Laurea-ammattikorkeakoulu Oy

Laurean pedagoginen ohjelma vastaa korkeakouluoppimisen muutosvaateisiin

Jaa

Laurea-ammattikorkeakoulun pedagoginen ohjelma syntyi yhteiskehittämisellä noin sadan laurealaisen voimin. Pedagogisen ohjelman teemoja ovat muun muassa opiskelijan osaamisen arviointi, aiemmin hankitun osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen sekä opintojen aikana työssä hankittavan osaamisen opinnollistaminen. Kaiken keskiössä on opiskelijan yksilöllisen taustan ja henkilökohtaisten tavoitteiden aiempaa perusteellisempi ja joustavampi huomioiminen. Ohjelma julkaistiin korkeakoulun lukuvuoden avajaisissa Helsingissä Hotelli Scandic Marinassa, johon osallistui yli 500 laurealaista työntekijää.

Laurea-ammattikorkeakoulu on julkaissut pedagogisen ohjelmansa. Pedagogisessa ohjelmassa kuvataan ja määritellään korkeakoulun tapaa ajatella oppimisesta, opettamisesta, osaamisen kehittämisestä sekä kumppaneiden roolista. Uudistustyön sisäisenä tarkoituksena oli selkeyttää ja yhtenäistää pedagogisen ajattelun ja johtamisen linjauksia, sanoittaa opetustoiminnan tavoitteita arjen tekemisessä ja tukea osaltaan korkeakoulun strategisia tavoitteita. Laurea-ammattikorkeakoulun opetuksesta vastaava vararehtori Katri Ojasalo näkee ohjelman toimivan selkeyttävänä tiennäyttäjänä arjen työssä ja siksi parantavan myös oppimista, jaksamista ja hyvinvointia muuttuvassa korkeakoulukentässä. 

– Muutokset yhteiskunnassa, työelämässä ja koulutuspolitiikassa haastavat korkeakouluyhteisöjen hyvinvoinnin ja oppimisen ilon. On tärkeää, että meillä on yhdessä piirretty kartasto, joka ohjaa tekemistämme, kohdistaa oikein voimavarojamme ja rakentaa keskuuteemme yhteistä ymmärrystä. Uskon, että tämän kartan avulla olemme jatkossa entistä vahvempi ja vetovoimaisempi korkeakoulu.

Pedagoginen ohjelma syntyi yhteiskehittämisellä noin sadan laurealaisen voimin.

Opiskelija ja työelämälähtöisyys pedagogiikan keskiössä 

Kaiken keskiössä on opiskelijan yksilöllisen taustan ja henkilökohtaisten tavoitteiden aiempaa perusteellisempi ja joustavampi huomioiminen. Opiskelijan tulee kokea, että hänen on mahdollista vaikuttaa oman oppimispolkunsa ja henkilökohtaisten osaamis- ja uratoiveittensa saavuttamiseen.

Pedagogisen ohjelman priorisoituja teemoja ovat muun muassa opiskelijan osaamisen arviointi, aiemmin hankitun osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen, opintojen aikana työssä hankittavan osaamisen opinnollistaminen, kansainvälistymisen, yhteisöllisyyden ja monikulttuurisuuden huomioiminen oppimisessa sekä tutkitun tiedon hyödyntäminen kehittämistyössä. Laurealaisen pedagogiikan yksi tarkimmin varjelluista kulmakivistä on oppiminen Learning by Developing -mallin avulla. Kiitelty ja tunnustettu kehittämispohjaisen oppimisen LbD-malli, jossa opiskelija oppii työelämälähtöisten toimeksiantojen kautta, on Laurean pedagogiikan uniikki ydin. Oppiminen yhteistyökumppanuuksien ja TKI-hankkeiden avulla sekä verkostojen tärkeys ovat niin ikään huomioitu huolellisesti ohjelman sisällössä. 

– Jotta korkeakoulu varmistaa jatkossakin osaavien, sivistyneiden ja itsellisesti ajattelevien opiskelijoiden saattelemisen kohti ammatillisia tavoitteita parhaalla mahdollisella tavalla, on pedagogisen ohjelman jalkautuminen korkeakoulun toimintaan tärkeä haaste. Ohjelma on suunnattu koko korkeakoululle ja se toteutuu vain yhteisöllisesti, yhteisellä tahtotilalla, Laurean pedagogiikasta vastaava johtaja Pauliina Nurkka muistuttaa.
Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Lehtori ohjaa oppilasta yritysprojektissa
Lehtori Tero Uusitalo ohjaa opiskelijaa liiketalouden yritysprojektissa Laurean Hyvinkään kampuksella.
Lataa

Linkit

Laurea-ammattikorkeakoulu

Laurea on Uudellamaalla kuudella kampuksella toimiva ammattikorkeakoulu. Opiskelussa Laureassa keskeistä ovat työelämän tarpeista tulevat aidot toimeksiannot, joiden ansiosta opiskelijat verkostoituvat jo opiskeluaikanaan ja oppivat tärkeitä työelämässä tarvittavia taitoja.

Laurea-yhteisöön kuuluu noin 9 900 opiskelijaa, 660 henkilökunnan jäsentä ja yli 35 000 Laureasta valmistunutta alumnia. Laureassa tehdään käytännönläheistä tutkimus- ja kehitystyötä strategisilla tutkimusalueilla, jotka perustuvat tulevaisuuden tarpeisiin ja vahvaan osaamiseen sosiaali- ja terveysalalla, palveluliiketoiminnassa sekä turvallisuudessa.

Laurealle myönnettiin vuonna 2023 Kansallisen koulutuksen arviointikeskuksen toimesta korkeakoulutuksen Excellence-laatuleima laadukkaasta kehittämistyöstä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Laurea-ammattikorkeakoulu Oy

Kriittisen tiedonvaihtoinfrastruktuurin ja kyberturvallisuuden kansainväliset asiantuntijat kokoontuvat Vantaalle8.9.2023 08:20:00 EEST | Tiedote

Kansainvälinen CRITIS2023-konferenssi kokoaa yhteen johtavia asiantuntijoita, tutkijoita ja ammattilaisia kriittisen infrastruktuurin ja kyberturvallisuuden alalta jakamaan tietoa, kokemuksia ja ratkaisuja kriittisen tiedonvaihtoinfrastruktuurin suojelemiseksi. Konferenssin tavoitteena on parantaa valmiussuunnitelmia, taata kriittisten toimintojen jatkuvuus ja tiedonvaihto häiriöiden ja hätätilanteiden aikana sekä varmistaa yhteiskuntamme johdonmukainen turvallisuus. Lisäksi tavoitteena on löytää uusia keinoja toimijoiden väliseen yhteistyöhön.

Korkeakoulujen yhteishaku käynnistyy 4.9. - Laurean syksyn uutuuskoulutukset vastaavat työelämän tarpeisiin1.9.2023 09:10:57 EEST | Tiedote

Korkeakoulujen syksyn yhteishaku käynnistyy jälleen maanantaina 4. syyskuuta. Viime kevään yhteishaussa jälleen Suomen vetovoimaisimmaksi ammattikorkeakouluksi nousseessa Laurea-ammattikorkeakoulussa tarjolla on yli 1 100 aloituspaikkaa. Laureassa syksyn yhteishaussa ensimmäistä kertaa mukana olevat rikosseuraamus- sekä matkailu-, ravintola- ja tapahtuma-alan koulutukset vastaavat työelämän valtakunnallisiin osaajatarpeisiin.

Lähes kaikkien Laureassa opiskelevien kenialaisten jatko turvattu25.8.2023 10:26:50 EEST | Uutinen

Uudellamaalla toimivassa Laurea-ammattikorkeakoulussa vuonna 2022 aloittaneiden kenialaisopiskelijoiden maksuongelmien syitä on selvitetty kevättalvesta 2023 lähtien. Tutkinto-opintoja on keväällä suorittanut yli 90 kenialaisopiskelijaa. Heistä 60 haluaa ja voi jatkaa opintojaan Laureassa maksujärjestelyn turvin ja 31 on siirtymässä oppisopimuskoulutukseen toisen asteen oppilaitoksiin. Vain kahden opiskelijan opinto-oikeus päättyy. Laurea haluaa varmistaa jatkossa, ettei vastaavia epäselvyyksiä jatkossa ilmene ja on tehnyt parannuksia tilauskoulutusprosessiin. Tilauskoulutus tulee jatkumaan, sillä se on keskeinen osa korkeakoulun yhteiskunnallista tehtävää sekä osa Laurean ja Opetus- ja kulttuuriministeriön kanssa sovittua tahtotilaa.

Ammattikorkeakoulu on kilpailukykyinen työpaikka korkeatasoisille tutkijoille24.8.2023 12:06:05 EEST | Tiedote

Tutkijan urapolun tarkoitus on vahvistaa Laurea-ammattikorkeakoulun tutkimus-, kehittämis- ja innovaatio- eli TKI-toiminnan vaikuttavuutta. Hallitusohjelmaan kirjatun neljän prosentin TKI-tavoitteeseen sitoutuminen ja sen yhteiskunnallinen vaikuttavuus on tärkeä viesti ammattikorkeakoulun tutkimuskentälle. Laurean tavoite on tehdä ammattikorkeakoulusta houkutteleva vaihtoehto myös akateemista uraa luoville.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme