Lapin ELY-keskus

Lapin ELY-keskus esittää muutoksia Enontekiön Käsivarren alueen pohjavesialueiden luokituksiin

Jaa
Lapin pohjavesialueiden luokituksiin ollaan tekemässä muutoksia. Esitys pohjavesialueiden luokitusmuutoksista koskee 168 pohjavesialuetta, jotka sijaistevat Käsivarren Lapissa ja joiden pääsijaintikunta on Enontekiö. Luokitusmuutokset liittyvät käynnissä olevaan ja edelleen jatkuvaan pohjavesialueiden luokittelutyöhön.
Kuva: Lapin ELY-keskus, Anne Lindholm
Kuva: Lapin ELY-keskus, Anne Lindholm

Enontekiön kunnassa sijaitsevien pohjavesialueiden luokitukset tarkastellaan kahdessa osassa pohjavesialueiden suuren määrän vuoksi. Nyt esitetyt muutokset koskevat Käsivarren alueella sijaitsevia pohjavesialueita, ja käsittävät Kuttasen kylältä luoteeseen Kilpisjärvelle ulottuvan alueen.

Luokitusmuutosesitykset perustuvat pohjavesialueilla vuoden 2019–2022 aikana tehtyihin tutkimuksiin, joiden avulla selvitettiin pohjavesialueiden soveltuvuutta yhdyskuntien vedenhankintaan. Tutkimukset sisälsivät maaperäkairauksia, ominaisantoisuuspumppauksia, virtaamamittauksia, lähdeinventointeja, maatutkaluotauksia ja maastotarkasteluja. Tutkimusten perusteella esitetään pohjavesialueiden luokitusten nostamisia, rajausmuutoksia ja pohjavesialueiden poistamisia luokituksesta.

Tutustu aineistoon

Luokitusmuutoksia koskevat aineistot ovat nähtävillä 11.8.-15.9.2023. Asiakirjoihin voi tutustua sähköisesti verkko-osoitteessa: https://www.ely-keskus.fi/kuulutukset.

Lausuntoja ja mielipiteitä esitetyistä muutoksista on mahdollisuus esittää Lapin ELY-keskukselle 15.9.2023 mennessä.

Luokitusten tarkistamiseen liittyvän kuulemismenettelyn tavoitteena on, että ELY-keskukselle toimitetaan käytettäväksi mahdollisesti olemassa olevaa tarkempaa tietoa, jolla voi olla vaikutusta pohjavesialueen rajaukseen tai luokitukseen. Huomionarvoista on, että ELY-keskus ei tee pohjavesialueiden rajauksesta tai luokituksesta oikeusvaikutteista hallintopäätöstä, eikä rajauksiin ja luokituksiin näin ollen liity valitusoikeutta. Kuulemisen ensisijainen tavoite onkin yleisestä ympäristötiedon tuottamista koskevasta tiedottamisesta.

Luokitusmuutokset perustuvat lainsäädännön muutokseen

Pohjavesialueiden rajauksesta ja luokittelusta säädetään vesienhoidon ja merenhoidon järjestämisestä annetussa laissa. Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukset (ELY-keskukset) vastaavat pohjavesialueiden kartoituksesta ja luokituksesta sekä pohjavesialuetiedon ylläpidosta. Lain mukaan kaikkia aikaisemmin luokiteltuja pohjavesialueita tarkastellaan niiden suojelutarpeen ja vedenhankinnan käyttöön soveltuvuuden kannalta kuin ne määriteltäisiin ensimmäisen kerran.

Pohjavesialueet luokitellaan vedenhankintaa varten tärkeiksi (1-luokka) tai muiksi vedenhankintaan soveltuviksi pohjavesialueiksi (2-luokka). Lisäksi E-luokkaan (1E, 2E tai E) luokitellaan ne pohjavesialueet, joiden pohjavedestä jokin maa- tai pintavesiekosysteemi on suoraan riippuvainen (esimerkiksi lähteet). Pohjavesialueiden määrittäminen ja luokitus perustuvat alueiden luonnontieteellisiin ja hydrogeologisiin ominaisuuksiin.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Suunnittelija Sara Valkonen puh. 0295 037 041, ja 11.-15.9.2023 välisenä aikana myös hydrogeologi Anne Lindholm puh. 0295 037 021.


Sähköposti on muotoa etunimi.sukunimi(at)ely-keskus.fi

Kuvat

Kuva: Lapin ELY-keskus, Anne Lindholm
Kuva: Lapin ELY-keskus, Anne Lindholm
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Lapin ELY-keskus
Lapin ELY-keskus
Rovaniemi: Hallituskatu 3 B (valtion virastotalo)
Kemi: Valtakatu 28

0295 037 000http://www.ely-keskus.fi/lappi

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lapin ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme