Uusi suomalainen öljykasvituotannon kehittämisryhmä - RypsiRapsi-foorumin tavoitteena on edistää rypsin ja rapsin viljelyä ja kannattavuutta Suomessa
Apetit Oyj, lehdistötiedote, 13.6.2023 klo 14.00
RypsiRapsi-foorumi on vuonna 2023 perustettu öljykasvituotannon kehittämisryhmä, jonka tavoitteena on edistää rypsin ja rapsin viljelyä ja kannattavuutta Suomessa.
”Rypsin ja rapsin viljely Suomessa vaikuttaa kotimaisen rypsiöljyn saatavuuteen, elintarvikkeiden kotimaisuusasteeseen sekä Suomen ruokaomavaraisuuteen. Haluamme foorumin toiminnalla tuottaa ja koota viljelijöille käytännönläheistä tietoa ja menetelmiä rypsin ja rapsin viljelyyn”, Apetitin Öljykasvituotteiden liiketoimintajohtaja Timo Huttunen sanoo.
RypsiRapsi-foorumi kokoaa yhteen öljykasvikentän eri sidosryhmät sekä aiemman kehittämistoiminnan ja tuottaa uutta viljelytietoa muun muassa koetoiminnan kautta. Foorumin toimintaa koordinoi Pyhäjärvi-instituutti.
”Ohjaamme osaltamme alan tutkimusta sekä pitkän että lyhyen aikavälin tarpeiden mukaan. Foorumin toiminnan tarkoituksenmukaisuuden varmistamiseksi on erittäin tärkeää, että viljelijät ovat tiiviisti mukana toiminnassa”, Pyhäjärvi-instituutin kehittämispäällikkö Sauli Jaakkola sanoo.
RypsiRapsi-foorumin alkuvaiheen suunnittelussa ovat olleet mukana Apetit Kasviöljy Oy, Pyhäjärvi-instituuttisäätiö, MTK ry ja SLC r.f. Foorumia koordinoi Pyhäjärvi-instituutti. Foorumi on avoin kaikille öljykasvialan toimijoille. Foorumin rahoitus muodostuu sen omasta perusrahoituksesta, minkä lisäksi toimintaa täydennetään julkisella tuella hankerahoituksen kautta.
Foorumin toimenpiteitä ideoi ja suuntaa työryhmä, jonka jäsenet koostuvat viljelijöistä, tutkijoista, neuvojista ja öljykasviteollisuuden edustajista. Kotimaisen rypsiöljyn saatavuus koskee monia elintarviketeollisuuden toimijoita ja sillä on merkitystä huoltovarmuudenkin kannalta.
”Suomen rypsi- ja rapsisadot ovat pitkällä aikavälillä laskeneet huolestuttavasti. Kehittämistoimia viljelyn edistämiseksi on ollut aiemminkin. Foorumilla haluamme koota alan toimijat aiempaa vahvemmin yhteen ja pystyä paremmin koordinoimaan tutkitun tiedon ja toimenpiteiden tarpeita. Haluamme varmistaa kotimaisen kasviöljyn paremman saatavuuden”, Huttunen sanoo.
Foorumin toiminta on alkanut viljelijähaastatteluin ja aikaisemman öljykasvialaan liittyvän kehittämistoiminnan kartoituksella. Toimintaa suunnataan tiedonkeruun pohjalta ja sille tullaan hakemaan myös hankerahoitusta. RypsiRapsi-foorumin ensimmäisinä toimenpiteinä toteutetaan lajikekokeita ja aloitetaan viljelykiertoon liittyvä peltomittakaavan demonstraatio.

RypsiRapsi-foorumin alkuvaiheen suunnittelussa ovat olleet mukana Apetit Kasviöljy Oy, Pyhäjärvi-instituuttisäätiö, MTK ry ja SLC r.f. Foorumia koordinoi Pyhäjärvi-instituutti ja se on avoin kaikille öljykasvialan toimijoille. Foorumin rahoitus muodostuu sen omasta perusrahoituksesta, minkä lisäksi toimintaa täydennetään julkisella tuella hankerahoituksen kautta.
RypsiRapsi-foorumi on jatkumoa vuonna 2022 päättyneelle RypsiRapsi2025 -hankkeelle. Foorumi jatkaa RypsiRapsi2025 -hankkeen verkkosivujen ja sosiaalisen median kanavien ylläpitoa ja päivitystä. Päättyneen hankkeen aikana tuotetut materiaalit, kuten tutkimustulokset ja Öljykasviviljelyn menestysreseptit -yhteenveto säilyvät käytössä.
Lue lisää: rypsirapsi.fi
Lisätietoja:
Timo Huttunen, Apetit Kasviöljy, liiketoiminnon johtaja
etunimi.sukunimi (a) apetit.fi
+358 10 402 2131
Sauli Jaakkola, Pyhäjärvi-instituutti, kehittämispäällikkö
etunimi.sukunimi (a) pji.fi
+358 44 045 6423
Miika Kemilä, Apetit, viestintä- ja vastuullisuuspäällikkö
etunimi.sukunimi (a) apetit.fi
+358 10 402 4044
Kuvat
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Apetit Oyj
Rypsin ja rapsin kylvösiementen peittaus sai poikkeusluvan kirppojen torjuntaan keväälle 20265.12.2025 09:30:00 EET | Tiedote
Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes on myöntänyt 4.12.2025 poikkeusluvan Buteo Start FS 480 -valmisteella teollisesti peitatun rypsin ja rapsin kylvämiselle keväällä 2026.
Apetitin innovaatio osana Suomalainen menestysresepti -kilpailun finalistituotetta3.12.2025 12:30:00 EET | Tiedote
Kaisa Somerpalo ylsi kasvis- ja lihapyörykkää yhdistävällä tuotteellaan Suomalainen menestysresepti -ohjelman finaaliin. Somerpalon hybridipyörykkä sisältää lihan lisäksi Apetitin BlackGrain from Yellow Fields® rapsijauhetta ja herneproteiinia. Tuote sisältää puolet vähemmän lihaa kuin vastaava tavanomainen tuote.
Apetit’s innovation is featured in the finalist product of The Finnish Success Recipe Competition3.12.2025 12:30:00 EET | Press release
Kaisa Somerpalo reached the finals of The Finnish Success Recipe program with a product that combines vegetable balls and meatballs. Somerpalo’s hybrid ball contains, in addition to meat, Apetit’s BlackGrain from Yellow Fields® rapeseed powder and pea protein. The product contains half the amount of meat compared to a conventional equivalent product.
Apetit mukaan tukemaan nuorten tennistä – liittyy osaksi Tennisliiton kumppaniverkostoa3.12.2025 12:00:00 EET | Tiedote
Suomen Tennisliitto ja Apetit ovat solmineet yhteistyösopimuksen, jonka myötä Apetit vahvistaa rooliaan suomalaisen tenniksen tukijana ja liittyy osaksi Tennisliiton kumppaniverkostoa.
Apetit ostaa ruotsalaisen Foodhills AB:n – Apetit vahvistaa asemaansa Ruotsissa ja kasvattaa pakasteherneen volyymia9.10.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
Apetit kertoi pörssitiedotteella 9.10.2025 allekirjoittaneensa sopimuksen, jonka mukaan Apetit ostaa 100 prosenttia ruotsalaisen pakastehernetuottajan Foodhills AB:n osakekannasta. Kaupan toteutuminen edellyttää Ruotsin ISP (Inspektionen för strategiska produkter, Strategisten tuotteiden tarkastuslaitos) -viranomaisen hyväksyntää. Foodhillsin hankinta on suoraan Apetitin strategian mukainen kasvuhanke. ”Kauppa edistää kahta erittäin tärkeää strategista painopistealuettamme: lisäämme merkittävästi pakasteherneen volyymia ja saamme entistä vahvemman alustan Ruotsin markkinoille, joissa olemme jo viime vuosina saaneet tukevaa jalansijaa Apetit-brändillä”, Apetitin toimitusjohtaja Esa Mäki kertoo. Apetitin pakastekasvikset ovat parantaneet asemiaan Ruotsissa Apetit on viime vuosien aikana vahvistanut asemaansa Ruotsin vähittäiskaupan pakastealtaissa. Apetitin oma myyntiorganisaatio Ruotsiin perustettiin vuoden 2023 lopulla. Myynti vähittäiskaupassa on laajentunut uusiin asiakkaisiin. Tuott
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme

