Suomen Punainen Risti SPR

Näin varaudut metsässä eksymiseen – valmistaudu marjastus- tai sienestysretkelle Vapaaehtoisen pelastuspalvelun vinkkien avulla

Jaa
Marjastus- ja sienestyskauden alkaessa yhä useampi suuntaa jälleen metsään. Vapaaehtoisen pelastuspalvelun vinkit ovat hyödyllisiä metsään eksyessä. Huolellinen ennakkovarustautuminen ja rauhallinen toiminta auttavat hankalassa tilanteessa.
Vapepan vapaaehtoiset etsintäharjoituksissa viime vuonna Simossa. Kuva: Timo Heikkala
Vapepan vapaaehtoiset etsintäharjoituksissa viime vuonna Simossa. Kuva: Timo Heikkala

Punaisen Ristin koordinoima Vapaaehtoinen pelastuspalvelu (Vapepa) tukee viranomaisia kadonneiden etsimistehtävissä vuosittain yli 200 kertaa. Tänä kesänä Vapepan vapaaehtoiset ovat auttaneet jo yli 50 kadonneen etsinnöissä – etsintähälytyksiä on tullut lähes joka päivä. Sienestys- ja marjastuskauden alkaminen tarkoittaa usein myös Vapepan etsintätapauksien lisääntymistä.

Tärkeintä valmistautuminen ja rauhallisena pysyminen

Eksymisen varalta jollekin tutulle on hyvä kertoa ennen metsään lähtöä, minne on menossa, millaista reittiä pitkin ja kuinka pitkään aikoo viipyä. Lisäksi huolellinen tutustuminen omaan reittiin etukäteen kannattaa.

Jos kuitenkin huomaa eksyneensä, tärkeintä on muistaa pysyä rauhallisena.

– Silloin kannattaa pysähtyä ja yrittää rauhassa paikantaa itseään esimerkiksi karttasovelluksen ja maamerkkien avulla. Harhailemaan lähteminen saattaa pahentaa tilannetta, toteaa Vapepan valmiuskoordinaattori Arsi Veikkolainen Punaisesta Rististä.

– Jos oikeaa reittiä ei vieläkään löydy, kannattaa turvautua apuun hyvissä ajoin esimerkiksi 112-sovelluksella. Moni epäröi turhan pitkään ennen puhelimeen tarttumista.

Pakkaa nämä asiat mukaan eksymisen varalle

Metsään on hyvä ottaa mukaan ainakin lämpimiä vaatteita, joilla tarkenee, mikäli retki pitkittyy odottamatta illan tai yön puolelle. Matkaan kannattaa valita kirkkaan värisiä vaatteita – maastosta selvästi erottuvat vaatteet auttavat etsintätilanteissa. Lisäksi avaruuspeitto on kätevä olla mukana silloin, kun metsäretki venähtää ennakoitua pidemmäksi. Se on lämmin ja kevyt, suojaa sateelta sekä toimii istuinalustana.

Myös varavirtalähde on hyvä pakata mukaan. Tärkeää on muistaa puhelimeen sopiva johto ja varmistaa, että on ladannut puhelimeen 112-sovelluksen. Sovellus paikantaa eksyneen tarkan sijainnin apua hälyttäessä. Puhelimeen on hyödyllistä ladata myös karttasovellus. Sen käyttöön tulee kuitenkin tutustua jo ennen lähtöä.

Lisäksi metsäretkelle kannattaa ottaa mukaan paperinen kartta, kompassi, sytytysväline, sytykkeitä, puukko sekä eväät, joilla pärjää tarvittaessa myös pidemmän ajan metsässä.

Apua on aina saatavilla eksyneille. Vapepan yli 12000 koulutettua vapaaehtoista tukevat viranomaisia vuosittain erilaisissa auttamistilanteissa ympäri Suomen. Kadonneiden etsimisen lisäksi Vapepan tehtäviin kuuluu henkisen tuen antaminen, liikenteenohjaus sekä evakuoinneissa auttaminen erilaisissa onnettomuuksissa ja kriisitilanteissa.

Lisätietoa:

Valmiuskoordinaattori Arsi Veikkolainen, Vapepa, p. 040 120 9022

Tutustu Vapepaan: https://vapepa.fi/tama-on-vapepa/

Kuvat

Vapepan vapaaehtoiset etsintäharjoituksissa viime vuonna Simossa. Kuva: Timo Heikkala
Vapepan vapaaehtoiset etsintäharjoituksissa viime vuonna Simossa. Kuva: Timo Heikkala
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Suomen Punainen Risti SPR
Suomen Punainen Risti SPR
Tehtaankatu 1 a
00140 HELSINKI

https://www.punainenristi.fi/

Suomen Punainen Risti on yksi Suomen suurimmista kansalaisjärjestöistä. Punaisen Ristin tehtävänä on auttaa apua eniten tarvitsevia kotimaassa ja ulkomailla.

Punainen Risti auttaa ihmisiä katastrofien ja onnettomuuksien sattuessa ja kouluttaa heitä varautumaan niihin. Järjestö kannustaa ihmisiä hoitamaan terveyttään ja pitämään huolta toisistaan. Inhimillisyyden puolustaminen on yksi järjestön päätavoitteista.

Finlands Röda Kors är en av de största frivilligorganisationerna i Finland. Röda Korset har i uppgift att hjälpa dem som mest är i behov av hjälp såväl i hemlandet som utomlands.

Röda Korset hjälper människor i samband med katastrofer och olyckor och ger utbildning i beredskap. Organisationen uppmuntrar människor att sköta sin hälsa och ta hand om varandra. Att försvara humanitet är en av Röda Korsets huvudmål.

 

 

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Punainen Risti SPR

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme