Turku Energia

Artukaisten höyrykeskuksen savukaasupesuri otettiin käyttöön - entistä vähemmän paikallisia hiilidioksidipäästöjä

Jaa
Turku Energia otti käyttöön savukaasupesurin Artukaisten höyryntuotantolaitoksessa. Uusi laitteisto vähentää polttoaineen käyttöä ja laskee kaukolämmöntuotannon hiilidioksidipäästöjä entisestään. Tuotantolaitos palvelee alueen yrityksiä tuottamalla niille höyryä uusiutuvasti.

Uusi savukaasupesuri otettiin käyttöön heinäkuun lopulla Artukaisten höyryntuotantolaitoksessa. Rakennustyöt aloitettiin viime marraskuussa ja saatiin päätökseen kesäkuussa. Savukaasupesurin toimitti turkulainen Caligo Industria.Investoinnin arvo on noin 2,5 miljoonaa euroa.  

Turku Energian lämmönhankinta-asiantuntija Jari Lahtinen on tyytyväinen, kun savukaasuista energiaa talteen ottava lämpöpumppupesuri saatiin laitokselle käyttööntestausvaiheen jälkeen. 

"Savukaasupesurin avulla vähennämme tuotantolaitoksessa käytettävän polttoaineen määrää, kun saamme kosteista savukaasuista talteen muuten hukkaan menevän lämpöenergian. Savukaasuista saadaan talteen 3 MW kaukolämpöä. Tämä energiamäärä vastaa noin tuhannen omakotitalon vuotuista energiankulutusta", Jari Lahtinen sanoo.  

Vuonna 2018 valmistunut Artukaisten höyrykeskus tuottaa Artukaisten alueella sijaitsevien teollisuusyrityksien, Bayer Oy:n, Oy Lunden Ab Jalostajan, PCAS Finland Oy:n, Suomen Nestlé Oy:n, Eckes-Granini Finland Oy:n ja Puro Tekstiilihuoltopalvelut Oy:n käyttöön höyryä sekä lämpöä Turku Energian kaukolämpöverkkoon. Höyryä ja lämpöä tuotetaan biopolttoaineella, tarkemmin metsähakkeella. 

"Ennen Artukaista kaikki tuottamamme höyry tehtiin öljyllä. Sen lisäksi, että olemme korvanneet höyryntuotannossa öljyn biopolttoaineilla, saimme lisäinvestoinnilla savukaasupesuriin laitoksen hyötysuhdetta parannettua entisestään. Näin vähennämme Ilmasto- ja ympäristöohjelmamme mukaisesti hiilidioksidipäästöjä" Jari Lahtinen kertoo.  

Turku Energia jatkaa määrätietoista siirtymäänsä fossiilisista polttoaineista kohti uusiutuvia ja päästöttömiä tuotantomuotoja. Turku Energian myymästä kaukolämmöstä oli vuoden 2022 loppuun mennessä tuotettu 78 prosenttia uusiutuvilla energianlähteillä. Tavoitteena on, että vuoden 2025 loppuun mennessä 95 % kaukolämmöstä on tuotettu uusiutuvilla energianlähteillä. 

 Kuvan Artukaisten höyryntuotantolaitoksesta löydätte mediapankistamme.

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Turku Energia
Turku Energia
Teollisuuskatu 40
20520 Turku

https://www.turkuenergia.fi/

Turku Energia -konserni kuuluu Suomen suurimpien energiayhtiöiden joukkoon. Liikevaihtomme vuonna 2022 oli 458,1 miljoonaa euroa. Turku Energiassa työskentelee noin 330 ammattilaista. Turku Energia on Varsinais-Suomen johtava sähkön ja lämmön myyjä ja siirtäjä. Toimintaamme kuuluu myös energiaverkostojen ja energiatuotantolaitosten kehittäminen, rakentaminen ja ylläpitäminen sekä sähköisen liikenteen kehittäminen Turun seudulla. Toimitamme ympäristöä, elämänlaatua ja kilpailukykyä parantavia energiapalveluita 130 000 taloudelle ja yritykselle. Asiakaslupauksemme on "Olemme lähellä, näemme kauas". Olemme mukana rakentamassa hiilineutraalia Turkua. www.turkuenergia.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Turku Energia

Turku Energia kuvaa koko kaukolämpöverkkonsa lämpökameralla helikopterista käsin 25.11.– 27.11.2023 välisenä aikana24.11.2023 10:25:12 EET | Tiedote

Turku Energia toteuttaa jälleen kaukolämpöverkkonsa teknisen kuntokartoituksen helikopterilennolla lämpökameroiden avulla. Kuvaus tehdään 25.11. – 27.11.2023 välisenä aikana, säävaraus huomioiden koko Turku Energian kaukolämpöverkon alueella Turussa, Raisiossa, Naantalissa ja Kaarinassa. Kuvauksista saattaa aiheutua ajoittaista meluhaittaa etenkin Härkämäen alueelle, jossa sijaitsee helikopterin lähtö- ja nousupaikka.

Turku Energia Sähköverkot on varautunut mahdollisiin ukkoskuuroihin ja puuskatuuliin 7.8.2023 15:48:04 EEST | Tiedote

Ilmatieteen laitos ennustaa mahdollisia voimakkaita ukkoskuuroja ja puuskatuulia ensi yölle ja tiistaille, jotka voivat ennusteiden mukaan osua myös Turku Energia Sähköverkkojen verkkoalueelle. Turku Energia Sähköverkot on kohottanut valmiuttaan viankorjauksiin lisäämällä henkilöstöresurssejaan kahdelle tulevalle yölle mahdollisten vika-alueiden rajaamistoimien ja viankorjauksen välittömään käynnistämiseen. Vikatilanteissa resursseja siirretään normaaleista verkonrakennustöistä viankorjaukseen tarvittaessa. Myös vikapuheluiden vastaamiseen on lisätty henkilöitä varalle.

Kaukolämpöverkon vuotokohta rajattu Pernossa, kaukolämmön jakeluhäiriö koskee vain yhtä käyttöpaikkaa20.4.2023 16:26:11 EEST | Tiedote

Turku Energian kaukolämpöverkossa havaittiin torstaina 20.4.2023 aamulla vuoto Turussa Pernontiellä. Vuotokohta pystyttiin nopeasti rajaamaan muusta kaukolämpöverkosta siten, että kaukolämmön jakeluhäiriö koskee vain yhtä käyttöpaikkaa. Vuotokohdan tarkempi paikantaminen on vielä meneillään. Tarkentuneen arvion mukaan vuotokohta saadaan korjattua perjantaiaamuun mennessä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme