Digi- ja väestötietovirasto

Digi- ja väestötietovirasto sujuvoittaa Suomeen saapuvien kansainvälisten opiskelijoiden rekisteröitymistä ja kotikunnan hakemista

Jaa
Tuhannet kansainväliset vaihto- ja tutkinto-opiskelijat aloittavat jälleen korkeakouluopintonsa Suomessa tänä syksynä. Digi- ja väestötietovirasto (DVV) nopeuttaa heidän asiointiaan tarjoamalla digitaalisen tavan tietojen ilmoittamiseen ja jalkautumalla muun muassa oppilaitoksiin henkilöllisyyden tarkastamista varten.

Kansainvälisen opiskelijan asiointitarpeita Digi- ja väestötietovirastossa voivat olla henkilötunnuksen saaminen ja kotikunnan hakeminen. Maahanmuuttoasioissa DVV on osaltaan tehostamassa viranomaistoimintaa sähköistämällä hakemusprosesseja ja käytössä olevia lomakkeita. Kotikunnan hakemiseen julkaistiin uusi verkkolomake elokuun alussa.

– Kannustamme kansainvälisiä opiskelijoita käyttämään tietojen ilmoittamisessa verkkolomakkeitamme, sillä niiden käyttäminen paperilomakkeiden sijaan on sujuvampaa, käsittely on nopeampaa ja samalla tietojen oikeellisuus paranee, kertoo johtava asiantuntija Maisa Gynther Digi- ja väestötietovirastosta.

Opiskelija tarvitsee suomalaisen henkilötunnuksen opintojaan varten. Jos kansainvälisellä opiskelijalla ei sitä vielä ole, hän tekee DVV:lle ulkomaalaisen rekisteröintipyynnön. Henkilötunnusta voidaan tarvita myös viranomaisten kanssa asiointiin, pankkitilin avaamiseen ja palkan maksuun.  

Kotikuntahakemuksen voi tehdä verkossa, kun opiskelijalla on henkilötunnus ja hänellä täyttyvät kotikunnan saamisen lakisääteiset edellytykset. Kotikuntaa ei ole pakko hakea, mutta sitä tarvitaan esimerkiksi suomalaisen henkilökortin tai joukkoliikenteen opiskelija-alennusta varten.

Pop up -tilaisuudet helpottavat niin opiskelijoiden kuin Digi- ja väestötietoviraston toimintaa

Kun opiskelija on tehnyt kotikuntahakemuksen tai ulkomaalaisen rekisteröintipyynnön, DVV:n pitää vielä yleensä tavata hänet henkilökohtaisesti. Tässä DVV on ottanut asiakaslähtöisen roolin.

– Koska Suomeen saapuvien opiskelijoiden määrä on suuri, järjestämme yhteistyössä korkeakoulujen kanssa pop up -tilaisuuksia. Niissä kansainvälinen opiskelija voi käydä tunnistautumassa hakemustaan varten. Tilaisuuksia on muun muassa oppilaitoksissa ja DVV:n tiloissa. Näin toimimalla opiskelijan ei tarvitse varata aikaa DVV:n asiakaspalveluun, ja pystymme palvelemaan muita asiakkaitamme sujuvammin, Gynther kertoo.

Opiskelijat voivat kysyä lisätietoa mahdollisista tilaisuuksista omasta suomalaisesta oppilaitoksestaan.

***

Faktaboksi: Näin Suomeen saapuvan opiskelijan asia etenee DVV:ssä

  1. Opiskelija täyttää verkkolomakkeen dvv.fi:ssa
  2. Opiskelijan on tunnistauduttava kuukauden sisällä verkkolomakkeen lähettämisestä. Opiskelijoille järjestetään tunnistautumistilaisuuksia yhteistyössä korkeakoulujen kanssa.
  3. DVV käsittelee asian.
  4. Opiskelija saa tiedon tapahtuneesta rekisteröinnistä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Digi- ja väestötietovirasto
Digi- ja väestötietovirasto
Lintulahdenkuja 2
00530 HELSINKI

0295 536 000 (vaihde)https://dvv.fi

Digi- ja väestötietovirasto

Digi- ja väestötietovirasto edistää yhteiskunnan digitalisaatiota, turvaa tietojen saatavuutta ja tarjoaa palveluja asiakkaiden elämäntapahtumiin.

Digi- ja väestötietovirasto huolehtii yhteiskunnan perustana olevan väestötietojärjestelmän ylläpidosta ja yhteiskunnan digitalisaatiosta. Viraston tehtäviä ovat mm. siviilivihkimiset, nimen- ja osoitteenmuutokset, holhous- ja edunvalvonta-asiat, väestötietojärjestelmän ylläpito, sähköisen identiteetin ratkaisujen kehittäminen sekä keskitettyjen sähköisen asioinnin tukipalvelujen kehittäminen ja ylläpito. Tällaisia sähköisen asioinnin tukipalveluja ovat mm. Suomi.fi-verkkopalvelu, sähköiset viranomaisviestit (Suomi.fi-viestit) sekä valtuuttaminen toisen puolesta asiointiin (Suomi.fi-valtuudet). Virasto myös vastaa kansallisen palveluarkkitehtuurin toteutuksesta.

http://dvv.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Digi- ja väestötietovirasto

Forskning: Endast 15 % av finländarna litar på AI-tjänster – "Utbildning i digital säkerhet intresserar allt fler”21.9.2023 06:00:00 EEST | Tiedote

Enligt Myndigheten för digitalisering och befolkningsdatas färska Barometer för digital säkerhet har finländarnas känsla av säkerhet i den digitala miljön hållits på en utmärkt nivå. Upp till 85 procent upplever den digitala miljön som åtminstone ganska säker. Upp till 28 procent uppger dock att förtroendet för den digitala säkerheten har försämrats under det senaste halvåret. Bakom förändringen syns en betydande ökning av nätbrottslighet och till exempel färska tjänster inom artificiell intelligens, som man förhåller sig intresserat men skeptiskt till. I resultaten framhävs dessutom det växande intresset för utbildning i digital säkerhet.

Tutkimus: Suomalaisista vain 15 % luottaa tekoälypalveluihin – “Digiturvakoulutus kiinnostaa yhä useampia”21.9.2023 06:00:00 EEST | Tiedote

Digi- ja väestötietoviraston tuoreen Digiturvabarometrin mukaan suomalaisten turvallisuuden tunne digitaalisessa ympäristössä on pysynyt erinomaisella tasolla. Jopa 85 prosenttia kokee digiympäristön vähintään melko turvalliseksi. Kuitenkin jopa 28 prosenttia kertoo luottamuksen digitaaliseen turvallisuuteen heikentyneen viimeisen puolen vuoden aikana. Muutoksen taustalla näkyy verkkorikollisuuden merkittävä kasvu ja esimerkiksi tuoreet tekoälypalvelut, joihin suhtaudutaan kiinnostuneesti, mutta skeptisesti. Lisäksi tuloksissa korostuu kasvava kiinnostus digiturvakoulutukseen.

Dörrarna till Kärleksmyndigheten öppnas efter kontorstid på vigselkväll i Helsingfors19.9.2023 08:00:00 EEST | Tiedote

På Myndigheten för digitalisering och befolkningsdatas dvs. Kärleksmyndighets vigselkväll i Helsingfors vigs tiotals par till äktenskap undantagsvis under en vardagskväll. Det fullbokade evenemanget svarar på efterfrågan som uppstod under sommaren och erbjuder ett alternativ till vigsel utanför byrån. Speciella datum är också populära för vigsel, och i tidsbokningen ser man redan nu att skottdagen nästa år är en populär vigseldag.

Helsingin vihki-illassa Rakkausviraston ovet avautuvat virka-ajan jälkeen19.9.2023 08:00:00 EEST | Tiedote

Digi- ja väestötietoviraston eli Rakkausviraston vihki-illassa Helsingissä vihitään kymmeniä pareja avioliittoon poikkeuksellisesti arki-iltana. Loppuunvarattu tapahtuma vastaa kesän patoutuneeseen kysyntään ja tuo vaihtoehdon viraston ulkopuolella tehtävälle vihkimiselle. Suosittuja vihkipäiviä ovat myös erikoiset päivämäärät, ja viraston ajanvarauksessa huomataankin jo ensi vuoden karkauspäivän suosio vihkipäivänä.

The doors of the Love Agency will open after office hours on the Helsinki wedding evening19.9.2023 08:00:00 EEST | Press release

Dozens of couples will be exceptionally married on a weekday wedding evening at the Helsinki Love Agency, otherwise known as the Digital and Population Data Services Agency. This fully-booked event was organised in response to the backlog of marriage ceremonies from the summer and offers an alternative to off-site weddings. Popular days for holding a marriage ceremony also include special dates, and the agency's booking service is already taking the popularity of the next Leap Day (29 February) into account.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme