Helsingin yliopisto

Helsingin yliopiston sijoitustuotto yli 7 % vuoden 2023 ensimmäisellä puoliskolla ja yli 11 % vuosittain 2019 alusta

Jaa
Helsingin yliopiston sijoitustoiminnan tuotto oli +7,9 prosenttia tammi-kesäkuussa 2023. Tuottoa nostivat ensisijaisesti yhdysvaltalaiset yhtiöt ja ennen kaikkea suuret teknologiayhtiöt, joiden näkymät kohenivat odotuksia enemmän. Sijoitusvarojen yhteenlaskettu arvo oli 633 miljoonaa euroa kesäkuun lopussa.
Helsingin yliopiston päärakennus. Kuva: Linda Tammisto.
Helsingin yliopiston päärakennus. Kuva: Linda Tammisto.

– Rahoitusmarkkinoiden vuodenvaihteen synkissä tunnelmissa olisi ollut houkuttelevaa laskea sijoitusten riskiä. Akateeminen tutkimus on kuitenkin 1960-luvulta saakka osoittanut, että markkinoiden lyhyen aikavälin tuotot ovat pitkälti sattumanvaraisia. Kaupankäynti aiheuttaa kustannuksia ja usein myös muuta tehottomuutta, mistä syystä markkinoiden ajoittamisen edellytykset ovat heikkoja. Pyrimme sijoittamaan pitkäjänteisesti tiedon eikä tunteiden pohjalta, toteaa Helsingin yliopiston sijoitusjohtaja Anders Ekholm.

Helsingin yliopiston sijoitustoiminnan keskimääräinen vuosituotto on ollut +11,7 % vuoden 2019 alusta, jolloin yliopisto siirtyi nykyiseen sijoitusstrategiaan. Strategia rakentuu akateemisen tutkimuksen pohjalle ja sen kulmakiviä ovat hajauttaminen, alhaiset kustannukset, riskitason ylläpito sekä ilmastonmuutoksen torjunta.

Helsingin yliopiston sijoitusvaroista vähintään 90 % hajautetaan maailmanlaajuisesti pörssilistattuihin osakkeisiin ja velkakirjoihin. Lisäksi enintään 10 % sijoitusvaroista keskitetään ensisijaisesti yliopiston yhteydessä perustettaviin yrityksiin. Sijoituskohteiden keskimääräinen vuosikustannus (Total Expense Ratio) on alle 0,1 % ja kohteista on poissuljettu fossiilisten polttoaineiden tuottajat.

Yhteyshenkilöt

Anders Ekholm
sijoitusjohtaja
anders.g.ekholm@helsinki.fi
p. 050 526 4253

Kuvat

Helsingin yliopiston päärakennus. Kuva: Linda Tammisto.
Helsingin yliopiston päärakennus. Kuva: Linda Tammisto.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Se sijoittuu kansainvälisissä yliopistovertailuissa maailman sadan parhaan yliopiston joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme