Uusi suomalainen öljykasvituotannon kehittämisryhmä - RypsiRapsi-foorumin tavoitteena on edistää rypsin ja rapsin viljelyä ja kannattavuutta Suomessa
Apetit Oyj, lehdistötiedote, 13.6.2023 klo 14.00
RypsiRapsi-foorumi on vuonna 2023 perustettu öljykasvituotannon kehittämisryhmä, jonka tavoitteena on edistää rypsin ja rapsin viljelyä ja kannattavuutta Suomessa.
”Rypsin ja rapsin viljely Suomessa vaikuttaa kotimaisen rypsiöljyn saatavuuteen, elintarvikkeiden kotimaisuusasteeseen sekä Suomen ruokaomavaraisuuteen. Haluamme foorumin toiminnalla tuottaa ja koota viljelijöille käytännönläheistä tietoa ja menetelmiä rypsin ja rapsin viljelyyn”, Apetitin Öljykasvituotteiden liiketoimintajohtaja Timo Huttunen sanoo.
RypsiRapsi-foorumi kokoaa yhteen öljykasvikentän eri sidosryhmät sekä aiemman kehittämistoiminnan ja tuottaa uutta viljelytietoa muun muassa koetoiminnan kautta. Foorumin toimintaa koordinoi Pyhäjärvi-instituutti.
”Ohjaamme osaltamme alan tutkimusta sekä pitkän että lyhyen aikavälin tarpeiden mukaan. Foorumin toiminnan tarkoituksenmukaisuuden varmistamiseksi on erittäin tärkeää, että viljelijät ovat tiiviisti mukana toiminnassa”, Pyhäjärvi-instituutin kehittämispäällikkö Sauli Jaakkola sanoo.
RypsiRapsi-foorumin alkuvaiheen suunnittelussa ovat olleet mukana Apetit Kasviöljy Oy, Pyhäjärvi-instituuttisäätiö, MTK ry ja SLC r.f. Foorumia koordinoi Pyhäjärvi-instituutti. Foorumi on avoin kaikille öljykasvialan toimijoille. Foorumin rahoitus muodostuu sen omasta perusrahoituksesta, minkä lisäksi toimintaa täydennetään julkisella tuella hankerahoituksen kautta.
Foorumin toimenpiteitä ideoi ja suuntaa työryhmä, jonka jäsenet koostuvat viljelijöistä, tutkijoista, neuvojista ja öljykasviteollisuuden edustajista. Kotimaisen rypsiöljyn saatavuus koskee monia elintarviketeollisuuden toimijoita ja sillä on merkitystä huoltovarmuudenkin kannalta.
”Suomen rypsi- ja rapsisadot ovat pitkällä aikavälillä laskeneet huolestuttavasti. Kehittämistoimia viljelyn edistämiseksi on ollut aiemminkin. Foorumilla haluamme koota alan toimijat aiempaa vahvemmin yhteen ja pystyä paremmin koordinoimaan tutkitun tiedon ja toimenpiteiden tarpeita. Haluamme varmistaa kotimaisen kasviöljyn paremman saatavuuden”, Huttunen sanoo.
Foorumin toiminta on alkanut viljelijähaastatteluin ja aikaisemman öljykasvialaan liittyvän kehittämistoiminnan kartoituksella. Toimintaa suunnataan tiedonkeruun pohjalta ja sille tullaan hakemaan myös hankerahoitusta. RypsiRapsi-foorumin ensimmäisinä toimenpiteinä toteutetaan lajikekokeita ja aloitetaan viljelykiertoon liittyvä peltomittakaavan demonstraatio.

RypsiRapsi-foorumin alkuvaiheen suunnittelussa ovat olleet mukana Apetit Kasviöljy Oy, Pyhäjärvi-instituuttisäätiö, MTK ry ja SLC r.f. Foorumia koordinoi Pyhäjärvi-instituutti ja se on avoin kaikille öljykasvialan toimijoille. Foorumin rahoitus muodostuu sen omasta perusrahoituksesta, minkä lisäksi toimintaa täydennetään julkisella tuella hankerahoituksen kautta.
RypsiRapsi-foorumi on jatkumoa vuonna 2022 päättyneelle RypsiRapsi2025 -hankkeelle. Foorumi jatkaa RypsiRapsi2025 -hankkeen verkkosivujen ja sosiaalisen median kanavien ylläpitoa ja päivitystä. Päättyneen hankkeen aikana tuotetut materiaalit, kuten tutkimustulokset ja Öljykasviviljelyn menestysreseptit -yhteenveto säilyvät käytössä.
Lue lisää: rypsirapsi.fi
Lisätietoja:
Timo Huttunen, Apetit Kasviöljy, liiketoiminnon johtaja
etunimi.sukunimi (a) apetit.fi
+358 10 402 2131
Sauli Jaakkola, Pyhäjärvi-instituutti, kehittämispäällikkö
etunimi.sukunimi (a) pji.fi
+358 44 045 6423
Miika Kemilä, Apetit, viestintä- ja vastuullisuuspäällikkö
etunimi.sukunimi (a) apetit.fi
+358 10 402 4044
Kuvat
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Apetit Oyj
Pakasteesta grillin täydeltä juhannusherkkuja17.6.2025 13:00:00 EEST | Tiedote
Viimeistään juhannuksena käynnistyvän grillikauden kuumimmat herkut löytyvät pakasteesta. Uuni- ja grillikasviksilla kesäkokkailu on vaivatonta ja maukasta. Grillikasvikset valmistuvat helposti grillausalustalla, parilalla tai muurikalla ja maistuvat hyvin grillin muiden antimien kanssa. Burgereiden pääroolissa puolestaan ovat Apetit Kasvisjauhis Crispy Chick -pihvit.
Ellan matkassa Los Angelesiin - Apetit ja Ella Junnila jatkavat yhteistyötään vuoden 2028 olympialaisiin17.6.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
Apetit ja korkeushyppääjä Ella Junnila ovat sopineet Los Angelesin vuoden 2028 kesäolympialaisiin asti ulottuvasta yhteistyöstä. Apetitin ja Junnilan yhteistyö käynnistyi vuonna 2021.
Sipuli mukaan Apetitin sopimusviljelyyn - pakasteherneen viljelyala ennätyssuuri8.5.2025 10:30:00 EEST | Tiedote
Apetit viljelyttää alkaneella satokaudella ensimmäistä kertaa sopimusviljelykasvina kotimaista sipulia. Sipuli on merkittävässä roolissa useassa pakastealtaan suosikkituotteessa. Kevään kylvöt käynnistyivät huhtikuun lopussa pinaatilla. Pakastehernettä viljellään ennätyssuurella pinta-alalla.
Näin valmistat herkulliset munkkirinkilät – lue apetitlaisten vinkit uppopaistoon24.4.2025 10:30:00 EEST | Tiedote
Vapun ehdottomiin herkkuihin kuuluvat munkkirinkilät. Apetitilaiset kertovat, kuinka täydelliset vappumunkit syntyvät turvallisesti. Myös tutut tippaleivät valmistuvat kotikeittiössä vaikka vegaanisena ja saavat raikkaaksi kaverikseen passionhedelmädipin. Miedon ja tasapainoisen makunsa ansiosta rypsi- ja rapsiöljy sopii loistavasti ruonlaittoon, leivontaan ja uppopaistamiseen.
Apetit Oyj:n tammi-maaliskuun 2025 liiketoimintakatsauksen julkistaminen22.4.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Apetit Oyj:n liiketoimintakatsaus tammi-maaliskuulta 2025 julkaistaan perjantaina 25.4.2025 klo 8.30. Liiketoimintakatsaukseen liittyen ei järjestetä erillistä tiedotustilaisuutta. Apetit Oyj
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme