Hämeen ELY-keskusHämeen ELY-keskusHämeen ELY-keskus

Hausjärven Ansionjärvellä jatketaan lintuvesikunnostuksia

Jaa
Hausjärven Ansionjärvellä käynnistyy tällä viikolla lintuvesikunnostus, jossa alueen vesi- ja rantalinnustolle tehdään ruoppaamalla monipuolisempaa elin- ja pesimäympäristöä. Työ jatkaa 2020 valmistuneen FRESHABIT-LIFE-IP-hankkeen kunnostussuunnitelman toteuttamista. Kunnostustoimet sijoittuvat lähinnä järven luoteisiin ja pohjoisiin rantoihin. Toimet sijoittuvat erityisesti Aarinkaislahdelle, joka on linnustoarvoiltaan Ansionjärven tärkein ja monimuotoisin alue. Hanke rahoitetaan Hämeen ELY-keskuksen HELMI-ohjelmasta.
Ansionjärven Aarinkaislahtea heinäkuun lopussa 2023. Kuva: Kari Ranta-aho.
Ansionjärven Aarinkaislahtea heinäkuun lopussa 2023. Kuva: Kari Ranta-aho.

Kunnostushankkeen tavoitteena on vähentää matalan järven lahtialueiden umpeenkasvua, luoda uusia vesialueita jo umpeutuneille luhta-alueille. Tavoitteena on myös muodostaa pienpedoilta paremmin suojassa olevia pesimäpaikkoja vesilinnuille sekä edistää ja ylläpitää alueen muun vesiluonnon monimuotoisuutta.

Syksyn 2023 kunnostustyöt käynnistyvät elokuussa

Kaivuutyöt ja ruoppausmassan siirto läjitysalueelle käynnistyvät elokuun alkupuolella. Työt tehdään kelluvilla kaivinkoneilla ja proomuilla. Kaivettavat allikot, uomat, kosteikkoaltaat ja pesimäsaarekkeet muodostavat uusia pesimäpaikkoja ja lintujen poikasten ruokailualueita. Enimmillään työn touhussa on kolme urakoitsijaa samaan aikaan, kukin omalla työalueellaan.

Hankkeen urakoitsijoina toimivat

  • Rantalatimber Oy
  • Suomen Rantahuolto Oy
  • Konepalvelu Jarmo Latvala.

Kokonaisuudessaan työkohteista kaivetaan ja siirretään maa-alueelle yhteensä yli 15 000 kuutiometriä sedimenttiä. Työn arvioidaan kestävän noin 1,5 kuukautta. Työn aikaisia ruoppaamisen vesistövaikutuksia seurataan säännöllisesti otettavin vesinäyttein. Hankkeen vaikuttavuutta lintujen esiintymiseen päästään arvioimaan myöhemmin.

Hanke jatkaa vuonna 2020 aloitettua kunnostustyötä

Hausjärven Ansionjärven Natura2000-alueelle laaditun hoito- ja käyttösuunnitelman ja kunnostussuunnitelman mukaisia lintuvesien hoitotöitä toteutettiin vuonna 2020. Rahoitus ei silloin riittänyt toteuttamaan kaikkia kunnostussuunnitelmassa esitettyjä toimenpiteitä. Ansionjärven työtä jatketaan loppukesällä–syksyllä 2023 Hämeen ELY-keskuksen HELMI-elinympäristöohjelman (heikentyneiden elinympäristöjen kunnostus ja hoito) lintuvesikunnostusvaroilla.

Katso kunnostuskohteen sijainti kartalla tästä (maanmittauslaitos.fi).

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja


Helmi-ohjelma:
Riitta Ryömä, johtava asiantuntija, Hämeen ELY-keskus
etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi, puh 0295 025 134


Lintuvesikunnostukset:
Mikko Koho, lintuvesikoordinaattori, Uudenmaan ELY-keskus
etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi, puh. 0295 021 263


Ansionjärven kunnostustoimien käytännön järjestelyt:
Suvi Mäkelä, Vanajavesikeskuksen vesistöasiantuntija
050 449 3303, suvi.makela@vanajavesi.fiTiedotus:
Minna Huovinen, Hämeen ELY-keskus, puh. 0295 025 076

Kuvat

Ansionjärven Aarinkaislahtea heinäkuun lopussa 2023. Kuva: Kari Ranta-aho.
Ansionjärven Aarinkaislahtea heinäkuun lopussa 2023. Kuva: Kari Ranta-aho.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Hämeen ELY-keskus
Hämeen ELY-keskus
Kirkkokatu 12
15140 Lahti

0295 025 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-hame

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Hämeen ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme