SDP EDUSKUNTA

SDP:n Kim Berg: Orpon hallitus pettää vammaiset ihmiset sekä heidän perheensä

Jaa

SDP:n eduskuntaryhmän 1. varapuheenjohtaja Kim Berg moittii apulaisoikeusmiehen tavoin Orpon hallitusta suunnitelmasta lykätä pitkään valmistellun ja odotetun vammaispalvelulain voimaantuloa. Berg on huolissaan myös amerikkalaistuvasta poliittisesta kulttuurista, jossa vaalien jälkeen pyritään mitätöimään edellisen eduskunnan säätämää tuoretta lainsäädäntöä.

Jukka-Pekka Flander Vapaasti julkaistavissa, kuvaaja mainittava

Sosiaali- ja terveysvaliokunnassa jo viime kaudellakin istunut Berg vaatii, että vammaispalvelulaki tulee saattaa voimaan jo päätetyllä tavalla tämän vuoden lokakuun alusta. Apulaisoikeusmies Maija Sakslin pitää STT:n haastattelussa tilannetta ongelmallisena sekä vammaisten ihmisten että palveluista vastaavien hyvinvointialueiden kannalta, jotka ovat tehneet jo paljon valmistelutyötä lain saattamiseksi täytäntöön.

- Lain tavoite on turvata tasapuoliset palvelut kaikille Suomessa ja tuoda sääntelyn piiriin uusia asiakkaita, joille asiallisia palveluita ei ole ennestään ollut saatavissa. Lakia on valmisteltu useamman vaalikauden ajan, ja nyt kun se vihdoin saatiin laadittua, niin Orpon oikeistohallitus aikoo ottaa niin sanotusti tikkarin suusta viime hetkillä. Suomi on valitettavasti liukumassa hiljalleen amerikkalaiseen politiikan teon malliin, jossa seuraava hallinto peruu aina edellisen päätöksiä, Berg kuvailee.

- Apulaisoikeusasiamies Sakslin on kritiikissään täysin oikeassa – kyse on kohtuuttomasta tilanteesta vammaisille ihmisille ja heidän perheilleen, kuten myös hyvinvointialueille.

Taustalla silkat säästöt

Vaikka vammaispalvelulaista on ollut erimielisyyttä myös vammaisjärjestöjen osalta, Bergin mukaan Orpon hallitusta ei kiinnosta asiassa mikään muu kuin raha.

- Järjestöjen erimielisyys pohjaa aika pitkälle siihen, ettei resurssien uskota riittävän uusiin palveluihin. Kukaan tuskin on eri mieltä siitä, etteivätkö esimerkiksi autismin kirjolla olevat potilaat tarvitsisi tukevia palveluja. Orpon hallitus ei kuitenkaan ole kiinnostunut yhteiskuntamme heikoimmassa asemassa olevien ihmisten palvelutarpeesta, vaan puhtaasti siitä, että laki kasvattaa oikeiston mielestä liikaa kustannuksia.

- Kyse on vain Orpon vahvoista välittävästä hallituksesta. Vammaisista viis välitetään, Berg suree.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kim BergEduskuntaryhmän varapuheenjohtaja, kansanedustaja - riksdagsledamot

Puh:050 514 3196

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme