmasta
EnersenseWind Oy:n Lapinsalon tuulivoimahankkeessa suunnitellaan rakennettavaksi enintään 48 voimalaa, joiden yksikköteho tulisi olemaan 7–10 MW ja tuulivoima-alueen kokonaisteho on enintään 480 MW. Tuulivoima-alueen teknisessä kuvauksessa on voimaloiden kokonaiskorkeudeksi esitetty enintään 300 metriä. Hankealue sijoittuu Kiuruveden kaupungin keskustasta noin 15 km pohjoiseen. Hankealue rajautuu pohjoisreunaltaan Pyhännän kunnan rajaan ja koillisreunaltaan Vieremän kunnan rajaan. YVA-menettelyssä selvitetään ja arvioidaan myös Lapinsalon hankkeen sähkönsiirto voimaloilta hankkeen sisäiselle sähköasemalle. Sähkönsiirto kantaverkkoon suunnitellaan yhteistyössä lähialueelle sijoittuvien muiden tuulivoimahankkeiden (Konnunsuo ja Pilpankangas) kanssa ja sähkönsiirrosta laaditaan myöhemmin erillinen YVA. Alustavan suunnitelman mukaan hankkeiden liittyminen kantaverkkoon on tarkoitus toteuttaa uudella 400+110 kV ilmajohdolla, joka toteutettaisiin nykyisen Vuolijoki-Ruotanen 110 kV voimajohdon rinnalle. Alustavissa tarkasteluissa vaihtoehtoina Lapinsalon hankkeen liittymispisteeksi uuteen voimajohtolinjaan on esitetty uutta sähköasemaa, joka sijoittuisi joko noin 6–9 km hankealueelta koilliseen Ruuvalanperän suunnalle (Kiuruvesi/Vieremä) tai noin 25 km lounaaseen Murtoperän (Pyhäjärvi) suunnalle. Sähkönsiirron vaihtoehdot tarkentuvat suunnittelun edetessä.
ELY-keskuksen 2.8.2023 antamassa yhteysviranomaisen lausunnossa todetaan, että Lapinsalon hankkeen vaikutuksia arvioitaessa on kiinnitettävä huomiota hankealueen läheisyyteen suunniteltuihin muihin tuulivoimahankkeisiin, erityisesti Pilpankankaan hankkeeseen. Arvioinnissa tulee huomioida erityisesti hankealueen lähelle sijoittuvien muiden tuulivoimahankkeiden yhteisvaikutukset suurten petolintujen ja metsäpeurojen elinympäristön käyttöön. Luontovaikutusten osalta tulee tarkastella myös elinympäristöjen mahdollisen pirstoutumisen vaikutuksia. Ihmisiin kohdistuvien vaikutusten osalta on arvioitava, kuinka hankkeesta aiheutuvat vaikutukset yhdessä (esimerkiksi melu, välkevarjostus, maiseman muutos ja mahdollinen virkistyskäyttöarvon väheneminen) vaikuttaisivat tuulivoima-aluetta lähimpänä sijaitsevaan loma- ja vakinaiseen asutukseen.
YVA-ohjelmasta annetuissa mielipiteissä korostui huoli elinympäristön muutoksesta
Useimmissa ELY-keskukselle toimitetuissa mielipiteissä vastustettiin tuulivoimahankkeen toteuttamista ihmisille ja luonnolle aiheutuvien haittojen vuoksi. Suurin huoli liittyy siihen, että maaseudun rauha menetetään, kun tuulivoimaloiden melu ja välke sekä maisemavaikutukset vaikuttavat ympäristöön negatiivisesti. Lausunnoissa ja mielipiteissä kiinnitettiin huomiota useista samanaikaisesti suunniteltavista tuulivoimahankkeista aiheutuviin yhteisvaikutuksiin. Useissa mielipiteissä nousi esille myös se, ettei Lapinsalon hankkeessa suunnitellun korkuisista voimaloista ole vielä kokemuksia. Mielipiteissä korostui huoli mahdollisista tuulivoimaloiden aiheuttamista terveyshaitoista.Teleoperaattorit ovat tuoneet esille mahdolliset tuulivoimaloiden haitalliset vaikutukset viestintäyhteyksiin. Ilmatieteen laitos esitti huolensa Lapinsalon hankkeen ja läheisten tuulivoimahankkeiden yhteisvaikutuksista laitoksen säähavaintotoimintaan.
YVA-menettelyssä ei myönnetä lupia hankkeiden toteuttamiseen, vaan tehdään selvityksiä tulevaa päätöksentekoa varten
Nyt annetun yhteysviranomaisen lausunnon jälkeen hanke etenee varsinaiseen ympäristövaikutusten arviointiin. Hankkeesta vastaava kokoaa ympäristövaikutusten arvioinnin tulokset YVA-selostukseksi, joka arviointiohjelman tapaan tulee valmistuttuaan yleisesti nähtäville lausuntojen ja mielipiteiden esittämistä varten. Tämän jälkeen ELY-keskus antaa oman perustellun päätelmänsä tehtyjen arviointien riittävyydestä ja hankkeen merkittävistä vaikutuksista.YVA-menettelyssä ei myönnetä lupaa hankkeen toteuttamiselle, vaan sen tarkoituksena on arvioida ja vertailla hankkeen eri vaihtoehdoista syntyviä ympäristövaikutuksia. Toisaalta lakisääteinen YVA-menettely on perusedellytys muun muassa tuulivoimaloiden tarvitsemien rakennuslupien myöntämiselle. YVA-arviointien tuloksia hyödynnetään myös tuulivoimaosayleiskaavoituksen tiedonlähteenä.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
ylitarkastaja Maija Nykänen, Pohjois-Savon ELY-keskus, puh. 050 351 3390, maija.nykanen@ely-keskus.fi
Linkit
Tietoja julkaisijasta

PL 2000, Kallanranta 11
70101 Kuopio
0295 026 500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-savo
Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Savon ELY-keskus
Kuopion ja Tervon Junnunmäen tuuli- ja aurinkovoimahankkeen ympäristövaikutusten arviointiselostus nähtävillä8.5.2025 09:19:00 EEST | Tiedote
Junnunmäen hankealue sijaitsee Kuopion kaupungin ja Tervon kunnan rajalla, Junnunmäen alueella. YVA-selostusta koskevat lausunnot ja mielipiteet tulee toimittaa kirjallisena Pohjois-Savon ELY-keskukselle 7.7.2025 mennessä. Hankkeen esittely- ja yleisötilaisuus järjestetään 12.6.2023 Kuopion Syvänniemellä, tapahtuma- ja kulttuurikeskus Hermannissa.
Vornankorven tuulivoimahankkeen ympäristövaikutusten arviointiselostus nähtävillä30.4.2025 10:26:47 EEST | Tiedote
Vornankorven hankealue sijaitsee Pielaveden kunnan ja Kuopion kaupungin alueilla, hankealue rajoittuu eteläosassa Tervon kuntarajaan. Selostusta koskevat mielipiteet ja lausunnot tulee toimittaa kirjallisena Pohjois-Savon ELY-keskukselle 30.6.2025 mennessä. Hankkeen esittelytilaisuudet järjestetään 26.5.2025 Pielavedellä Suojalan seurantalolla ja 27.5.2025 Kuopiossa Maaninkajärven koulukeskuksessa. Tilaisuuksia voi seurata myös etäyhteydellä.
Pohjois-Savon alueelliset kehitysnäkymät keväällä 2025: Ylä-Savo on Suomen ainoita seutukuntia, joissa työttömien määrä on laskenut29.4.2025 09:12:52 EEST | Tiedote
Alueellisten kehitysnäkymien mukaan Pohjois-Savon elinkeinoelämän näkymät antavat aihetta varovaiseen optimismiin, mutta epävarmuustekijöitä on paljon. Työllisyyden myönteinen käänne seuraa viiveellä talouden käännettä.
Nyt on hakijan vuosi - Pohjois-Savon maaseudulle yli 14 miljoonaa maaseudun kehittämiseen28.4.2025 12:41:41 EEST | Tiedote
Maaseudun kehittämiseen on Pohjois-Savossa käytettävissä vielä tänä vuonna 14,3 miljoonaa euroa EU:n maaseuturahoitusta. Summa on ennätyksellisen iso, mikäli mielessäsi on idea, kannattaa rahoitusta hakea nyt!
Pohjois-Savon vesitilannekatsaus 24.4.202524.4.2025 14:53:04 EEST | Tiedote
Kallaveden vedenpinta Itkonniemen asteikolla on N2000+ 82,35. Taso on 30 cm yli ajankohdan pitkäaikaiskeskiarvon ja kevään aikana Kallaveden pinta on nousut saman 30 cm. Ajankohtaan nähden siis ollaan korkealla, mutta kevään tulvahuippu on myös saavutettu. Ilman runsaita sateita vedenpinta ei enää juurikaan nouse. Lisäjuoksutuksia ei ole ollut käynnissä ja toistaiseksi juoksutustarvetta ei ole näköpiirissä. Iisalmen reitillä säännöstellyissä Kiuruvedessä, Porovedessä ja Onkivedessä virtaamat ovat olleet pieniä. Kiuruvedessä havaittiin ennätysaikainen ja ennätysmatala, +33 cm kesän keskikorkeudesta, tulvahuippu. Runnin pato on kuitenkin ollut kahtena jaksona täysin auki. Poroveden ja Onkiveden pinnat ovat pysyneet koko kevään ilman tulvimista. Molempien korkeimmat arvot ovat toistaiseksi 1 cm kesän säännöstelyrajan yläpuolella. Padot eivät ole olleet täysin auki. Herkästi reagoiva säännöstelemätön Sonkajärvi oli ennätyksellisen aikaisessa huipussa heti huhtikuun alussa ja nyt pääsiäisen
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme