Varma selvitti sijoituskohteidensa valmiutta luonnon monimuotoisuuden huomioimiseen
Reilu neljännes riskitoimialoilla Varman sijoituskohteina olevista listatuista yrityksistä on asettanut tavoitteita luontokadon ehkäisylle. Tämä tuli ilmi Varman tekemästä kartoituksesta, jossa selvitettiin julkisesti saatavan tiedon pohjalta yritysten biodiversiteettilinjauksia.

Varma on jatkanut omaa biodiversiteettityötään kartoittamalla sijoituskohteinaan olevien yritysten suhtautumista ja varautumista biodiversiteetin hupenemiseen liittyviin riskeihin. Kartoituksessa oli mukana 282 riskitoimialoilla toimivaa yritystä. Selvitys kattoi Varman listatut osakesijoitukset.
Yrityksistä 27 prosenttia oli asettanut tavoitteita luontokadon ehkäisyn huomioimiseksi toiminnassaan. Selvästi suurempi osa, vähän yli puolet yhtiöistä (51 prosenttia) oli kuitenkin ilmaissut aikomuksensa ryhtyä toimiin luonnon monimuotoisuuden huomioonottamiseksi tai kompensoimiseksi.
Konkreettinen toimintasuunnitelma oli kuitenkin vain viidellä prosentilla kaikista yhtiöistä. Reilu viidennes (22 prosenttia) yrityksistä ei ollut huomioinut julkisissa linjauksissaan biodiversiteettiasioita lainkaan.
– Vaikka yhtiöistä vasta pienellä osalla oli toimintasuunnitelma, huomionarvoista oli, että moni yritys oli sitoutunut tai aikeissa sitoutua biodiversiteetin huomioimiseen toiminnassaan. Tietoisuus luontokadon vaikutuksista ja riskeistä on vasta hiljattain lyönyt läpi. Varmassa biodiversiteettityö on yhtä kiinteä osa ympäristövastuutamme kuin ilmastotyökin. Haluamme tietää, miten sijoituskohteinamme olevat yritykset suhtautuvat meille tärkeisiin asioihin, Varman vastuullisuudesta ja viestinnästä vastaava johtaja Hanna Kaskela sanoo.
– Sijoittajalle on toistaiseksi haasteellista tunnistaa luontokadon suhteen edistykselliset yhtiöt. Varsinkin säiden ääri-ilmiöihin liittyvien ilmastonmuutoksen riskien tunnistaminen on helpompaa, ja lisäksi ilmastonmuutoksen vaikutusten arvioimiseen on jo olemassa standardoituja mittareita. Luontokadon vaikutuksia arvioidessa joudutaan monimutkaisten kysymysten äärelle, kuten esimerkiksi mikä on jollain alueella sopiva määrä pölyttäjiä, Hanna Kaskela sanoo.
Eurooppalaiset yhtiöt näyttävät suuntaa luontokadon ehkäisyssä
Eurooppalaiset yhtiöt olivat edistyksellisempiä verrattuna Pohjois-Amerikassa ja Aasiassa toimiviin yrityksiin. Niin ikään toimialoista metsäteollisuuden yhtiöt, rakennusmateriaalien valmistajat ja sähköntuottajat olivat pisimmällä biodiversiteettityössään. Eniten petrattavaa oli yrityksillä, jotka toimivat kuljetus-, juoma- ja tekstiiliteollisuudessa sekä luksustuotteiden valmistuksessa.
Kartoitus toteutettiin niin, että yritysten biodiversiteettilinjaukset jaettiin kolmeen kategoriaan: (1) tahdonilmaus ryhtyä toimeen, (2) sitoutuminen ja yksityiskohtaiset tavoitteet luonnon monimuotoisuuden huomioimiselle ja (3) yksityiskohtainen toteutussuunnitelma sitoumuksen täyttämiseksi.
Kartoitus oli osa Varman omaa biodiversiteettityötä, jolle Varma loi viime vuonna tiekartan. Varman biodiversiteetin tiekartta asettaa raamit sijoitusten vastuullisuusvaatimuksille luontokadon ehkäisyssä.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Hanna KaskelaJohtaja, Vastuullisuus ja viestintä
Puh:040 584 5045hanna.kaskela@varma.fiMarjut TervolaViestintäpäällikkö
Varman tulos, sijoitukset ja kiinteistöt
Linkit
Keskinäinen työeläkevakuutusyhtiö Varma on vastuullinen ja vakavarainen eläkevarojen sijoittaja. Yhtiö vastaa yksityisellä sektorilla 942 000 henkilön työeläketurvasta. Vuonna 2022 Varman maksutulo oli 6,1 miljardia euroa, ja yhtiö maksoi eläkkeitä 6,5 miljardia euroa. Varman sijoitusten arvo oli huhtikuun 2023 lopussa 56,6 miljardia euroa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Varma
Varma selvitti rahastoyhtiöidensä vastuullisuutta – lähes kaikilla periaatteet linjassa Varman kanssa27.9.2023 08:39:14 EEST | Tiedote
Useampi kuin neljä viidestä Varman sijoituksia hoitavasta rahastoyhtiöstä on allekirjoittanut YK:n vastuullisen sijoittamisen periaatteet. Suurella osalla on myös kaikkia sijoituksia koskeva ESG-politiikka, ja ne ovat sitoutuneet ihmisoikeuksien noudattamiseen YK:n periaatteiden mukaisesti.
Varma looked into the responsibility of the fund management companies – almost all are aligned with Varma’s principles27.9.2023 08:39:14 EEST | Press release
More than four out of five fund management companies managing Varma’s investments have signed the UN Principles for Responsible Investment. The majority of them also have an ESG policy covering all investments, and they are committed to respecting human rights in accordance with the UN principles.
Varman rakennuttaman Keilaniemen Portin päävuokralaiseksi tulee CSC - Tieteen tietotekniikan keskus22.9.2023 08:31:27 EEST | Tiedote
Työeläkeyhtiö Varma ja CSC – Tieteen tietotekniikan keskus Oy ovat allekirjoittaneet pitkäaikaisen sopimuksen toimitilojen vuokraamisesta Espoon Keilaniemeen nousevasta Keilaniemen Portista.
Varma and CSC – IT Center for Science agree on long-term lease of premises in Keilaniemen Portti22.9.2023 08:31:27 EEST | Press release
Varma Mutual Pension Insurance Company and CSC – IT Center for Science have signed a long-term agreement on the lease of premises in Keilaniemen Portti under construction in Keilaniemi, Espoo.
Mikaela Öberg on nimitetty Varman ihmisistä ja kehittämisestä vastaavaksi johtajaksi5.9.2023 09:07:50 EEST | Tiedote
Mikaela Öberg (KM) aloittaa 3.11. Varman ihmisistä ja kehittämisestä vastaavana johtajana. Öbergistä tulee Varman johtoryhmän jäsen, ja hän raportoi tehtävässään toimitusjohtaja Risto Murrolle.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme