Veripalvelu siirtää käyttämättömiä istukkaverivalmisteita biopankkiin tutkimuskäyttöön

Veripalvelun Istukkaveripankkiin kerättiin vuosina 1999−2013 noin 3 300 istukkaveriyksikköä terveiden vapaaehtoisten äitien synnytyksistä. Istukkaverta voidaan käyttää kantasolusiirteenä leukemioiden ja muiden vaikeiden veritautien hoidoksi potilaalle, jolle ei löydy tavanomaista kantasolusiirrettä.
Kaiken kaikkiaan noin 70 Veripalvelun Istukkaveripankin istukkaverisiirrettä on käytetty potilaiden hoitoon 2000-luvun aikana. Viimeaikainen lääketieteellinen kehitys on kuitenkin tuonut potilaiden hoitoon muita, tehokkaampia vaihtoehtoja. Yhtenä haasteena istukkaverisiirteiden hyödyntämisessä on ollut solumäärän riittävyys tehokkaaseen hoitoon. Viime vuosina siirteille ei ole ollut tarvetta edes vuosittain.
- Istukkaveripankkiin varastoitujen valmisteiden siirto biopankkiin mahdollistaa niiden käytön potilaiden ja lääketieteen hyväksi, sen sijaan, että ne jäävät käyttämättöminä varastoon, toteaa ylilääkäri Matti Korhonen Veripalvelusta.
Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin eettinen toimikunta on arvioinut Veripalvelun suunnitelman istukkaverien siirtämiseksi biopankkiin ja antanut siitä puoltavan lausunnon.
Äidiltä ja lapselta pyydetään lupa istukkaveren biopankkikäyttöön
Veripalvelu lähettää lupapyynnön noin tuhannelle äidille, joiden synnytysten yhteydessä on kerätty istukkaverta. Sama lupapyyntö lähetetään kyseiselle lapselle, jonka istukkaverta otettiin talteen. Nämä lapset ovat nyt täysi-ikäisiä ja heillä on oikeus tehdä päätös istukkaverensä siirrosta tutkimuskäyttöön.
Siirtopyynnön saanut äiti ja lapsi voivat antaa suostumuksen istukkaverivalmisteen siirtämiseksi biopankkiin tai kieltää siirron. Jos he antavat luvan, siirtää Veripalvelu luovutetun istukkaveren ja luovutuksen yhteydessä otetut verinäytteet sekä terveystiedot biopankkiin tutkimuskäyttöä varten. Jos he eivät yksimielisesti hyväksy siirtoa, valmiste jää edelleen Istukkaveripankin varastoon. He voivat halutessaan myös kieltää kokonaan istukkaveren käytön sekä Istukkaveripankissa että Biopankissa, jolloin Veripalvelu hävittää istukkaveren ja muut materiaalit asianmukaisesti.
Veripalvelu ei pysty ottamaan asiassa suoraan yhteyttä lapseen. Pyyntö istukkaveren käyttämiseksi biopankissa lähetetään äidille, jota pyydetään toimittamaan lupapyyntö myös lapselle.
Istukkaveri on tarkkaan ottaen lapsen verta
Istukka ja sen sisältämä veri ovat synnytyksen yhteydessä turhaksi jäävää kudosta, joka yleensä hävitetään synnytyksen jälkeen, koska lapsi ja äiti eivät niitä tarvitse. Istukka sisältää lapsen verta, ja myös lapsen perimän eli DNA:ta.
Tallennettu istukkaveriyksikkö sisältää varsinaisen lapsen istukkaveren lisäksi myös äidin verinäytteen, äidin aikoinaan täyttämän terveystietokyselyn tietoja sekä synnytyskertomuksen, jossa on äidin ja lapsen terveystietoja. Näin ollen istukkaveriyksikön siirto biopankkiin vaatii niin äidin kuin lapsen luvan.
Biopankit edistävät lääketiedettä ja terveydenhoitoa
Biopankkitutkimus tukee terveydenhoidon kehittämistä. Biopankkinäytteiden ja -tietojen avulla selvitetään sairauksien syitä sekä perimän, ympäristön ja elintapojen vaikutusta niiden syntyyn. Niiden avulla voidaan kehittää myös uudenlaisia hoitomuotoja.
Biopankkien aineistoja voidaan hyödyntää myös lääkkeiden tuotekehityksessä. Kuten muukin Veripalvelun toiminta, myös biopankkitoiminta on voittoa tavoittelematonta.
Suomessa toimii useita eri biopankkeja, muun muassa sairaanhoitopiirien yhteydessä. Veripalvelun Biopankki perustettiin vuonna 2017, ja siihen on tähän mennessä kerätty 60 000 verenluovuttajan näytteet ja tietoja.
Biopankkiaineistoja käsitellään ja säilytetään yksityisyyden suojaa tiukasti kunnioittaen. Näytteet ja niihin liittyvät tiedot annetaan tutkijoille koodattuna niin, että niistä ei pysty tunnistamaan henkilöllisyyttä. Biopankkitoimintaa säätelee muun muassa biopankkilaki ja toimintaa valvoo Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea. Biopankeista annetaan näytteitä ja tietoja vain tutkimuksiin, jotka täyttävät vaaditut tieteelliset ja eettiset kriteerit.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Istukkaveri:
Erikoislääkäri Tiina Linjama, p. 050 390 3486, tiina.linjama@veripalvelu.fi
Biopankkitoiminta:
Biopankin päällikkö Kimmo Pitkänen, p. 044 434 4398, kimmo.pitkänen@veripalvelu.fi
Mediapalvelut:
Viestinnän asiantuntija Tuuli Vuori, p. 029 300 1174, tuuli.vuori@veripalvelu.fi
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta
Suomen Punaisen Ristin Veripalvelu tuottaa sairaaloille potilaiden hoidossa tarvittavia turvallisia ja tehokkaita verivalmisteita sekä laboratoriopalveluja. Huolehdimme veren keräämisestä vapaaehtoisilta verenluovuttajilta potilashoidon tarpeiden mukaisesti. Tarjoamme sairaaloille myös kantasolu- ja elinten siirtoja tukevia palveluita. Veripalvelu on voittoa tavoittelematon organisaatio. Vuosibudjettimme on noin 60 milj. euroa ja palveluksessamme on noin 500 henkilöä.
Oletko kiinnostunut laajemmin Veripalvelusta? Haluaisitko mediavierailun meille? Ole yhteydessä viestintä- ja henkilöstöjohtaja Willy Toiviaiseen (puh: +358 29 300 1830, willy.toiviainen@veripalvelu.fi) tai viestinnän asiantuntija Iira Hartikaiseen (puh: +358 29 170 2324, iira.hartikanen@veripalvelu.fi)
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta SPR Veripalvelu
Verenluovutus on tutkitusti helppoa - Suomalaiset julkkikset näyttävät, että auttaminen on ihanan helppoa8.4.2025 09:00:26 EEST | Tiedote
Suomen Punaisen Ristin Veripalvelun kyselytutkimusten mukaan verenluovutus koetaan helpoksi tavaksi auttaa. Veripalvelun Ihanan helppoa -kampanja tuo julkisuudesta tunnettujen henkilöiden avulla verenluovutuksen vaivattomuutta ja tärkeyttä. Verenluovutus vie vain tunnin, mutta voi pelastaa hengen.
Henkeä pelastavaa vapaaehtoistoimintaa jo 90 vuotta – Partiolaiset ja verenluovutus ovat aina kuuluneet yhteen31.3.2025 10:02:21 EEST | Tiedote
Verenluovutustoiminta alkoi Suomessa vuonna 1935 partiolaisten aloitteesta. Partiolaisten esimerkki elää ja voi hyvin edelleen. Tänä vuonna Suomen Punaisen Ristin Veripalvelu ja Suomen Partiolaiset juhlistavat 90-vuotista merkkipaalua kannustamalla partiolaisia ja kaikkia muitakin luovuttamaan verta.
Veripalvelu mukaan lääketutkimusta kehittävään hankkeeseen28.3.2025 10:00:00 EET | Tiedote
Business Finland on myöntänyt Suomen Punaisen Ristin Veripalvelulle rahoituksen kolmivuotiseen DATA-INDUCTOR -tutkimushankkeeseen. Hankkeen tavoitteena on rakentaa malleja, joilla nopeutetaan ja tehostetaan suomalaista lääketutkimusta.
Veripalvelun tutkimusapurahojen haku aukeaa14.3.2025 10:21:35 EET | Tiedote
Veripalvelun tutkimusrahaston vuoden 2025 apurahojen haku tutkijoille aukeaa 17.3.2025. Apurahojen tavoitteena on tukea tutkimusta, joka liittyy Veripalvelun nykyisiin ja tuleviin valmisteisiin ja palveluihin. Hakuaika päättyy 14.4.2025.
Blodgivning på Åbo Svenska Teater onsdagen den 12 mars7.3.2025 10:42:11 EET | Pressmeddelande
Blodtjänst ordnar för åttonde gången ett unikt blodgivningsevenemang i samarbete med Åbo Svenska Teater onsdagen den 12 mars 2025 kl. 12–18. Evenemanget genomförs tillsammans med studerandeorganisationer i högskolor och på universitet i Åboregionen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme