Suomen Punainen Risti SPR

Så här förbereder du dig ifall du skulle gå vilse i skogen – planera din bär- eller svamputfärd med hjälp av Frivilliga räddningstjänstens tips

Dela
När bär- och svampsäsongen inleds rör sig allt fler i skogen igen. Frivilliga räddningstjänstens tips är nyttiga när man går vilse i skogen. När du har utrustat dig omsorgsfullt på förhand och agerar lugnt så klarar du dig lättare ur svåra situationer.
Vapepas frivilliga under en efterspaningsövning i Simo i fjol. Foto: Timo Heikkala
Vapepas frivilliga under en efterspaningsövning i Simo i fjol. Foto: Timo Heikkala

Frivilliga räddningstjänsten (Vapepa) samordnas av Röda Korset och bistår myndigheterna med att söka efter försvunna personer över 200 gånger per år. I sommar har Vapepas frivilliga redan hjälpt till med över 50 efterspaningar – man har fått larm nästan varje dag. När svamp- och bärsäsongen inleds innebär det ofta också att Vapepas uppdrag ökar.

Det viktigaste är att vara förberedd och att hålla sig lugn

Innan du går ut i skogen lönar det sig att berätta för någon närstående vart du går, vilken rutt du följer och hur länge du tänker stanna. Därtill lönar det sig att på förhand omsorgsfullt studera den egna rutten.

Om du ändå märker att du gått vilse är det viktigaste att komma ihåg att du ska hålla dig lugn.

– Då lönar det sig att stanna och i lugn och ro försöka hitta sin position till exempel med hjälp av en kartapp eller landmärken. Om man börjar irra omkring kan situationen bli värre, säger Vapepas beredskapssamordnare Arsi Veikkolainen från Röda Korset.

– Om du ändå inte hittar den rätta vägen så lönar det sig att i god tid kalla på hjälp exempelvis med 112-appen. Många tvekar alltför länge innan de kallar på hjälp.

Packa med de här sakerna för säkerhets skull

I skogen är det bra att ha med sig åtminstone varma kläder som man klarar sig med om utfärden oväntat drar ut över kvällen eller natten. Det lönar sig att ha kläder med granna färger – i efterspaningssituationer är det lättare att se kläder som tydligt sticker ut i terrängen. Därtill är en rymdfilt behändig när skogsturen blir längre än väntat. Den är varm och lätt, skyddar mot regn och fungerar som sittunderlag.

Det är även bra att ha med sig en reservströmkälla. Det är viktigt att komma ihåg en sladd som passar till telefonen och att se till att du har installerat 112-appen på telefonen. När du kallar på hjälp hittar appen din exakta position. Det är också bra att installera en kartapp på telefonen. Du ska dock studera hur den fungerar redan före du ger dig av.

I skogen lönar det sig också att ha med en papperskarta, kompass, tändredskap och tändved, en kniv samt matsäck så att du vid behov klarar dig även en längre tid i skogen.

För den som har gått vilse finns det alltid hjälp att få. Vapepa har över 12 000 utbildade frivilliga som årligen bistår myndigheterna i olika hjälpsituationer runtom i Finland. Förutom att söka efter försvunna personer har Vapepa till uppgift att ge psykiskt stöd, att sköta trafikstyrning samt att bistå vid evakueringar vid olika olyckor och krissituationer.

Mer information:

Beredskapssamordnare Arsi Veikkolainen, Vapepa, tfn 040 120 9022

Läs mer om Vapepa: https://vapepa.fi/sv/det-ar-vapepa/

Bilder

Vapepas frivilliga under en efterspaningsövning i Simo i fjol. Foto: Timo Heikkala
Vapepas frivilliga under en efterspaningsövning i Simo i fjol. Foto: Timo Heikkala
Ladda ned bild

Om

Suomen Punainen Risti SPR
Suomen Punainen Risti SPR
Tehtaankatu 1 a
00140 HELSINKI

https://www.punainenristi.fi/

Suomen Punainen Risti on yksi Suomen suurimmista kansalaisjärjestöistä. Punaisen Ristin tehtävänä on auttaa apua eniten tarvitsevia kotimaassa ja ulkomailla.

Punainen Risti auttaa ihmisiä katastrofien ja onnettomuuksien sattuessa ja kouluttaa heitä varautumaan niihin. Järjestö kannustaa ihmisiä hoitamaan terveyttään ja pitämään huolta toisistaan. Inhimillisyyden puolustaminen on yksi järjestön päätavoitteista.

Finlands Röda Kors är en av de största frivilligorganisationerna i Finland. Röda Korset har i uppgift att hjälpa dem som mest är i behov av hjälp såväl i hemlandet som utomlands.

Röda Korset hjälper människor i samband med katastrofer och olyckor och ger utbildning i beredskap. Organisationen uppmuntrar människor att sköta sin hälsa och ta hand om varandra. Att försvara humanitet är en av Röda Korsets huvudmål.

 

 

 

Följ Suomen Punainen Risti SPR

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Suomen Punainen Risti SPR

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum